Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Într-o parte, Dragnea. În cealaltă parte, DNA. Ce pot alege? (România Liberă)

marian.jpg

Ziaristul Mircea Marian
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Elena Udrea: Bătălia este pe viață și pe moarte. Mai am foarte multe lucruri de spus (Jurnalul Național) - Ce efecte va avea Brexit asupra românilor (Adevărul)

Hai, România! (Gazeta Sporturilor)

Condamnări la închisoare în dosarul Gala Bute: Udrea, 6 ani, și Obreja, 5 ani. Inalta Curte face dreptate cetățenilor păgubiți și confiscă banii de la fostul ministru și de la șeful FR Box. 
Victimele sunt cetățenii României, fie că sunt plătitori de taxe sau copiii și vârstnicii deposedați de banii cuveniți lor  din cauza unui sistem care vămuia cu 10% contractele Ministerului Dezvoltării Teritoriale și Turismului. Iar banii se făceau șpagă. Pentru cine? De mită au profitat, spune sentința, ministrul Elena Udrea, apropiații săi, PD-L și postacii plătiți să vă bată la cap vreme de 6 ani cum că, ”în cazul Gala Bute, nu există nicio probă”!
258.000 de comentarii pro Udrea și anti-investigația ziaristică Gala Bute au fost postate doar în perioada 1 mai – 10 iunie 2012. 13.000 de euro pe o lună și zece zile costau postacii și erau plătiți din bani publici.
 Verdctul nu e definitiv. Există și recursul la completul de cinci judecători și abia atunci decizia va deveni definitivă. Dar, cum 4 dintre cei 8 inculpați și-au admis vina, banii sunt deja sechestrați, unii în conturi, alții în bunuri.Sigur că recuperarea milioanelor de euro va dura. Dacă ne uităm însă de unde am plecat cu toții, public și ziariști, poate că nu oboseala şi deziluzia sunt sentimentele care vor rămâne.
Amintiți-vă cine era Elena Udrea în 2011!
Ea reprezenta o putere copleșitoare în statul român, situație care demonstrează, implicit, ce ajunsese statul și pe cine servea el.

 

Elena Udrea: Bătălia este pe viață și pe moarte. Mai am foarte multe lucruri de spus (Jurnalul Național)

Elena Udrea a intervenit prin telefon la Antena 3 și a făcut mai multe declaratii despre condamnarea sa.
”Faptul că am făcut parte dintr-o guvernare nu înseamnă că nu se pot face abuzuri împotriva mea. E adevărat că există dosare care se judecă corect, care sunt trimise înapoi, mai ales în ultimul an. Dosarul meu a fost pornit acum doi ani, când nici frunza nu mișca împotriva doamnei Kovesi. Din păcate mai sunt judecători care mai tremură în fața sistemului. Dacă în Gala Bute a avut loc vreo ilegalitate, vreo ilegalitate săvârșită de către Elena Udrea, de ce nu s-a descoperit încă din 2010, de când datează acest dosar? Dacă doamnei Kovesi i-a fost frică să mă acuze când statea cu mine la mese, acum trebuie să o credem, când este alt regim la putere?”a spus Elena Udrea.
 Udrea afirmă că mai are ași în mânecă și amenință cu dezvăluiri despre judecătorii de caz.

 

Într-o parte, Dragnea. În cealaltă parte, DNA. Ce pot alege? (România Liberă)

Editorialul ziarului este semnat de Mircea Marian.
„Suntem într-o țară în care guvernul este condus, de facto, de către un personaj condamnat penal pentru fapte asimilate celor de corupție. Dacă cel de-al doilea proces în care este judecat Liviu Dragnea se termină cu o condamnare, acesta va ajunge la pușcărie. Al doilea om în stat, președintele Senatului, este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă. Comisia parlamentară de control a SRI este tribună pentru pușcăriabilii din PSD. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost lansat pe orbită de către un condamnat, Relu Fenechiu. Cred că mai găsim exemple, dar este suficient: acești oameni sunt direct interesați să oprească lupta cu corupția. 
Din această perspectivă, cred că DNA-ul trebuie apărat de acest asalt al politicienilor cu dosare penale. Președintelui Iohannis probabil că va respinge propunerile de schimbare a lui Kovesi și Lazăr. Problema este că legea ar putea fi modificată, iar șeful statului nu va mai avea atribuții în procesul de numire și de revocare a șefilor parchetelor. Este o chestiune de timp până se va ajunge aici.
Oricum, am o știre proastă și pentru fanii DNA: această instituție nu va avea niciodată forța să oprească jaful generalizat din România. Mai bagă la pușcărie, în aplauzele publicului, câte o vedetă, două, dar nu opreșete fenomenul. Avem un stat mult prea extins, care favorizează corupția. 
 În consecință, câtă vreme la putere se află Dragnea și ai lui, DNA-ul este probabil singura instituție, sau una din foarte puținele, care-i împiedică să se dezlănțuie…”

 

Ce efecte va avea Brexit asupra românilor (Adevărul)

Experții spun că odată demarat Brexit-ul se va deschide o adevărată cutie a Pandorei, cu consecințe imprevizibile pentru soarta celor care studiază sau muncesc în Marea Britanie.
8.000 de studenți români învață la universități din Marea Britanie, adică circa 70% din cei care aleg să meargă la studii în afara țării. Comunitatea românilor aflați la muncă în Marea Britanie număra, oficial, în 2016, peste 152.000 de persoane, de 3 ori mai mulți față de 2004, potrivit celor mai recente date ale Departamentului britanic al Muncii și Pensiilor.
Ambasada României la Londra îndeamnă cetățenii români care nu au încă reglementată șederea în Marea Britanie să procedeze la înregistrarea la autoritățile locale, în special pentru a obține certificatul de înregistrare sau a permisului de ședere.

 
Revista presei românești - 29 martie 2017