Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăriile, cei mai mari organizatori de concerte din România (România Liberă)

Cine câştigă prin desecretizarea arhivelor SIPA (Adevărul) - Tâlhari de clasa a V-a (Jurnalul Național) - De la Șirineașa în Champions League (Gazeta Sporturilor)

Cine câştigă prin desecretizarea arhivelor SIPA (Adevărul)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va desecretiza arhivele Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), în care sunt stocate dosarele tuturor magistraţilor din România. 
Specialiştii în drept atrag atenţia că desecretizarea acestor dosare, care conţin date despre aspecte profesionale şi de viaţa privată a angajaţilor din sistemul de justiţie, ar putea declanşa un scandal imens, iar magistraţii ar putea fi şantajaţi.
Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justiţiei o adresă în care solicită informaţii despre situaţia arhivei SIPA. CSM mai vrea să i se comunice ”numărul comisiilor înfiinţate după 2005 şi componenţa nominală a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justiţiei, având ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum şi toate măsurile dispuse în urma desfăşurării activităţii acestor comisii, în situaţia în care au existat”. CSM vrea să mai ştie data sigilării arhivei şi să i se pună la dispoziţie procesul verbal întocmit în acest sens, dar să i se şi menţioneze ”modalitatea de pătrundere ulterioară în interiorul acestei arhive, dacă acest lucru s-a întâmplat”.

 

Primăriile, cei mai mari organizatori de concerte din România (România Liberă)

Pe 29 septembrie, Goran Bregovic și Wedding&Funeral Orchestra vor concerta la București, la Arenele Romane. Biletele costă între 65 și 200 de lei. Dacă nu vreți să aștepați până atunci sau dacă nu aveți bani, îi puteți vedea mai devreme și gratis. Pe 28 mai, Bregovic și orchestra vor cânta în comuna Albești din județul Constanța. Este o comună care are în componență 5 sate și în care locuiesc, în total, 3.428 de persoane, potrivit recensământului din 2011. Autoritățile  locale acordă sume importante din buget pentru organizarea de spectacole cu cele mai mari nume din muzica românească sau internațională pentru că legea le permite.

 

Tâlhari de clasa a V-a (Jurnalul Național)

Patru școli de corecție, cu 1.500 de elevi. 20.000 de minori judecați în ultimii 5 ani. 2,2% dintre faptele penale sunt comise de copii.
Comit tâlhării zi de zi, fără să se teamă, iar dacă sunt prinși de polițiști, sunt lăsați în libertate, pentru a reîncepe activitatea infracțională. Este vorba despre copii de clasa a V-a sau a VI-a care de cele mai multe ori fură de la persoane în vârstă. Știind că nu vor păți nimic până la vârsta de 14 ani, sau chiar 16 ani dacă se stabilește că nu au discernământ, minorii profită din plin de sistemul legislativ actual. De cele mai multe ori, ei sunt trimiși la înaintare de grupuri de hițim care îi monitorizează și le plasează posibile victime, pe care să le jefuiască. Din păcate, acest „lanț al slăbiciunilor” sunt greu de dovedit.

De la Șirineașa în Champions League (Gazeta Sporturilor)

FCSB va ataca accederea în grupele Ligii Campionilor cu doi tehnicieni din Liga a 3-a, fapt unic în istoria clubului. 
Nicolae Dică și Viorel Tănase au antrenat în acest sezon în al treilea eșalon, primul a promovat cu SCM Pitești, iar al doilea a fost dat afară de la Cetate Deva.

 
Revista presei românești - 18 mai 2017