
Presa românească
Mii de sclavi români în Italia, Guvernul face help desk la Iași (Jurnalul Național)
default.png

Mii de sclavi români în Italia, Guvernul face help desk la Iași (Jurnalul Național)
Scandalul celor 7.000 de sclave românce din Sicilia continuă cu vizitele reprezentanților Guvernului în Italia. Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D. România) a oferit autorităților române date despre sclavia din Sicilia și din alte zone ale Italiei încă din 2014, dar statul român nu a finanțat proiectul de sindicalizare care i-ar fi putut proteja pe conaționalii noștri. Nici acum nu se face ceva concret, ci doar se poartă discuții în Parlament, iar ministrul pentru Diaspora face o vizită la consulatul României.
„Circa 60.000 de români vin la muncă în sezonul agricol, iar mulți mor în Italia și nici măcar nu are cine să le plătească repatrierea celor decedați. Sunt mii de femei bătute și violate care ajung la spital” – Carmen Luminița Andrei, președinte C.A.P.I.M.E.D. România.
Ministrul Muncii precizează că nu este responsabil pentru situația de acolo, pentru că autoritățile române nu au mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia. “Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziție datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene. Numai că, în general, cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituțiile publice”, precizează Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
În Italia sunt înregistrați legal 1,5 milioane de români, dar datele neoficiale arată că numărul real este de circa 2,5 milioane. Munca la negru îi expune la abuzuri extrem de grave, iar discriminarea îi transformă frecvent în victime.
Unde au dispărut 10 miliarde de euro. Puteam avea 3.200 de kilometri de autostradă (Evenimentul Zilei)
Statul a cheltuit peste 45 de miliarde de lei pentru construcția de autostrăzi în perioada 2004-2016. S-au dat în folosință doar 633 de kilometri. Pentru perioada 1990- 2004, arhiva cu banii alocați nu poate fi accesată. În ultimii 12 ani s-au cheltuit aproximativ 15 milioane de euro pe kilometru. România ar fi trebuit să aibă 3.200 de km de autostradă.
Bani publici tocați aiurea (Adevărul)
Imunitatea pe care Curtea Constituțională a extins-olaminiștri atunci când aceștia iau decizii de oportunitate , și pe care liderul PSD LiviuDragnea vrea s-o acorde și primarilor, lasă nerezolvată adevărata problemă: calitatea deciziilor. Oportune sau nu, legale sau nu, aceste decizii sunt de multe ori pur și simplu proaste.Adevărul prezintă astăzi două exemple școală.
Stația de epurare a apei în Amara, Ialomița. 3 milione de euro. Nu epurează nimic.Apa nu este potabilă.
Autogară modernă, construită cu bani europeni – 5,5 milioane de euro- la Vaslui, zace închisă de doi ani. În mod aberant, călătorii sunt forţaţi să aştepte autobuzele în aer liber.
Meleșcanu, avocatul de nota 10 al naționalizării comuniste (România Liberă)
Actualul ministru de Externe al României democrate a justificat, într-o lucrare de diplomă din 1966, necesitatea și legalitatea uneia dintre cele mai mari nelegiuiri comise de comuniști: naționalizarea. Pentru a-și susține teza, Teodor Meleșcanu folosește documente din Marx, Engels, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lenin, Buletinul Oficial Comunist și argumente juridice.
Alex Chipciu: Belgia mi-a adus liniștea (Gazeta Sporturilor)
Mijlocașul de 27 de ani al lui Anderlecht nu s-ar mai întoarce niciodată la Steaua: “N-aș avea nervi să mai rabd la fel ca în anii trecuţi. Sunt tot român, dar am o altă gândire”.