„Pentru o reţetă pentru insulină se aşteaptă o lună sau două“ (Ziarul Financiar)

Sărăcie la țară: copii care mănâncă o singură dată pe zi (Jurnalul Național) - Sinecuri pentru Emil (Adevărul) - ALDE, în pragul rupturii. Lista parlamentarilor care vor să plece din partid (România Liberă) - Se vinde Gavroche al Galațiului (Gazeta Sporturilor)

Sărăcie la țară: copii care mănâncă o singură dată pe zi (Jurnalul Național)

Copiii din mediul rural sunt expuși abandonului școlar pentru că sărăcia îi trimite mai degrabă la muncă  decât la școală. Mulți au rezultate școlare slabe, iar fenomenul de părăsire timpurie a studiilor, imediat după parcurgerea învățământului obligatoriu, este răspândit. Au o nutriție inadecvată și sunt expuși riscului de îmbolnăvire, arată cel mai recent studiu al asociației World Vision România. Cercetarea a fost realizată în șase județe: Cluj, Vâlcea, Olt, Dolj, Ialomița și Vaslui.
Unul dintre programele guvernamentale care ar trebui să îmbunătățească situația este "Masă caldă pentru elevi", dar se află încă în faza pilot.

 

Criza medicamentelor se accentuează. „Pentru o reţetă pentru insulină se aşteaptă o lună sau două“ (Ziarul Financiar)

Pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), autoritatea naţională care are misiunea de a proteja sănătatea publică, figurează 382 de medicamente cu notificări de discontinuitate temporară sau permanentă pe piaţa din România, din motive de fabricaţie sau motive comerciale.
Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farma­ciştilor din Româ­nia, care repre­zintă 22.000 de farmacişti, din care o parte deţin propriile farmacii, spune pentru ZF că „situaţia s-a cronicizat în ultimul an şi jumătate. Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească o soluţie pentru a rezolva această problemă“. De asemenea, Prisada „farmaciştii merg la unu, doi, trei furnizori de medicamente şi tot nu îşi pot asigura un stoc de medicamente pentru pacienţii care intră cu reţete în farmacii pentru că nu găsesc cantităţi suficiente la furnizori“, a adăugat vicepreşedintele Colegiului Farma­ciştilor din Româ­nia, explicând că acest deficit este cauzat, în opinia lui, de exportul paralel şi alocarea de către producători a unor cantităţi insu­ficiente pentru piaţa locală.

 

Sinecuri pentru Emil (Adevărul)

Fostul preşedinte Emil Constantinescu primeşte din partea Guvernului „sprijin financiar“ pentru a participa la conferinţe şi simpozioane în străinătate, Parlamentul este la un pas de a-i oferi un institut academic, Ministerul Afacerilor Externe i-a angajat fiica, iar statul îi plăteşte pensie specială pentru mandatul prezidenţial.

 

ALDE, în pragul rupturii. Lista parlamentarilor care vor să plece din partid (România Liberă)

Zece parlamentari ALDE sunt pregătiți să părăsească partidul, în frunte cu copreședintele Daniel Constantin. Ei ar putea devenit independenți, după modelul UNPR.
Neînțelegerile din interiorul ALDE se accentuează de la o zi la alta. Motivul este legat de disensiunile dintre aripile ALDE - cea a fostului PC, condus de Daniel Constantin, şi cea a fostului PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu. 
Pe lista neoficială a celor care ar putea pleca din ALDE sunt Damian Florea, sceretar general ALDE provenit din fostul PC, unul dintre primii conservatori care au susținut desprinderea de Dan Voiculescu, deputatul Sorin Câmpeanu, fost ministru al educației în Guvernul Ponta, Viorel Ilie, liderul grupului ALDE din Senat. 

 

Se vinde Gavroche al Galațiului (Gazeta Sporturilor)

Copilul care plângea în hohote la ultimul meci din istoria Oțelului e scos pe tarabă de creditori.
ANAF și Astra Asigurări se ceartă cum să-l valorifice mai bine pe juniorul Antonio Sefer, 16 ani, unul dintre ultimele bunuri rămase în patrimoniul fostei campioane aflate în faliment.

 
Revista presei românești - 10 martie 2017