Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectele deciziei CCR în disputa „Tăriceanu-DNA” (Adevărul)

ccr.jpg

Curtea Constituţională, sesizată de preşedintele Senatului, a constatat un conflict constituţional între Guvern şi Ministerul Public
Image source: 
ccr.ro

Ministrul Justiţiei nu exclude demisia şefilor DNA şi Parchetului General, după decizia CCR în cazul OUG 13 (Gândul) - Dilema consumatorului: sandwich sau droguri la prânz (Jurnalul Național) - Viața din „Epoca de Aur”, mai scumpă decât astăzi (România Liberă) - Harlem Shake (Gazeta Sporturilor)

Ministrul Justiţiei nu exclude demisia şefilor DNA şi Parchetului General, după decizia CCR în cazul OUG 13 (Gândul)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, duminică, că va avea zilele următoare discuţii separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, şi cu procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, după apariţia motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern. Ministrul Justiţiei a sugerat la Antena 3 că nu exclude o demisie a celor doi.
În paralel, Tudorel Toader a anunţat că "de mâine" va face şi o evaluare activităţilor desfăşurate de Minsterul Public, inclusiv DNA, evaluarea având două componente, respectiv cea profesională, pe cauze,şi cea managerială, iar în maximum 10 zile, două săptămâni va veni cu o decizie.

 

Decizia CCR în disputa „Tăriceanu-DNA” îi „imunizează“ pe miniştri în faţa legii. Ce alte efecte are hotărârea Curţii (Adevărul)

Curtea Constituţională, sesizată de preşedintele Senatului, a constatat un conflict constituţional între Guvern şi Ministerul Public, generat de faptul că DNA a început anchetarea modului în care a fost elaborată Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 de modificare a Codurilor penale. Experţii consultaţi de „Adevărul” spun că CCR şi-a depăşit atribuţiile atunci cînd a stabilit cum trebuia DNA să încadreze corect faptele.

 

Dilema consumatorului: sandwich sau droguri la prânz (Jurnalul Național)

Statisticile oficiale arată că ponderea consumatorilor de stupefiante a ajuns la 6,1% din populația cu vârste între 16 și 64 de ani. „Nu există club din București unde să nu se consume droguri”, dezvăluie șeful serviciului Antidrog din Poliția Capitalei. Consumatorii din categoria VIP dau și 300-400 de euro pe zi pentru cocaină. La polul opus, în zonele sărace „cuiul” se vinde cu 5 lei, iar „bila” cu 20 de lei.

 

Viața din „Epoca de Aur”, mai scumpă decât astăzi (România Liberă)

Punând cap la cap datele statistice, coroborate cu presa vremii, RL este în măsură să demonstreze că în 1987 costul vieții era mult mai mare decât în 2017. 
Potrivit Institutului Național de Statistcică, la nivelul anului 1987 salariul mediu net pe economie era de 2.872 de lei.  Conform aceleiași surse, în luna decembrie 2016 (acestea sunt ultimele date disponibile), câștigul salarial mediu net era de 2.354 de lei. 
Primul șoc, prețurile produselor alimenetare. Kilogramul de pulpă de porc fără os costa 37 de lei, iar astăzi la hipermarket este 17 lei. Brînza telemea era vândută acum 30 de ani cu 40 de lei kg, față de 20 de lei în prezent, iar cartofii erau 4 lei (atunci când se găseau), astăzi sunt 2 lei.
Aflați din RL cât costa în 1987 un apartament, o mașină, întreținerea sau călătoria cu trenul.

 

Steaua – CFR Cluj, 2 la 0. Harlem Shake (Gazeta Sporturilor)

Steaua a fost trezită de golul-declic al lui Gnohere, exact ca în celebrul videoclip de pe internet în care oamenii încep să se miște după o perioadă de lâncezeală.
Roș-albaștrii au câștigat pe final cu CFR și au trecut pe primul loc în clasament.

Revista presei românești - 13 martie 2017