Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Academia Română şi-a făcut laborator de analiză a „războiului informaţional” (Gândul)

putin.jpg

Președintele rus Vladimir Putin
Image source: 
Reuters/Alexander Zemlianichenko

Zsuzsanna Jakab, director OMS: „Vaccinurile sunt sigure! Nu există legătură între ele și autism” (Evenimentul Zilei) - Factura de gunoi pentru România: 1240.000 euro/zi (Jurnalul Național) - România înregistrează cel mai scăzut număr al intrărilor în şomaj din ultimul deceniu (Ziarul Financiar) - „Luptăm ca Hâldan și batem Steaua!” (Gazeta Sporturilor)

Zsuzsanna Jakab, director OMS: „Vaccinurile sunt sigure! Nu există legătură între ele și autism” (Evenimentul Zilei)

Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat, ieri, că există studii care atestă că imunizarea salvează vieți. Ea speră ca rubeola și rujeola să fie eradicate în România, iar încrederea populației în imunizare să crească.
Prezentă, la Palatul Parlamentului, la Conferința „Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copiii, dincolo de cifre”, dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS, a subliniat că în Europa se duce o luptă pentru eradicarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare și că România trebuie să se înscrie în aceeași direcție.
Când i s-a atras atenția că sunt voci care spun că autismul ar fi provocat de unul dintre vaccinurile pentru o boală a copilăriei, Zsuzsanna Jakab a replicat prompt: „Vaccinurile sunt absolut sigure! S-au făcut numeroase studii epidemiologice în anii 90, pentru că atunci au fost descoperite și aprobate, care arată foarte clar că nu există dovezi a niciunei reacții adverse ale acestor vaccinurilor, ci din contră, ele sunt sigure și nu există nicio legătură între autism și vaccinare. Sunt tot atât de mulți copii cu autism și în rândul celor care sunt vaccinați, cât și în rândul celor care sunt nevaccinați. Aceste studii sunt disponibile”.

 

Factura de gunoi pentru România: 1240.000 euro/zi (Jurnalul Național)

Țara noastră este unul dintre cele mai neperformante state membre UE în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale solide. Aceasta a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor, mai exact 72%, cu mult peste media europeană de 25,6%. Comisia Europeană a dat din nou în judecată la Curtea de Justiție a UE, pentru a doua oară în acest an.

 

România înregistrează cel mai scăzut număr al intrărilor în şomaj din ultimul deceniu (Ziarul Financiar)

Aproximativ 550.000 de români au intrat anul trecut în şomaj, numărul celor care intră în categoria şomerilor fiind de două ori mai scăzut faţă de acum un deceniu. Deşi aceasta este o veste bună pentru piaţa muncii, angajatorii spun că se confruntă în prezent cu un deficit foarte mare de personal, iar acest lucru ar putea afecta deciziile viitoare de investiţii în România.
„Nu găsim candidaţi, cred că e cea mai grea situaţie din ultimii ani, pare să fie mai rău faţă de perioada de creştere 2007- 2008. Acest deficit de candidaţi generează efecte mai complicate, pentru că dacă nu mai există forţă de muncă disponibilă, nu mai vin investiţii şi proiecte noi în România”, a explicat Alexandru Blemovici, directorul general al producătorului de componente auto Schaeffler, companie care are în prezent 4.300 de salariaţi pe plan local.

 

Academia Română şi-a făcut laborator de analiză a „războiului informaţional”. Cum se vede propaganda Rusiei şi Ungariei de la Bucureşti (Gândul)

Academia Română a lansat miercuri Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în care un grup de cercetători aflaţi în coordonarea profesorului Dan Dungaciu, din care fac parte şi mai mulţi experţi apropiaţi zonei de securitate naţională şi de comunicare, vor diseca mesajele şi strategiile de propagandă folosite în spaţiul românesc şi european, de către Rusia, dar şi de către Ungaria, după cum a arătat academicianul Ion Aurel Pop. Cu Moscova identificată ca principal promotor al războiului informaţional, iar Budapesta ca intermediar care foloseşte aceleaşi tactici pentru a-şi promova agenda în ce priveşte Transilvania, academicienii şi experţii care au vorbit la lansarea de la Academia Română au arătat că România pare să ignore această realitate a propagandei folosite tot mai des ca armă de război şi care funcţionează cel mai bine pe un teren unde populaţia nu mai are încredere în lideri şi în instituţii. LARICS îşi propune să nu se concentreze strict doar pe emitenţii de „fake news” (concept încă vag şi greu de definit) sau de propagandă agresivă, ci pe analiza unei „geopolitici a neîncrederii” – mediile sociale unde acestea prind cel mai bine şi unde există o criză acută de încredere şi repere, a explicat Dan Dungaciu. În acest context, secretarul general al Academiei Române, academicianul Victor Voicu, a vorbit deschis despre agresiunea propagandei „Rusiei lui Putin”, dar a ţinut să amestece borcanele, apărând demersul naţionalist controversat al academicienilor, iniţiat chiar de domnia sa în timpul protestelor antiguvernamentale din această iarnă, şi acuzând un „război al românilor contra românilor”, de tipul celui informaţional practicat de Rusia, care ar avea printre ţinte BOR, Academia, familia tradiţională, valorile româneşti sau chiar pe Eminescu. Academicianul nu a explicat însă cine ar putea să se afle în spatele acestui „război hibrid din interior”, dând de înţeles doar că ar fi de folos Rusiei şi asimilându-l astfel contextului.

 

„Luptăm ca Hâldan și batem Steaua!” (Gazeta Sporturilor)

Impresionat de povestea Unicului Căpitan, Rivaldhino îi motivează pe dinamoviști înainte de derby. Atacantul a oferit un interviu Gazetei Sporturilor în care vorbește cu emoție despre tatăl său, marele Rivaldo, povestind episoade din copilăria lui și cum îl susține acum părintele lui.

Revista presei românești - 28 aprilie 2017