Franța. Urletul populist fără soluții, înfrânt de plicticosul banal birocrat profesionist (Evenimentul Zilei)

luvru.jpg

Centristul Emmanuel Macron și-a sărbătorit victoria în alegerile prezidențiale pe esplanada muzeului Luvru, 7 mai 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Benoit Tessier

Planul prin care Guvernul ar vrea să adune bani la buget (Adevărul) - Meniul zilnic al unui român include 100 de porții de E-uri (Jurnalul Național) - Victorie de alinare (Gazeta Sporturilor)

Franța. Urletul populist fără soluții, înfrânt de plicticosul banal birocrat profesionist (Evenimentul Zilei)

Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale prin efectul unei diferențe majore în sondaje – circa 20% - prin prestația slabă și neconvingătoare a contracandidatei sale de extremă dreapta, Marine Le Pen, la ultima dezbatere de miercuri seara, departe de miracolul de care avea nevoie pentru a inversa trendul și a recupera diferența, dar mai ales prin reacția dură a francezilor în fața populismului. 
Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu trece în revistă evenimentele care ar fi putut inversa rezultatele și apoi concluzionează: Cel mai important fapt este că Franța a respins vociferările, voluntarismul, agresivitatea și zgomotul candidatului populist - care atacă, caută vinovați, cultivă fricile populației și nu găsește soluții decât unele șocante și care pot face titlurile de primă pagină, însă inaplicabile și care nu dau rezultate reale – și au optat pentru candidatul banal, tern, plicticos, birocrat, profesionist și ferm pe care îl reprezintă Emmanuel Macron, omul ce prezintă deschis un program pro-european, liberal-democratic și totodată critic la adresa sistemului vechi din Franța și a organizării actuale a instituțiilor și normelor europene, pe care le vrea schimbate. E o măsură de maturitate, europenism și revenire la normalitate a Franței și, sperăm noi, a întregii Europe, scoasă din mâinile populiștilor și naționaliștilor de extremă stânga sau dreapta.
Urmează alegerile generale în Franța, acolo unde, timp de o lună, se prefigurează schimbări interesante...

 

Planul prin care Guvernul ar vrea să adune bani la buget (Adevărul)

Guvernul pregăteşte o serie de măsuri pentru a creşte veniturile la buget, dar şi pentru a reduce cheltuielile, astfel încât să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3%. Şi dacă, pe de o parte, guvernanţii nu se ating de pensiile speciale, ei plănuiesc să umble la acciza pe ţigări, la indemnizaţia pentru creşterea copilului, la profiturile companiilor de stat, dar şi la contribuţiile datorate de angajatori.

 

Meniul zilnic al unui român include 100 de porții de E-uri (Jurnalul Național)

Industria alimentară ne servește cocktail de aditivi. Adevărata notă de plată vine încet și în timp. Mai întâi creștem în greutate, apoi apare obezitatea, diabetul și bolile de inimă.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor a realizat peste 40 de studii pe cele mai importante alimente care se consumă în România, iar conlcuziile sunt mai mult decât îngrijorătoare. Nu există produs analizat, de la pâine la cozonac, de la crenvurști la salamul de Sibiu, până la cereale și iaurt cu fructe, care să nu aibă cel puțin două-trei tirpuri de E-uri. Acestea se pun în alimente pentru a le da gust, miros și culoare, dar și pentru a le mări termenul de valabilitate. Unele sunt cancerigene...

 

Victorie de alinare (Gazeta Sporturilor)

CSM a încheiat cun un mic zâmbet campania de anul acesta din Ligă: nu și-a apărat trofeul, dar a ocupat locul al 3-lea. CSM București a câștigat finala mică a Ligii Campionilor, scor 26-20 cu Buducnost Podgorica.

 
Revista presei românești - 8 mai 2017