
Presa românească
Îl dă jos Dragnea pe Grindeanu? (Adevărul)
ion-m-ionita_0_2_1.jpg

Îl dă jos Dragnea pe Grindeanu? (Adevărul)
„Sorin Grindeanu a intrat în focul criticilor venite din propriul partid, unul dintre principalele capete de acuzare fiindcă nu se mai consultă ca înainte cu șeful său politic, Liviu Dragnea”, scrie în editorial Ion M. Ioniță.
„Totuși, după cifrele oficiale guvernarea Grindeanu este una de succes, cu creșterea economică record și câteva promisiuni electorale îndeplinite sau pe cale de a fi votate de parlament cum este cea mai importantă dintre ele, legea salarizării unitare...
Totuși, această lege are în substanța ei germenele unu unei confruntări politice. Majorările anunțate sunt greu de cuprins în veniturile bugetului. Guvernul Grindeanu a tăiat cât a putut cheltuielile bugetare pentru investiții, ca ultimă rezervă pentru a păstra deficitele în limita asumată de România în fața Uniunii Europene. Și așa pericolul derapajului a fost semnalat cât se poate de clar de Comisie care a cerut măsuri concrete pentru întoarcerea în marjele de deficit convenite. Răspunsul arogant al șefilor PSD nu are cum să rezolve situația.
Motivul arătării pisicii trebuie să stea în altă parte. Poate că premierul a devenit mai puțin ascultător. Poate că și-a dat seama că o marionetă nu are decât un singur viitor, să fie sacrificată atunci când interesele o cer. Sau poate că supărarea vine de la Ordonanța 13, prea spun toți pesediștii c-a fost bună și nu trebuia retrasă de Guvern. Poate că au așteptat alte ordonanțe care nu am mai venit...
Pentru Grindeanu este clar trebuie să-și bage mințile în cap sau să se aștepte la cei mai rău. Pe de altă parte, nici Grindeanu nu are ce pierde. Dacă joacă tare, pune partidul în situația de aș da jos propriul premier și de a merge cu propunerea pentru viitorul la președintele Iohanis . Își permite PSD o criză politică din senin, pe care nu știe cat de greu o va gestiona?”
Preşedintele Iohannis la Washington. Cu ce mandat? (Gândul)
Lelia Munteanu reamintește că „la vremea lui, preşedintele Traian Băsescu ieşea în faţa presei înainte de decolare şi povestea poporului, eroizându-se, ce şi cum va face, cât şi până unde va negocia. Care este mandatul preşedintelui Klaus Iohannis pentru vizita de lucru la Washington? În afara unui comunicat vag emis Administraţia de Cotroceni – mister.
Ultimul preşedinte român care a intrat în Casa Albă, aflat tot într-o vizită de lucru în Statele Unite, a fost Traian Băsescu, în septembrie 2011. Atunci, preşedintele României, în 10 ore, a avut 6 întâlniri bilaterale, în care au fost fixate coordonatele Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI, s-a semnat acordul privind instalarea scutului antirachetă şi s-a discutat eterna problemă a vizelor.
E extrem de complicat geopolitic momentul vizitei preşedintelui României la Washington. Până când a ajuns Klaus Iohannis să poată schimba mai mult de un salut cu Donald J. Trump, în lume s-au născut două Occidenturi: Marea Britanie şi SUA, într-o parte, Germania în cârcă cu UE, de cealaltă parte.
Nu-l va obliga însă nimeni pe cel mai înalt reprezentant al nostru să aleagă vineri între Trump şi Merkel. Va trebuie să-i spună foarte pe scurt preşedintelui Americii (care are răbdarea şi atenţia limitate) cine suntem, ce oferim şi ce dorim la schimb.
Pe umerii lui Klaus Iohannis stă o responsabilitate uriaşă”.
România importă de două ori mai multă pâine şi prăjituri faţă de cât exportă (Ziarul Financiar)
Cu toate că este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, importurile de produse de panificaţie şi de patiserie s-au dublat în cinci ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 mil. euro în 2016, potrivit datelor Eurostat, o cifră pe care specialiştii din industrie o pun pe seama importurilor masive de aluat congelat, pe care retailerii îl aduc din străinătate şi îl transformă în pâine „proaspătă“.
Totodată, incapacitatea producătorilor şi procesatorilor români de a exploata avantajul oferit de accesul la piaţa unică a UE este un alt factor care explică deficitul comercial din industria produselor de panificaţie şi patiserie.
Examenul cu 1.000.000 de ratări în ultimii 10 ani (Jurnalul Național)
Examenul de bacalaureat a devenit un dezastru național după introducerea camerelor video care supraveghează elevii în sălile de clasă. Primii ani au fost cei mai dificili, mulți dintre elevi declarând că au fost intimidați de sistemul de supraveghere, apoi s-a înregistrat progrese, de la o sesiune la alta. Anul trecut a fost primul în care procentul de promovabilitate a crescut aproape nesemnificativ față de anul precedent. Dacă trendul ascendent se păstrează, anul acesta ar trebui să se înregistreze un grad de promovabilitate de aproape 70 la sută după prima sesiune, ceea ce-și doresc atât Ministerul Educației, cat și Ministerul Muncii, dar mai ales universitățile, care au rămas cu foarte puțini studenți. Astăzi începe sesiunea de vară a bacalaureatului, cu proba orală la Limba română.
Numărul magic al cartelului galben din București: 1,39. Taximetriștii din Capitală, prizonierii unor afaceriști care omoară libera concurență (România Liberă)
Munca la negru și evaziunea fiscală pe scară largă în taximetrie sunt posibile în București și pentru că activitatea este puternic cartelizată. Proprietarii celor mai mari firme de taxi se înțeleg pe tarife și, astfel, ucid libera concurență.
Consiliul Concurenței a stabilit în 2015 că pe piața taxiurilor din București și Ilfov funcționează un cartel format din marile companii de taxi. Opt firme au fost amendate cu peste 500.000 euro. Investigația a durat aproximativ doi ani. Pe de altă parte, companiile de taxi din București sunt într-un război deschis cu firmele din Ilfov, care lucrează pe piața din Capitală.