Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șamanul Traian Băsescu se joacă cu focul grațierii! Oamenii protestează și nu se vor opri aici (tolo.ro)

Băsescu şi Nicolae scot corupţii din pârnaie. Grindeanu se dezice de PSD: Graţierea faptelor de corupţie nu are susţinerea Executivului (Adevărul) - Referendumul lui Iohannis rămâne de actualitate. Îşi permite Dragnea să rişte? (Gândul)

Băsescu şi Nicolae scot corupţii din pârnaie. Grindeanu se dezice de PSD: Graţierea faptelor de corupţie nu are susţinerea Executivului (Adevărul)

Liderul PMP, Traian Băsescu, şi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, au propus graţierea condamnaţilor pentru corupţie. Comisia Juridică a Senatului a adoptat, miercuri, cu cinci voturi „pentru“ (PSD şi ALDE) şi trei „împotrivă”. PNL, USR şi UDMR s-au împotrivit, însă votul Opoziţiei este inutil, în condiţiile în care majoritatea PSD-ALDE domină Parlamentul. 
Principalul susţinător al amendamentelor privind graţierea faptelor de corupţie a fost preşedintele PMP, Traian Băsescu, politician care săptămâna trecută cerea graţierea celor care au fost condamnaţi până la zece ani de închisoare. „Trebuie rezolvată scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor, pentru că sunt multe declaraţii sau denunţuri ale oamenilor de afaceri care fac tot felul de blestemăţii şi apoi îşi aduc aminte că în 2009 au finanţat un partid. Dacă vrem o clasă politică care să funcţioneze independent, trebuie să rezolvăm probleme de finanţare a campaniei. Trebuie să avem o clasă politică care să nu stea timorată, trebuie să avem un moment zero“, a declarat Băsescu.

 

Șamanul Traian Băsescu se joacă cu focul grațierii! Oamenii protestează și nu se vor opri aici (tolo.ro)

Jurnalistul Cătălin Tolontan explică, pe blogul său, că argumentele lui Traian Băsescu în favoarea grațierii faptelor de corupție s-au intețit după ce fostul ministru Elena Udrea a fost condamnat în primă instanță în ”Gala Bute”.
Pe parcursul acestui caz, care durează de 6 ani, Elena Udrea a avut două declarații imperative, care astăzi merită puse cap la cap:
1. ”Numele meu nu trebuie să apară în dosarul Gala Bute!” – 16 mai 2013.
2. ”Eu nu merg la pușcărie!” – 28 martie 2017. Declarație făcută după condamnarea de 6 ani la completul de 3 judecători al Înaltei Curți.
Aceste două fraze sună ca un avertisment. În umbra avertismentului, președintele Traian Băsescu devine acum avocatul brandului grațierii.
Una dintre replicile lui Traian Băsescu este aceea că stă în interesul economiei naționale ca oamenii care ”au greșit o dată luând mită” să se poată întoarce în serviciul public.
Așadar, nu e suficient că-i vor iertați pe cei care au jefuit resursele publice când aveam cea mai mare nevoie de ele. Furtul dintr-o locuință nu e grațiat, dar e grațiată mita, adică motorul furtului din buget.
Nu e suficient că nu li se cere, contra grațierii, recuperarea banilor, decât în doi ani și doar dacă îi au. Dacă au cheltuit banii, asta e, au fost deja eliberați, sănătate!
Traian Băsescu numește asta stat de drept.
Toți mai mulți români cred însă că, în materie de stat de drept, fostul președinte al României a ajuns maladia al cărei remediu se pretinde.

 

Referendumul lui Iohannis rămâne de actualitate. Îşi permite Dragnea să rişte? (Gândul)

Faptul că senatorii jurişti au decis să-i pună pe lista pentru graţiere pe corupţi cred că va rămâne doar o victorie de etapă. Legea aşa cum a fost „updatată” de tandemul Băsescu-Nicolae nu va putea trece de parlament în actuala variantă decât dacă actuala majoritate a fost lovită, cu adevărat, de demenţă, comentează redactorul șef Clarice Dinu.
PSD abia şi-a revenit cât de cât reuşind să mute dezbaterea către teme cu impact social puternic - legea salarizării şi relaxarea fiscală - însă insuficient pentru a acoperi o mutare emoţională de asemenea anvergură în societate, scoaterea politicienilor corupţi din puşcărie. Această vulnerabilitate  penală niciun partid nu o poate gestiona în acest moment. 
Moment complicat şi mai mult de referendumul lăsat în stand-by de preşedintele Klaus Iohannis, după retragerea OUG 13. Şeful statului nu a renunţat la idee, a lăsat-o mai moale, după cum el s-a exprimat, neavând decât a semna decretul pentru stabilirea datei, dacă situaţia o va impune.
Liviu Dragnea s-a exprimat pe temă. „Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie. Am spus tot timpul şi îmi menţin punctul de vedere că nu susţin graţierea infracţiunilor de corupţie. Înţeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente”, a scris şeful PSD pe Facebook. 
Deocamdată, rămâne să-l credem pe cuvânt. Dar proiectul de lege este abia la Senat, urmează şi Camera Deputaţilor, care este decizională. Vom vedea ce va urma. Un lucru pare însă destul de clar, dacă se va răzgândi, va rămâne, probabil, în istoria politică a României post-decembriste ca singurul care a reuşit să arunce în aer PSD. Ironic, Traian Băsescu îi spunea „Teroristul”.  

Revista presei românești - 4 mai 2017