Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la beția puterii la junk nu e decât un pas (Ziarul Financiar)

hostiuc_0_4.jpg

De la beția puterii la junk nu e decât un pas, consideră Cristian Hostiuc directorul editorial Ziarul Financiar
De la beția puterii la junk nu e decât un pas, consideră Cristian Hostiuc directorul editorial Ziarul Financiar
Image source: 
zf.ro

Colegiul Medicilor îl amenință pe ministrul Bodog cu judecata pentru că nu oprește chestionarea pacienților despre mita din spitale (tolo.ro) - Pedeapsă record pentru un decan acuzat de mită (Adevărul)  - Noile cărți de identitate aruncă la gunoi 200 de milioane de euro (Evenimentul Zilei) - Tot mai multe românce fac copii după 35 de ani (România Liberă)

De la beția puterii la junk nu e decât un pas (Ziarul Financiar)

Directorul editorial ZF Cristian Hostiuc consideră că "sub beţia succesului electoral şi a puterii, guvernarea PSD-ALDE îndreaptă România spre ciocnirea de un zid al realităţii economice care se va sfârşi inevitabil cu reapariţia gardienilor de la FMI, punerea sub observaţie a ratingului şi (ca o soluţie) naţionalizarea pensiilor private (pilonul 2)...
În 2007-2008, Lars Christensen, un analist de la Danske Bank, o bancă din Danemarca, atrăgea atenţia asupra supraîncălzirii economiei româneşti (un ritm de 7%-8% pe an), nesustenabilitatea cursului monedei naţionale (cursul era la 3,1 – 3,5 lei pentru un euro), creşterii explozivă a importurilor (datorată şi cursului scăzut), deteriorarea semnificativă a deficitului de cont curent şi nesustenabilitatea finanţării externe a României.
Cum stăm în prezent?
Nu avem o problemă externă de deficit de cont curent, cel puţin până acum (deficitul comercial este acoperit de plusul din servicii IT şi transport), dar avem o problemă legată de deficitul bugetar.
Guvernul Dragnea/Grindeanu speră să se încadreze în acest 3% din PIB, cifra cea mai urmărită de analiştii externi şi de analiştii agenţiilor de rating...
Pentru FMI, gardianul României, este doar o chestiune de luni până când va fi chemată la Bucureşti".
Articolul apare în contextul în care Reza Baqir, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,7% din PIB anul acesta. Soluţia FMI la creşterea deficitului bugetar peste ţinţă: Ar trebui amânată creşterea punctului de pensie, o măsură prevăzută să se întâmple anul acesta. Integral în Ziarul Financiar.

 

Colegiul Medicilor îl amenință pe ministrul Bodog cu judecata pentru că nu oprește chestionarea pacienților despre mita din spitale (tolo.ro)

Gazeta publică un document pe care Ministerului Sănătății l-a trimis recent către asociația profesională a medicilor.
Într-un exercițiu de memorie instituțională, foarte rar în România, ministrul PSD susține ferm acțiunile predecesorului său tehnocrat, spre iritarea Colegiului Medicilor.
Printr-o scrisoare din 19 ianuarie 2017, Colegiul cere eliminarea ”revocarea ordinului” prin care cetățenii transmit informații despre spitalele unde au fost internați.
”E important să obţinem, independent de unităţile medicale, informaţii despre experienţa pacienţilor!”, le răspunde ministrul Bodog.
El amintește medicilor că ”transparentizarea sistemului medical este și o cerință a Strategiei naționale anticorupție 2016-2020”.
Prin președintele Colegiului, medicii îi transmit ministrului Florian Bodog: ”Ne vedem în instanță!”.
Într-un amplu interviu acordat cititorilor gsp, șeful Colegiului, medicul Gheorge Borcean susține că: ”Este un proiect ostil medicilor”.

 

Pedeapsă record pentru un decan acuzat de mită (Adevărul)

Opt ani şi opt luni de închisoare a primit pentru luare de mită un profesor universitar acuzat că a primit şpagă de la studenţi. Este cea mai mare sentinţă dată unui cadru didactic din învăţământul superior. Fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius, profesor universitar doctor şi colonel de armată în rezervă, Gheorghe Ţarălungă (60 de ani) a fost găsit vinovat de comiterea a nu mai puţin de 11 infracţini de luare de mită. Mai exact, acesta lua între 200 şi 600 de euro de la studenţi pentru a-i promova la diferite examene. Magistraţii au aplicat în acest caz noile prevederi din Codurile penale. 

 

Noile cărți de identitate aruncă la gunoi 200 de milioane de euro (Evenimentul Zilei)

Copiii românilor ar putea avea buletin unic, cu cip încorporat. Inițiativa este inclusă în noul proiect de lege propus se Ministerul Afacerilor Interne și poate conduce la dispariția cardului de sănătate. 200 de milioane de euro a costat statul român informatizarea sistemului național de sănătate.

Tot mai multe românce fac copii după 35 de ani (România Liberă)

Numărul româncelor care decid să aibă primul copil după această vârstă s-a dublat în ultimul sfert de secol. Acest trend caracterizează lumea modernă, în care multe tinere se ghidează după deviza “Mai întâi mă ocup de carieră, îmi iau o casă şi apoi fac şi un copil“.
La fiecare o mie de femei care nasc pentru prima dată în România, 28 au între 35 şi 39 de ani, în timp ce cinci au între 40 şi 45 de ani. 
Trei persoane întreabă zilnic de fertilizarea in vitro.

 

Revista presei românești - 20 martie 2017
1048