Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum îi așteaptă ministrul Sănătății pe medicii români să revină în țară (Adevărul)

Dezlegare la luat pe sus și percheziții, în caz de nevoie (Jurnalul Național) - De ce creşterea economică  a ajuns să trăiască numai din consum? Multe proiecte de investiții zac cu lunile ți anii în sertarele instituțiilor de stat (Ziarul Financiar) - Meleșcanu, la ordinele lui Erdogan: Autoritățile române au reținut abuziv pașaportul unui cetățean turc (România Liberă) - FCSB=Astra (Gazeta Sporturilor)

Cum îi așteaptă ministrul Sănătății pe medicii români să revină în țară (Adevărul)

Dacă în ultimii 10 ani salariile mici şi condiţiile improprii din spitale au reprezentat paşaportul multor medici spre ţări precum Anglia sau Germania, acum, odată cu anunţul de mărire a lefurilor, aceştia transmit semnale timide că s-ar putea întoarce să profeseze în ţară. Pentru ei, Ministerul Sănătăţii înfiinţează Centrul Naţional de Resurse Umane.
România mai are doar jumătate din medicii de care are nevoie, şi an de an, în timp de 3.000 de medici intră de pe băncile şcolii în sistem, 3.500 ies. Ministrul Sănătăţii se laudă însă că are veşti potrivit cărora o parte dintre doctorii români care profesează în străinătate îşi doresc să se reîntoarcă în ţară. 
Se pare că vestul ţării este preferat de cei care vor să revină, oraşe precum Arad, Oradea, Cluj şi Timişoara  fiind pe placul medicilor care iau în calcul varianta de a se întoarce pentru a profesa în România. 
Psihiatru plecat în Anglia: „Dubiile mele ţin de problemele sistemului de sănătate”   
Dr. Simona Diaconu spune „ nu sunt 100% sigură că vreau să mă întorc în ţară, dar  putem încerca măcar. Sunt sceptică din cauza situaţiei actuale din România, care nu mi se pare stabilă şi nici încurajatoare. Dar sunt şi probleme legate de profesie care mă fac să am dubii atunci când vine vorba de revenirea în România”  .    Care ar fi acestea?   „Lipsa ghidurilor terapeutice, faptul că opinia profesională a medicului nu pare să conteze foarte mult. Contează recomandările stricte legate de anumite medicamente, ceea ce nu întâlneşti în Anglia sau în Norvegia, altă ţară în care am profesat”. 

 

Dezlegare la luat pe sus și percheziții, în caz de nevoie (Jurnalul Național)

După flori la proteste, jandarmii primesc puteri sporite. Parlamentarii PSD și PNL vor să schimbe legea. 120 de parlamentari social-democrați și 5 liberali au depus la Senat un proiect de lege care acordă puteri sporite Jandarmeriei. Astfel, jandarmii ar putea identifica persoane, percheziționa autovehicule și efectua acte de cercetare judiciară, iar dacă întâmpină rezistență, aceștia vor fi „îndreptățiți să folosească forța”, se arată în proiect. Reacția ministrului de Interne Carmen Dan: „Nu e un proiect rău”.

 

De ce creşterea economică  a ajuns să trăiască numai din consum? Multe proiecte de investiții zac cu lunile ți anii în sertarele instituțiilor de stat (Ziarul Financiar)

Directorul editorial al publicației Cristian Hostiuc scrie despre proiecte de investiţii private, mai mari sau mai mici, sunt ţinute pe loc, sunt blocate, sau chiar se renunţă la ele pentru că nu pot fi demarate în timp util din lipsa autorizaţiilor administrative, de construcţii, de mediu etc.
Conform ultimului studiu al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cea mai mare problemă pe care o întâmpină companiile este legată de procedurile îndelungate şi complicate de autorizare (63,3%). Numeroasele taxe parafiscale sunt pe locul doi ca probleme (57,7%).
Cea mai mare dramă din sectorul privat este că sunt firme vor să facă investiţii, au bani, dobânzile sunt la minime istorice, au cerere, au oameni, dar nu au acele hârtii, semnături din partea instituţiilor statului, din partea celor care reprezintă aceste instituţii, şi care trebuie să-şi dea avizul.
Parcă statul, Guvernul, primăriile, Ministerul Finanţelor nu ar vrea banii din TVA, din impozitele pe salarii şi profit, din taxele pe proprietate etc., de pe urma unei investiţii private. Parcă nu ar avea nevoie de venituri.
Această hidră administrativă, formată din instituţii şi oameni care trebuie să semneze hârtii, a ajuns mai puternică decât statul şi decât Guvernul.
Această hidră administrativă a ajuns să ţină pe loc creşterea economică, opreşte investiţiile şi locurile de muncă, opreşte creşterile salariale în special din sectorul privat, dar şi de la stat.
Din păcate, nimeni nu mai poate să o controleze, pentru că este peste tot.

 

Meleșcanu, la ordinele lui Erdogan: Autoritățile române au reținut abuziv pașaportul unui cetățean turc (România Liberă)

Pașaportul unui cetățean turc aflat pe teritoriul României a fost reținut abuziv de Ministerul român al Afacerilor Externe, care s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea autorităților de la Ankara. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești, pe baza căreia să poată reține pașaportul unui cetățean străin. 
În iulie 2016, în Tucia a avut loc o lovitură de stat eșuată. Dincolo de controversele autenticității acesteia, evenimentul a prilejuit regimului condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan să accelereze epurarea și chiar arestarea simpatizanților clericului musulman Fethullah Gülen (începute în 2013). Gülen a fost acuzat de autoritățile turce că ar fi sprijinit lovitura de stat. Deși Ankara a făcut apel pentru extrădarea acestuia și a simpatizanților săi, niciun stat occidental nu a dat curs solicitărilor.

 

FCSB=Astra (Gazeta Sporturilor)

Roș-albaștrii au câștigat cu mari emoții, grație golurilor marcate de foștii giurgiuveni Alibec și Boldrin. Dinamo a trimis în bară la ultima fază, a avut un penalty neacordat și a ieșit din lupta pentru titlu.

 
Revista presei românești - 3 aprilie 2017