Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frustrarea alegătorilor şi neîncrederea în elită a adus Franţa în plină revoluţie, cu tinerii în rolul principal (Ziarul Financiar)

1200px-palais_de_lelysee_entree.jpg

Palatul Elysee este sediul Președinției Republicii Franceze și reședința oficială a președinților Franței
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Cine este vinovat de drama din Retezat (Adevărul) - Apel către Iohannis (Jurnalul Național) - Euro de poveste (Gazeta Sporturilor)

Oricine va deveni preşedinte va trebui să fie suficient de curajos să aducă schimbări: Frustrarea alegătorilor şi neîncrederea în elită a adus Franţa în plină revoluţie, cu tinerii în rolul principal (Ziarul Financiar)

Francezii care s-au dus du­mi­nică la vot pentru primul tur al alegerilor prezi­den­ţia­le au avut un motiv de mân­drie. Activitatea de afa­ceri a companiilor a atins luna aceasta, în plină cursă electorală, maxi­mul de după marea criză economică. De fapt, potrivit indicelui IHS Markit, Franţa a evoluat atât de bine încât a de­pă­şit şi Germania, cea mai mare econo­mie europeană, şi a tras după ea întrea­ga zonă euro.
Însă pentru alegătorul de rând sta­tis­tica şi indicii sunt prea puţin liniş­titori. Franţa n-a mai trecut din1958 prin tur­bulenţe politice la fel de mari ca acum. Atunci, în mijlocul Războiului Al­gerian, la putere a venit generalul Charles de Gaulle şi a adus ţării Con­sti­tu­ţia celei de-a Cincea Republici...
Frontul Naţional are cei mai tineri oameni din Adunarea Naţională şi Se­nat. Le Pen s-a înconjurat de o ar­ma­tă de con­silieri cu vârste de până în 40 de ani, iar în campanie a ţinut discursuri în care a vorbit doar despre problemele tine­rilor, pe care i-a îndemnat să „mear­gă contra curentului istoriei“. Îna­intea ale­gerilor, un sondaj de opinie arăta că 40% din alegătorii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani ar vota cu Le Pen, aproa­pe dublu faţă de câţi l-ar fi pre­ferat pe Emmanuel Macron. Diferenţa este sur­prinzătoare, având în vedere că Macron, la 39 de ani, este cel mai tânăr can­didat la preşedinţie din istoria Franţei. 
Iar pentru aceşti tineri Franţa tre­bu­ie să se schimbe. 
Franţa are nevoie de reforme pentru a face mai facile angajările, dar şi concedierile, pentru a reduce taxele impuse afacerilor şi birocraţia de care se lovesc firmele mici şi pentru a încuraja clasa de mijloc să-şi investească economiile în acţiuni şi start-up-uri în loc de proprietăţi. Sistemul de protecţie socială trebuie să fie mai selectiv, iar pensionarii bogaţi taxaţi mai mult, scrie Paul Taylor, con­tributing editor la revista Politico. După ce va demonstra că are curaj să implementeze reforme bugetare şi economice, Franţa îşi va putea folosi puterea militară şi de politică externă pentru a forţa un compromis cu Germania pentru un nou început pentru UE, pentru întărirea zonei euro şi pentru creşterea eforturilor comune de apărare. Pentru a depăşi rezistenţa inevitabilă, noul preşedinte va trebui să livreze un mesaj politic puternic în care să facă clar că vrea să facă Franţa din nou măreaţă, dar nu prin închiderea graniţelor, nici prin renunţarea la euro şi prin politici dure faţă de imigranţi, ci prin a aduce la randament maxim resursele pe care le are, în special tinerele talente. 

 

Cine este vinovat de drama din Retezat (Adevărul)

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident. Dacă este sau nu cineva vinovat pentru această tragedie se va stabili chiar printr-o anchetă penală, pentru că polițiștii hunedoreni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

 

Apel către Iohannis (Jurnalul Național)

Scandalul fără precedent pe piața medicamentelor din România. O lege recent adoptată de Camera Deputaților dă undă verde farmaciilor să vândă medicamente angro. Organizațiile de pacienți îi cer președintelui să nu promulge acest act normativ care adâncește criza medicamentelor din țara noastră. Totodată, atrag atenția că adoptarea unui astfel de act normativ poate avea „efecte dezastruoase pentru bolnavii din România”.

 

Euro de poveste (Gazeta Sporturilor)

România a strâns 4 medalii la campionatul continental de gimnastică de la Cluj. Cătălina Ponor a obținut aurul la bârnă, Marian Drăgulescu și-a adjudecat aurul la sol și argintul la sărituri, iar Larisa Iordache a luat medalia de bronz în cocnursul de la bârnă.

 
Revista presei românești - 24 aprilie 2017