Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Grindeanu, tot mai aproape de remaniere (Adevărul)

adevarul.jpg

Premierul Sorin Grindeanu aşteaptă evaluarea făcută de şeful său de partid, Liviu Dragea
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Legea salarizării, arma din mâna lui Iohannis (Evenimentul Zilei) - România este raiul fiscal al marilor traderi de cereale, care raportează pierderi an de an (Ziarul Financiar) - Simona, zâmbește! Mâine va fi mai bine! (Gazeta Sporturilor)

Guvernul Grindeanu, tot mai aproape de remaniere (Adevărul)

Evaluarea miniştrilor din Guvernului Grindeanu se apropie de final, rezultatele acesteia urmând să fie comunicate la începutul acestei săptămâni de liderii coaliţiei PSD – ALDE. Mai mulţi miniştri ar putea să fie remaniaţi, nefiind exclusă nici varianta cererii demisiei întregii echipe guvernamentale, potrivit unor surse politice.
Potrivit unor surse politice, Viorel Ştefan se află pe lista neagră a celor care ar putea fi remaniaţi, alături de Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor), Gabriel Leş (ministrul Apărării), Pavel Năstase (ministrul Educaţiei), Toma Petcu (ministrul Energiei) şi Tudorel Toader (ministrul Justiţiei).
Premierul Sorin Grindeanu afirmă, într-o postare pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate. El amiteşte că votul din decembrie 2016 a arătat că şi românii vor acelaşi lucru "un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil", iar încrederea acordată de români "nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice.
Premierul se concentrează pe imaginea externă. Sorin Grindeanu are programate în această săptămână întrevederi cu 4 premieri şi un şef de stat.
Pe de altă parte, fostul premier Victor Ponta ia apărarea lui Sorin Grindeanu şi susţine că acest conflict dintre „echipa Dragnea – Firea“ şi „echipa Grindeanu“ este unul „toxic, artificial, pornit exclusiv din ambiţii şi frustrări personale“. Mai mult, Ponta subliniază că nu e normal ca partidul să-şi saboteze propriul guvern.

 

Legea salarizării, ARMA din mâna lui Iohannis. Cine mai face OPOZIȚIE în Parlament (Evenimentul Zilei)

Legea salarizării este călcâiul lui Ahile al PSD. Dezbaterea legii în Parlament ar fi trebuit, în mod normal, să se transforme într-un asalt concertat al opoziţiei asupra guvernului, iar lipsa de la dezbateri a premierului Grindeanu şi a ministrului Finanţelor ar fi trebuit să toarne gaz peste foc. Nici vorbă însă de aşa ceva.
Cinci deputați PNL și unul PMP au votat în favoarea legii salarizării. Ceilalți liberali s-au abţinut. Doar USR a votat „împotrivă”. Imediat după adoptarea Legii salarizării, fostul partid al lui Nicuşor Dan a anunțat că analizează posibilitatea contestării la CCR a proiectului. Dar termenul legal a expirat vineri şi nu s-a înregistrat nici o acţiune.
Preşedintele rămâne sin gurul actor politic care mai poate ataca legea salarizării la Curtea Constituţională. El a anunțat că va decide dacă va promulga legea, după ce se va întoarce în România. Apatia opoziţiei îi serveşte de minune lui Iohannis, oferindu-i prilejul de a recâştiga iniţiativa pe scena politică în faţa PSD.

 

O statistică stupefiantă. România este raiul fiscal al marilor traderi de cereale, care raportează pierderi an de an. „Şapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului.“ (Ziarul Financiar)

Doi dintre primii trei traderi de cereale din România, ADM Trading şi Cargill, com­pa­nii cu acţionari ame­ri­cani, rea­li­zea­ză anual rulaje de mi­liarde de lei pe pia­ţa româ­nească, dar rapor­tea­ză con­stant pierderi.
ADM România Trading, parte a gru­pu­lui american cu acelaşi nume, a depăşit vân­zări de 3,3 mld. lei (746 mil. euro) anul trecut din comerţul cu cereale, însă compania a ra­portat pier­deri de peste 7 mil. euro, potrivit da­te­lor pu­blice. Anul 2016 este cel de-al şap­telea an din ulti­mul deceniu în care gigantul american îşi declară divizia din România neprofitabilă.
Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acţionariat străin în care puţini comercianţi  cu capital atohton precum Brisegroup, Cerelacom Dolj sau Rodbun reuşesc să îşi facă loc. Cele trei companii cu capital local au fost pe profit în 2016, după cum arată datele de la finante. 

 

Simona, zâmbește! Mâine va fi mai bine! (Gazeta Sporturilor)

Halep a sosit ieri în România după finala pierdută la Paris și gândurile-i zboară deja la Wimbledon: „Trebuie să o iau de la capăt. Am fost de două ori în finală și nu am reușit să câștig, pote a treia oară va fi cu noroc”
Puteți citi în Gazetă un reportaj de la sosirea lui Halep în țară. Au fost scene diferite ieri, față de cum a fost după finala pierdută în 2014. De ce a refuzat Simona Salonul Oficial, descoperiți în ziar.

 
Revista presei românești - 12 iunie 2017