Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-a topit entuziasmul pentru salariile fabuloase (Adevărul)

ion_m._ionita.jpg

Ziaristul Ion M. Ioniță semnează editorialul din "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Legea salarizării bugetarilor: nu ştim unde suntem, nu ştim dacă sunt bani, nu ştim ce obţinem (Ziarul Financiar) - Salariile mari vin la pachet cu disponibilizări (Jurnalul Național) - Dosarul “Microsoft 3” ajunge pe masa lui Klaus Iohannis (Evenimentul Zilei)

Legea salarizării bugetarilor: nu ştim unde suntem, nu ştim dacă sunt bani, nu ştim ce obţinem (Ziarul Financiar)

Guvernul a anunţat ieri că amână proiectul de lege a salarizării unitare în sectorul public, iar realitatea este că pregătirea este insuficientă pentru o lege care vizează 1,2 milioane de angajaţi, scrie în editorial Sorin Pâslaru, redactor șef ZF.
Pentru o astfel de lege, necesară în con­­diţiile în care fiecare categorie de bu­getari şi-a făcut propria salarizare în ulti­mele două decenii, este nevoie de trei lu­cruri: să se ştie de unde plecăm, ce bani sunt disponibili şi cum contribuie aces­te creşteri la servicii publice mai bune.
Mai întâi, adevărul e că nimeni nu ştie care este situaţia cu salariile bugetarilor. Nu există un Revisal – sistemul de înregistrare a contractelor de muncă pentru angajatorii privaţi  - şi pentru angajatorii de stat. De fapt, de multe ori nici nu există contracte de muncă, ci alte tipuri de angajare.
În al doilea rând, nimeni nu a prezentat până în prezent impactul noii legi asupra cheltuielilor totale. Astăzi, salariile consumă un sfert din buget şi 7,5% din PIB. În 2008, erau la 9,5% din PIB şi a urmat prăbuşirea. Cu aceste creşteri se duce cheltuiala iarăşi spre un nivel nesustenabil de 9% din PIB sau pot fi acoperite din sursele viitoare de venituri?
În al treilea rând, dacă vor creşte substanţial salariile profesorilor şi medicilor, cum este necesar, cine garantează îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de sănătate şi educaţie?
Integral în Ziarul Financiar.

 

Cum s-a topit entuziasmul pentru salariile fabuloase (Adevărul)

Campania electorală este bună pentru că poți promite orice, urmând ca după câștigarea puterii, să nu-ți mai amintești nimic din prostiile spuse. Necazul este că, la noi, PSD se crede în campanie și când guvernează, notează ziaristul Ion M. Ioniță.
De când se află la Palatul Victoria Guvernul Grindeanu, miniștrii cabinetului au devenit îndrumătorii națiunii, ies la tablă în fiecare seară și explică poporului cum va curge din ceruri lapte și miere.Cifrele se înșiruie pe ecrane, zâmbetele se lățesc, sunt promisiuni cât pentru zece campanii electorale de acum înainte.
În euforia generală, întrebarea cheie – de unde bani pentru toate ascestea? - nici nu se mai pune.
Este de la sine înțeles. Banii vor veni din voința politică a PSD de a îndestula pe toată lumea...
Ghinionul PSD esste că, dacă legiferează toate aceste promisiuni, tot guvernarea trebuie să le și pună în aplicare. E drept, efortul bugetar cel mai mare se va simți la anul, dar nu există semne că partidul s-ar gândi să voteze legea și să plece acasă lăsându-i pe alții să guverneze țara. Nu se preconizează nici alegeri anticipate, așa că tot PSD ar trebui să detoneze bomba bugetară pe care singuri o pun acum sub scaun. Asta o fi explicația amânărilor unei legi atât de benefice?, se întreabă  Ion M. Ioniță în Adevărul de astăzi.

 

Salariile mari vin la pachet cu disponibilizări (Jurnalul Național)

Scandalul generat de noul proiect de lege a salarizării unitare se mută în zona concedierilor. Lucru destul de greu de realizat, mai ales în administrația centrală, unde protecția legii este greu de învins, fără a pune la socoteală procesele și costurile ulterioare. Unii ordonatori de credite au anunțat deja că trebuie să facă disponibilizări, dar se vor organiza concursuri pentru a se stabili cine pleacă din sistem. Cei care vor rămâne în instituții vor avea salarii mai mari, dar și atribuții sporite.

 

Dosarul “Microsoft 3” ajunge pe masa lui Klaus Iohannis (Evenimentul Zilei)

„Norocoșii” denunțători din dosarul Microsoft, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, au dat, ieri, declarații în noul dosar, „Microsoft 3”. Ei sunt cercetați penal de procurorii DNA și, conform unui comunicat remis presei, Claudiu Florică a fost pus sub control judiciar alături de alte patru persoane. La ieșire, fostul șef al Fujitsu era să provoace un accident. Totodată, DNA a trimis procurorului general al României o cerere care va ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru a aproba urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Sandu. Până acum, Iohanis a acceptat toate cererile de acest fel.
Prejudiciu: 51 de milioane de euro.

 
Revista presei românești - 11 aprilie 2017