Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jean Claude Juncker: România a câștigat de la UE 26 de miliarde de euro (Adevărul)

Ziua Europei: 60 de ani de pace, libertate şi oportunitate, pentru cine ştie să profite. Ce pondere are România în economia Europei şi cum am evoluat în 10 ani (Ziarul Financiar) - Cum s-a activat LEGEA TĂCERII după dezvăluirile din serialul „Noi suntem Statul!”. Cine și de ce EVITĂ un RĂSPUNS clar (Evenimentul Zilei) - Prorectorul român al CEU: „Orbán a premeditat atacul politic dur“ (România Liberă)

Jean Claude Juncker: România a câștigat de la UE 26 de miliarde de euro (Adevărul)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent joi în România, unde va susţine un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. De asemenea, Juncker are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu.
Înainte de a porni spre Bucureşti, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului „Adevărul“ în care vorbește despre Europa cu mai multe viteze, spațiul Schengen, Mecanismul de Cooperare și Verificare, deceniul european al României ...

 

Ziua Europei: 60 de ani de pace, libertate şi oportunitate, pentru cine ştie să profite. Ce pondere are România în economia Europei şi cum am evoluat în 10 ani (Ziarul Financiar)

Preşedintele Comisiei Europene Jean - Claude Juncker va vorbi mâine în Parlament despre viitorul Europei. Aceasta în condiţiile în care guvernul României nu este în relaţii tocmai bune cu Comisia Europeană din cauza riscului ca prin creşterile salariale şi de pensii promise să arunce deficitul bugetar peste pragul de 3% din PIB acceptat de Bruxe­lles. Ca mai toate ţările est-europene, după aderare România a ajuns o bază de producţie pentru com­panii mari şi mici străine, mai ales din Germania sau care au legătură cu producători nemţi. Exportu­rile României aproape că s-au dublat din 2007 până în 2016, la 70 de miliarde de euro, dar România nu a scăpat de deficitul comercial cronic. Populaţia ameninţată de riscul sărăciei şi al excluziunii sociale s-a redus de la 47% la 37% din total. Costul mediu orar al forţei de muncă a urcat de la 4,2 euro în 2008 la 5,5 euro în 2016, faţă de 21,5 euro cât de media UE pentru 2008 şi 25,4 euro cât este media UE în 2016. 
Juncker nu este primul preşedinte al CE care vizitează România. Romano Prodi, preşedintele Comisiei (1999- 2004) care a negociat cu pe atunci premierul României Mugur Isărescu aderarea ţării la UE, a venit în 2000 la Bucureşti, ocazie cu care a avertizat că România nu are o strategie de dezvoltare pe termen mediu şi că din cauza aceasta riscă suspendarea ajutoarelor financiare europene. România a intrat în cele din urmă în UE, în 2007, nepregătită economic şi social pentru acest pas.

 

Cum s-a activat LEGEA TĂCERII după dezvăluirile din serialul „Noi suntem Statul!”. Cine și de ce EVITĂ un RĂSPUNS clar (Evenimentul Zilei)

Miercuri se împlinesc două luni de când Dan Andronic a publicat primul episod al serialului „Noi suntem Statul!”, în Evenimentul zilei. O serie de dezvăluiri despre oameni aflați în cele mai înalte funcții din statul român, despre prietenii și relații politice, despre servicii secrete, procurori, politicieni și oameni de afaceri, despre întâlniri de taină și chermeze în sedii cu regim de obiectiv militar.
Fostul director al SRI, George Maior, actualmente ambasador în SUA, fostul său prim-adjunct, Florian Coldea, plecat din SRI în urma dezvăluirilor fugarului Sebastian Ghiță, arestat între timp la Belgrad, fostul procuror general Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a DNA, fostul premier Victor Ponta, foștii vicepremieri Gabriel Oprea și Vasile Dâncu, liderul PSD Liviu Dragnea, alături de șefi foști sau actuali ai celor mai importante instituții civile și militare ale statului au fost personajele.
Dezvăluirile au zguduit România, există un dosar in rem care investighează ceea ce ați putut afla în premieră din Evenimentul zilei despre noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, dar și o comisie parlamentară în curs de constituire pe același subiect. Multe dintre persoanele amintite în serial au confirmat dezvăluirile, unele direct și deschis, altele cu jumătate de gură și după multe eschive, iar altele  - Maior, Coldea, Kovesi - se încăpățânează să tacă. 

 

Prorectorul român al CEU: „Orbán a premeditat atacul politic dur“ (România Liberă)

Unul dintre conducătorii Universității Central-Europene din Budapesta, universitate finanțată de George Soros și amenințată cu închiderea, este Liviu Matei. Acesta a explicat, într-un interviu pentru RL cum modificările legislative impuse de premierul Viktor Orban vor afecta mii de studenți, inclusiv din țara noastră. Aproape 1.700 de români au obținut diplome de la Central European University, universitatea ce ar putea fi închisă de guvernul ungar. CEU este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est.

 
Revista presei românești - 10 mai 2017