Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CSM, ÎCCJ şi Uniunea Judecătorilor se raliază demersului EVZ şi cer descretizarea arhivei SIPA (Evenimentul Zilei)

România poluată. Mitul aerului curat în oraşele din zonele montane, desfiinţat de studii ştiinţifice (Adevărul) - Violența în familie pedepsită doar pe hârtie (România Liberă) - Hagi face declarații tari: "Sunt la nivelul lui Guardiola și Conte și o să-i bat și pe ei!" (Gazeta Sporturilor)

CSM, ÎCCJ şi Uniunea Judecătorilor se raliază demersului EVZ şi cer descretizarea arhivei SIPA | Serialul „Noi suntem Statul” (Evenimentul Zilei)

Iniţiativa Evenimentului zilei care vizează descretizarea raportului întocmit de Ministerul Justiţiei în 2008 privind arhiva Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) nu a rămas fără ecou în sistemul judiciar şi în lumea politică. Ieri, rând pe rând, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinta Înaltei Case de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) au cerut desecretizarea celebrului raport şi a arhivei SIPA. Şi politicienii cer să se facă lumină după ultimele dezvăluiri ale jurnalistului Dan Andronic. Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. 

 

România poluată. Mitul aerului curat în oraşele din zonele montane, desfiinţat de studii ştiinţifice (Adevărul)

România riscă amenzi de sute de mii de euro de la Comisia Europeană din cauza poluării, al doilea factor, după fumat, care duce la apariţia afecţiunilor pulmonare şi a cancerelor pulmonare, şi al patrulea cel mai mare risc de moarte prematură, după presiunea arterială, alimentaţia necorespunzătoare şi fumat. Deşi Braşovul este considerat de către români a fi unul dintre oraşele cu cel mai curat aer, studiile demonstrează contrariul: urbea se înscrie, alături de Bucureşti şi Iaşi, în topul oraşelor unde calitatea aerului este sub cea recomandată de organismele internaţionale. 
În speranţa că vor avea parte de aer curat, românii încep să se mute din aglomeraţie spre zonele periferice.

 

Violența în familie pedepsită doar pe hârtie (România Liberă)

Legea, justiția și societatea se arată foarte indulgente cu violența în familie. În pușcăriile din țară sunt închise 89 de persoane condamnate pentru infracțiuni conexe violenței domestice, în condițiile în care Poliția primește, anual, aproximativ 20.000 de sesizări privind astfel de fapte grave. E drept, în unele cazuri este vorba despre o singură victimă care a făcut mai multe sesizări, dar, în contrapartidă, cele mai multe victime țin sub tăcere abuzul și ajung în aceste statistici abia atunci când este prea târziu. Legea permite victimei să ceară și să obțină un “ordin de protecție” față de agresor. Problema e că pedeapsa pentru încălcarea unui astfel de ordin de protecție este foarte mică, de la o lună la un an de închisoare. În aceste condiții, procurorul nu poate dispune reținerea agresorului, iar judecătorii dau întotdeauna, în astfel de cazuri, pedepse cu suspendare.

 

Hagi face declarații tari: "Sunt la nivelul lui Guardiola și Conte și o să-i bat și pe ei!" (Gazeta Sporturilor)

Într-un amplu interviu acordat ediției tipărite a Gazetei Sporturilor, Hagi spune că a reușit imposibilul cu Viitorul în acest sezon și abia așteaptă confruntările europene cu cei mai galonaţi antrenori.
"N-am de făcut nicio demonstraţie în România. Am ajuns la un nivel de performanţă care îmi dă voie să spun asta. Examenele mele vor fi atunci când mă voi lupta cu cei mai buni antrenori din Europa.
Sunt la nivelul lui Guardiola și Conte și o să-i bat și pe ei! Nu e departe acel moment! Spun realitatea, pentru că până acum am încercat să fiu mai modest", anunță antrenorul campioanei. 
Aflați din Gazetă de ce crede "Regele" că FCSB a pierdut titlul și cum vede lupta la TAS deschisă de Gigi Becali. 

 
Revista presei românești - 17 mai 2017