
Presa românească
SIPA, o moștenire securistică folositoare în post-comunism (Adevărul)
ion-m-ionita_0.jpg

Arhiva SIPA conține informații despre doi foști prim-miniștri și un președinte al României, un fost ministru al Justiției, zeci de judecători și procurori (Evenimentul Zilei)
30 la sută din informațiile adunate de SIPA priveau infracțiuni de criminalitate organizată, corupție sau infracțiuni împotriva siguranței naționale. Ele vizau judecători, procurori, polițiști, politicieni, ziariști.Noutatea apare că în urmă cu o săptămână am aflat despre existența unui Raport oficial al Ministerului Justiției care scotea în evidență modul halucinant în care au fost manipulate documentele din ARHIVA SIPA în perioada Monicăi Macovei. Mai interesant era faptul că acest scandal a fost îngropat prin secretizarea raportului.Desecretizarea Raportului din 2008 este esențială pentru a lămuri manipularea documentelor SIPA.
SIPA, o moștenire securistică folositoare în post-comunism (Adevărul)
„Fantoma SIPA e folosită din plin, nu pentru reglarea unor afaceri trecute, ci pentru influențarea unora cât se poate de actuale”, crede ziaristul Ion M. Ioniță. În editorialul Adevărul, el scrie că „arhiva nu poate fi desecretizată. Pe de o parte, sunt informații clasificate de maximă importanță, a căror devoalare ar constitui o amenințare la adresa siguranței publice, pe de altă parte, dacă există dosare cu scop de șantaj, o eventuală desecretizare nu ar face decât să distrugă vieți și cariere. Problema numărul unu este inventarierea arhivei și selectarea informației, după care se poate ajunge la o decizie privind soarta documentelor. În final, ar trebui ca factorul politic care a utilizat arhiva în scopuri de șantaj asupra magistraților să răspundă legal, dacă acest lucru se dovedește că s-a întâmplat”.
Soluţia Guvernului în plină criză a vaccinurilor: înfiinţează un departament şi un comitet (Gândul)
În plină criză a vaccinurilor, cu copii care nu pot fi imunizaţi întrucât cantităţile existente sunt insuficiente, Executivul decide să înfiinţeze două noi structuri. Aceastea ar urma să aibă atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor şi aprovizionarea continuă şi la timp cu dozele necesare care vor funcţiona la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătăţii. Comitetul ar urma să elaboreze şi să prezinte primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acţiune, iar implementarea acestuia să se realizeze până la sfârşitul lunii septembrie 2017.
Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani. Până în prezent, au fost înregistrate circa 5.700 de cazuri, dintre care 27 de copii şi tineri au decedat.
Legile pădurii se bat cap în cap. Hoții, salvați de confuzie (Jurnalul Național)
Aproape 85% din suprafața României este în mediul rural, unde principala modalitate de încălzire e cea cu sobe. Dar, deși populația rurală suferă deja din cauza unei crize de lemne de foc, parlamentarii votează două legi diferite pentru același lucru – contravențiile silvice.În situația creată, cele două legi care se contrazi reciproc nu se vor putea aplica, iar mulți nu mai știu cum ar trebui să procedeze atunci când descoperă contravenții
100 milioane €, piaţa neagră a vinului românesc (România Liberă)
Indiferent dacă este de calitate superioară sau poşircă, vinul românesc este consumat aproape în totalitate de către români, exporturile fiind nesemnificative. Republica Moldova se mişcă mult mai bine pe pieţele internaţionale. Românii preferă cantitatea în detrimentul calităţii, iar de asta profită „băieţii deştepţi“, care fac o evaziune de 100 milioane de euro pe an.
Statistic vorbind, în România sunt aproximativ 180.000 de hectare cultivate cu viţă-de-vie, dintre care jumătate cu vie nobilă şi restul cu vie hibridă. Cu toate acestea, la APIA sunt înregistrate doar 50.000 de hectare, în vederea obţinerii subvenţiei.