Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii vor să muncească doar din gură (Adevărul)

adevarul.jpg

268.000 de persoane lucrau cu program parţial anul trecut
Image source: 
adevarul.ro

Drama României (Ziarul Financiar) - Cum poate fi eliminată tortura din penitenciare (Jurnalul Național) - Cine are față de titlu? (Gazeta Sporturilor)

Drama României (Ziarul Financiar)

Anul trecut România a înregistrat „recordul“ de a nu inaugura niciun kilometru nou de autostradă, infrastructura modernă rămânând la 747 km, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cu toate că mai toţi investitorii mari se plâng de infrastructura de transport. De partea cealaltă, consiliile locale şi cele judeţene se pot lăuda că au asfaltat şi modernizat aproape 900 km de drum judeţean şi 400 km de drum comunal la nivel naţional. 
În total, anul trecut lungimea drumurilor modernizate a  crescut cu 4%. Încă mai avem peste 10.000 km de drumuri de pământ, în proporţie de 85% în zona rurală.
„Mandatele decidenţilor politici sunt de patru ani, în patru ani nu se realizează nicio autostradă, dar un studiu de fezabilitatea, da. De o reţea de calea ferată de mare viteza nici nu vorbim când comparăm cu lungimea unui mandat politic şi atunci înţelegem de ce guvernele trec, iar problemele rămân. Nu e corect, nu e bine, dar aşa este”, a spus ieri preşedintele Klaus Iohannis la dezbaterea „Preşedintele României în dialog cu mediul de afaceri”, ce a avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Iohannis a spus că guvernul are trebui să facă o prioritatea din dezvoltarea infrastructurii, pentru că niciun sector nu poate face performanţă în absenţa acesteia, recomandând decidenţilor politici să fie mai puţin preocupaţi de chestiuni precum „pentru cine creştem mai repede salariile bugetarilor”.

 

Românii vor să muncească doar din gură (Adevărul)

Cele mai recente statistici publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată un paradox cu care se confruntă România pe piaţa muncii. Deşi românii fără un loc de muncă susţin că vor să muncească, ei nu îşi caută, efectiv, de lucru. Mai mult, în cazul în care participă la târgurile de joburi şi primesc vreo ofertă, ei nu doresc să înceapă munca la un angajator, evidenţiază INS.  Această situaţie are la bază un cumul de factori, explică Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. Inadecvarea posturilor oferite de angajatori, recompensele salariale mici şi ruperea de câmpul muncii sunt câteva dintre motivele pentru care persoanele aflate declarativ în căutarea unui loc de muncă preferă să trăiască din munca la negru, din ajutoare sociale şi indemnizaţii sau din bani primiţi de la rudele din străinătate. 

 

Cum poate fi eliminată tortura din penitenciare (Jurnalul Național)

CEDO a decis: România are șase luni la dispoziție pentru un proiect solid de îmbunătățire a condițiilor de detenție. Pachetul de măsuri trebuie să includă. pe lângă multe altele, și un număr dublu de angajați. Administrația națională a Penitenciarelor estimează realizarea în 2017, prin lucrări de investiții, a 336 de locuri noi de detenție la penitenciarele Giurgiu, Deva și Găești. De asemenea s-aa început studiile de fezabilitate pentru două noi penitenciare, de câte 1.000 de locuri fiecare, în Caracal și comuna Berceni. Construirea de noi penitenciare ne va costa un miliard de euro. Planul de acțiune poate fi făcut pe mai mulți ani și ne poate scăpa de amenzile uriașe.

 

Cine are față de titlu? (Gazeta Sporturilor)

Cu 3 etape înainte de finalul de sezon în play-off, doar FCSB, Viitorul și Dinamo mai au șanse să câștige campionatul. Astra poate face jocurile, întrucât mai are de evoluat cu toate cele 3 candidate. În cazul unei victorii cu 2-1 a roș albaștrilor în Derby de România de luni, am putea avea în premieră un meci de baraj pentru stabilirea campioanei.