Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nu aduce anul ce a promis primarul (România Liberă)

Fenomen. Bătaia e ruptă din... școală (Adevărul) - Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei în România. „Nu-i putem forța pe refugiați să rămână în Polonia, când ei vor altundeva” (Evenimentul Zilei) - După 39 de ani făro o zi (Gazeta Sporturilor)

Nu aduce anul ce a promis primarul (România Liberă)

S-a încheiat primul an de mandat pentru primarii care, în 2016, au reuşit să-şi convingă electoratul că vor transforma defectele oraşe româneşti în metropole occidentale. Unii şi-au respectat promisiunile, alţii au adunat mai mult spectacol decât fapte concrete, o parte nu au făcut nici bine, nici rău. România liberă vă prezintă o analiză profundă a ceea ce s-a realizat sau nu.
Dinspre oraşele din Transilvania, precum Clujul, vin veşti care îi fac invidioşi pe cetăţenii localităţilor din „vechiul regat”: autobuze electrice noi, administraţie electronică, tot mai puţini şomeri. De cealaltă parte, Bucureştiul este deocamdată corigent, după primul an de mandat cu noul primar, iar Constanţa nu reuşeşte să iasă din era Mazăre.

 

Fenomen. Bătaia e ruptă din... școală (Adevărul)

Peste 13.000 mii de cazuri de violenţă în şcoli, toate implicând elevi, au fost raportate doar anul trecut Ministerului Educaţiei. În fapt, cifra este mult mai mare, iar asta pentru că este vorba doar de cazurile cele mai grave, care nu au putut fi ascunse de autorităţi, atrag atenţia ONG-urile.
Potrivit unui studiu realizat de Unicef  România, rata fenomenelor de violenţă în şcoli este mai mare în cartierele periferice - aproape 82% – în comparaţie cu zonele centrale, unde rata este de 73%. Explicaţia ar fi că în zonele mărginaşe sunt mai mulţi factori care, cumulaţi, explică magnitudinea fenomenului: rata ridicată a şomajului, statutul socio-profesional şi economic, nivelulul de educaţie scăzut şi veniturile reduse ale familiei. Caracteristicile enumerate sunt valabile şi în cazul satelor, aici putându-se vorbi de o anume defavorizare, în special economică, a populaţiei situată la „marginea” localităţii care, în unele situaţii, poate avea şi implicaţii asupra conduitei copiilor.

 

Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei în România. „Nu-i putem forța pe refugiați să rămână în Polonia, când ei vor altundeva” (Evenimentul Zilei)

Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la București, a vorbit, pentru Evenimentul zilei, despre problema refugiaților, a imigrației ilegale și riscurile legate de terorism pe care le presupune, dar și despre gestionarea relațiilor externe ale guvernului de la Varșovia cu Comisia Europeană, Rusia și grupul de la Vișegrad. 

 

După 39 de ani făro o zi (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep s-a calificat în finala de la Roland Garros, după ce a trecut cu 6-4, 3-6, 6-3 de Karolina Pliskova.  „Cred că aş fi bătut 99% dintre fete cu tenisul de azi, dar am avut ghinion să joc cu Simona", a declarat cehoaica, după meciul pierdut în fața Simonei Halep. 
Constănțeanca ar putea deveni a doua jucătoare din România care triumfă la Paris. Virginia Ruzici câștiga pe 11 iunie 1978 singurul ei turneu de Grand Slam. 
Simona o va întâlni sâmbătă, de la ora 16, pe letona Jelena Ostapenko, locul 47 WTA. „Ostapenko a avut o ediție bună și e o jucătoare periculoasă, dar aș paria pe tot ce am pe o victorie a Simonei” a spus Pliskova după eliminarea de la Open-ul francez.

 
Revista presei românești - 9 iunie 2017