Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statul fură 75 de milioane de lei/lună de la polițiști (Jurnalul Național)

politist.jpg

Statul fură 75 de milioane de lei/lună de la polițiști, scrie Jurnalul Național

Traficul cu sânge, o nouă pată pe obrazul sistemului de sănătate (Adevărul) - Negocierile lui Cioloș cu PNL și USR au eșuat (România Liberă) - Firma condusă de Clotilde Armand cere încă un milion de euro pentru că supraveghează construirea autostrăzii „Bechtel” (Evenimentul Zilei)

Statul fură 75 de milioane de lei/lună de la polițiști (Jurnalul Național)

Peste 1.200 de poliţişti au scandat ieri în stradă "Hoţii”, au cântat imnul naţional şi au agitat pancarte pe care scria "Poliţist, caut slujbă de şofer la Ambulanţă”, "La bani mereu ne-aţi amânat, dar astăzi noi ne-am săturat" și "Poliţist, nu cerşetor". 
Ei au protestat pentru a cere guvernului să actualizeze baza de calcul a sporurilor la valoarea din 2017 a salariului minim pe economie, de 1.450 de lei brut. Aceste sporuri sunt calculate acum la valoarea din 2009, de 600 de lei, adică mai puțin de jumătate din suma de astăzi. Polițiștii au calculat prejudiciul pe care îl aduce statul angajaților din MAI și personalului contractual și au ajuns la fabuloasa sumă de 75 de milioane de lei pe lună, circa 25 de milioane reprezintă diferența de la sporuri, pentru 130.000 de salarii aflate în plată în acest moment, iar restul ar fi diferența de bani pe care statul ar trebui să o plătească pentru deficitul de 25.000 de posturi rămase neocupate în sistem.
La finalul zilei, după negocieri, ministrul de Interne Carmen Dan a anunțat că 80.000 de angajaţi ai MAI vor beneficia de majorări salariale; efortul bugetar este de 13 milioane de lei lunar.
Poliţiştii sunt însă nemulțumiți şi spun că vor ieşi din nou în stradă, în condiţiile în care în discuţiile anterioare li s-au promis creşteri salariale de peste 800 de lei, iar la negocierile de joi, ministrul de Interne le-a spus că vor primi un bonus la salariu între 100 şi 300 de lei, de la 1 aprilie.

 

Traficul cu sânge, o nouă pată pe obrazul sistemului de sănătate (Adevărul)

Într-un sistem sanitar bolnav, pacienţii au ajuns în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru o pungă de sânge. Se întâmplă la Centrul de Trasnsfuzii Craiova, luat în vizor de procurori, după ce au apărut semnale că doi angajaţi obişnuiesc să ceară bani în schimbul sângelui. Situaţia nu doar că este foarte gravă, dar ea pune la îndoială întreaga activitate a sistemului de transfuzii de la noi din ţară, care şi aşa se confruntă cu un număr mic de donatori şi, respectiv, cu o colectă insuficientă faţă de solicitările venite de la spitale. Iar consecinţele traficului cu sânge se vor vedea cu siguranţă începând de luni.    Primul efect va fi scăderea drastică a numărului de donatori, şi aşa mic comparativ cu cel din alte ţări europene, atrage atenţia doctorul Doina Goşă, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine din Bucureşti. 
De cealaltă parte, pacienţii sunt de părere că, obişnuiţi fiind cu şpaga care se dă în sistemul de sănătate, şi personalul care lucrează în domeniul transfuziilor a ajuns să ceară bani în schimbul serviciilor. „Au mai fost situaţii în care există refuzuri, pe motiv că nu e pe stoc o anumită grupă de sânge, dar nu credeam că şi cu sângele se face trafic, aşa cum se face cu citostaticele. Sistemul sanitar ne omoară cu zile”,  este de părere Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România. 

 

Negocierile lui Cioloș cu PNL și USR au eșuat (România Liberă)

Fostul premier Dacian Cioloș a discutat atât cu PNL cât și cu USR, cerând să devină președinte de partid. Ambele formațiuni sunt dispuse să îi ofere doar locul doi, ceea ce a blocat negocierile, iar Cioloș este tentat să își formeze propriul partid, pornind de la asociația creată cu foștii miniștri Vlad Voiculescu, Dragoș Tudorache și Dragoș Pâslaru.

 

Firma condusă de Clotilde Armand cere încă un milion de euro pentru că supraveghează construirea autostrăzii „Bechtel” (Evenimentul Zilei)

Francezii de la Egis au depus încă două facturi în valoare totală de 4,3 milioane de lei la Compania de Drumuri, pentru supervizarea construirii autostrăzii Transilvania.

 

UNICĂ! (Gazeta Sporturilor)

Cristina Neagu a devenit prima handbalistă din lume încoronată de trei ori cu titlul de jucătoarea anului: 2010, 2015 și 2016.
Interul de 28 de ani, care va juca din vară la CSM București, le-a întrecut pe Nora Mork, Nycke Grot, Isabelle Gullden și Kari Grimsbo într-o competiție decisă de voturile speciliștilor, jurnaliștilor și fanilor.

 
Revista presei românești - 17 martie 2017