Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din nou, Parisul şi Europa sub teroare (Adevărul)

unteanu.png

Cristian Unteanu este corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul.
Cristian Unteanu este corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul.
Image source: 
adevarul.ro

Pe cine vânează comisia lui Dragnea (România Liberă) - Copcă, acuzat că a favorizat firma lui Ghiță ca să câștige un contract it pe fonduri europene cu ”Sf. Maria”. A fost prins, dar cineva a ascuns dosarul în Palatul Victoria! (Gazeta Sporturilor) - Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice (Ziarul Financiar) 

Din nou, Parisul şi Europa sub teroare (Adevărul)

Conform promisiunii făcute la începutul lunii februarie, islamiştii fundamentalişti au lovit din nou în Franţa. Şi asta doar la două zile după ce fusese dejucat un alt atentat major aflat în stare avansată de pregătire, suspecţii fiind interpelaţi la Marsilia.
De data asta, atentatul a avut loc, pe Champs-Elysees 102, în zona magazinului Mark&Spencer, în apropierea staţiei de metrou Frankin Roosvelt, implicând unul sau doi atacatori (dintre care unul a fost ucis) şi provocând moartea unui poliţist şi rănirea gravă a doi alţii, precum şi a unui turist, o femeie care a fost atinsă de un glonţ.
Surse conconcordante din poliţie şi serviciile de securitate, citate acum de întreaga presă franceză, dezvăluie că atacatorul este un francez de 39 de ani, născut în zona Seine-et-Marne (acolo unde au avut loc deja percheziţii imediat după atentat)  care fusese condamnat în februarie 2005 la 15 ani de închisoare pentru trei tentative de omor, două dintre acesta împotriva unor poliţişti. 
Acestea sunt datele difuzate în acest moment. Dincolo de ele, se profilează o stare de fapt extrem de gravă: în continuare, Europa nu este pregătită să răspundă operaţiunii de mare anvergură planificată şi anunţată cu mare precizie de islamiştii din ISIS: transferul înspre inima continentului nostru a coflictelor din Orientul Apropiat, aducerea războiului pe străzile şi în casele necredincioşilor, creştinii europeni urmaşi ai cruciaţilor, declanşarea Marelui Jihad împotriva tuturor zonelor-simbol ale Europei, uciderea reprezentanţilor forţelor de ordine, scrie Cristian Unteanu, pe Blogurile Adevărul.

 

Pe cine vânează comisia lui Dragnea (România Liberă)

Conducerea Parlamentului a extins obiectivele comisiei de anchetă pentru investigarea scrutinului care i-a adus al doilea mandat ca șef al statului lui Traian Băsescu. Înființată rapid, doar pe baza declarațiilor fostului consultant politic Dan Andronic, comisia este condusă de liderul PSD Liviu Dragnea, singurul politician de vârf condamnat pentru fraudă electorală. Cum soarta alegerilor de acum opt ani nu mai poate fi schimbată, principala țintă pare a fi șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

 

 

Copcă, acuzat că a favorizat firma lui Ghiță ca să câștige un contract it pe fonduri europene cu ”Sf. Maria”. A fost prins, dar cineva a ascuns dosarul în Palatul Victoria! (Gazeta Sporturilor)

În 2011, ”Sf. Maria” semnează un contract IT de 2 milioane de lei cu Asesoft, firma lui Sebastian Ghiță.
Banii sunt din fonduri europene și vizează ”îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii de sănătate de calitate la Spitalul Sf. Maria”
Dar Ministerul Comunicațiilor din guvernul Ponta taie 25% din sumă, scriind în clar că documentele semnate de Narcis Copcă au favorizat societatea Asesoft!
Urmarea: spitalul plătește 500.000 de lei din buzunarul cetățenilor.
În 2012, Corpul de Control al prim-ministrului Ungureanu face un control la ”Sf. Maria”.
Concluziile sunt  ascunse însă la propriu, la schimbarea guvernului, într-un dulap din Palatul Victoria!
Patru ani mai târziu, documentele sunt găsite de Corpul de Control al lui Dacian Cioloș.
Inspectorii reiau controlul la ”Sf. Maria”, identifică ”elementele unei infracțiuni” și trimit dosarul la Parchet.
Narcis Copcă susține: ”Să trimită unde vor, n-am nicio emoție, am pus niște condiții de bun-simț, pe care le-ar fi pus orice manager”.

 

Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice (Ziarul Financiar)

Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe seg­men­tul corporate la un preţ mediu de 9% din va­loa­rea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail pre­ţul mediu a fost de 12%, po­trivit unei analize a lui Florin Geor­gescu, prim-viceguvernator al BNR.
Creditele neperformante corpo­rate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 mil. euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperfor­man­te de retail au cumulat 288 mil. euro, potrivit lui Georgescu.
Prim-viceguvernatorul apreciază că nivelul de preţ la care băncile au vân­dut creditele neperformante este re­dus, de aceea o investigaţie a Fiscu­lui este necesară.

 

Românul care-l supraveghează pe Kim Jong-un: Dacă SUA lovesc „preventiv”, Coreea de Nord va folosi armele nucleare  (Jurnalul Național)

Grigore Scărlătoiu este directorul executiv al Comitetului pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord din Washington D.C., singurul analist politic de origine română din SUA speci­alizat în Peninsula Coreeană și unul dintre cei mai influenți experți americani în acest domeniu. 
Este profesor la Institutul pentru Relații Internaționale al Departamentului de Stat al SUA, predând un curs intensiv despre Coreea de Sud, Coreea de Nord și Japonia diplomaților americani și altor funcționari guvernamentali implicați în spațiul Asia-Pacific. 
Românul care supraveghează de la Washington mișcările regimului de la Phenian consideră că, în pofida amenințărilor de o duritate fără precedent, aruncate cu violență de o parte și de alta a liniei de demarcație dintre cele două Corei, principalii actori din regiune preferă, deocamdată, să-și arate mușchii. Deși are vocația genocidului, regimul de la Phenian nu este sinucigaș și se teme să-și forțe­ze norocul. De cealaltă parte, SUA bat din picior mai tare ca niciodată, însă nu par încă hotărâte să trimită prima rachetă. Dacă o vor face, Casa Albă pornește un conflict în care vor pieri cel puțin un milion de sud-coreeni și peste 100.000 de americani.