Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România apără granița NATO cu avioane vechi de 40 de ani (România Liberă)

mig21lancer_556023.jpg

Pilotul avionului MiG 21 LanceR prăbușit ieri va fi operat azi la coloană. Există riscul să rămână paralizat. Locotenent-comandorul Adrian Stancu este internat la Spitalul Militar din București

Politicienii rămân fără popor: prezență penibilă la alegerile locale (Adevărul)- „Cea mai reușită privatizare”  a ajuns la un pas de faliment. 400 de localități din țară duc lipsă de doctori (Jurnalul Național)- „Găsiți-mi voi jucători!” Daum a răbufnit la conferința de presă de dinaintea amicalului cu Chile (Gazeta Sporturilor)

România apără granița NATO cu avioane vechi de 40 de ani ( România Liberă)

Accidentul aeronavei MiG 21 LanceR, care s-a prăbușit luni în județul Constanța, demonstrează, din nou, starea precară în care se află Forțele Aeriene ale României.
Deși aparatele MiG 21 LanceR trebuiau retrase din exploatare de ani de zile, ele continuă să fie utilizate, pe riscul lor, de piloții militari români. Versiunea oficială a MApN este că aceste aeronave, vechi de peste 40 de ani, fabricate în URSS dar modernizate în România, sunt înlocuite, treptat, de avioanele F-16.
Dar România abia a cumpărat 12 aeronave F-16, din Portugalia (care și ele sunt avioane second-hand), dintre care doar nouă au ajuns în România. 
Potrivit specialiștilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile.
În timp ce oficialii români insistă să susțină că țara noastră își poate rezolva problemele de apărare, analiștii străini consideră că situația militară a României este critică - inclusiv în ceea ce privește avioanele de luptă.
O analiză publicată de propaganda din Rusia susținea că România nu are decât 20 de avioane MiG 21 LanceR operaționale, care ar pierde supremația în spațiul aerian românesc în primele 30 de minute ale unui război real.

 

Politicienii rămân fără popor: prezență penibilă la alegerile locale (Adevărul)

Alegerile locale parţiale i-au determinat pe mai puţin de o treime din cetăţenii cu drept de vot să iasă la urne, prezenţa fiind cu 15% mai mică faţă de scrutinul din iunie 2016. Slaba mediatizare a alegerilor, miza scăzută a acestora, precum şi începerea concediilor sunt printre cauzele absenteismului mare, potrivit specialiştilor contactaţi de „Adevărul“.
207.458 de persoane din 627.910, adică 33,04% s-au prezentat la cele 506 secţii de votare amenajate pentru alegerea primarilor din 49 de localităţi, printre acestea fiind cinci municipii: Craiova (judeţul Dolj), Târgu-Jiu (judeţul Gorj), Lupeni (judeţul Hunedoara), Moineşti (judeţul Bacău) şi Roman (judeţul Neamţ). Cea mai mică prezenţă într-un municipiu a fost cea de la Craiova, unde doar 18,57% din localinici au mers la urne, adică 47.504 persoane. 

 

„Cea mai reușită privatizare”  a ajuns la un pas de faliment. 400 de localități din țară duc lipsă de doctori (Jurnalul Național)

Într-o scrisoare deschisă adresată atât președintelui României, Klaus Iohannis, cât și premierului Sorin Grindeanu, medicul Cătălin Petrencic susține că noua Lege a salarizării va contribui la intrarea în faliment a cebinetelor lor. 
„Am pornit în 1999 a fi peste 14.000 de medici de familie și tot atâtea cabinete și am ajuns astăzi să fim doar 11.200. Din 2004 și până în prezent au ieșit din sistem 11,5% din cabinete. Media de vârstă a medicilor este de peste 55 de ani. Anuală termină rezidențiatul doar circa 150 de medici de familie, care, majoritatea, pleacă în țări unde sunt corect recunoscuți și plătiți. Peste 400 de localități din țară duc lipsa a peste 500 de medici de familie. Suntem la un pas de desființare, iar legea salarizării va definitiva acest proces”, scrie medicul în scrisoarea deschisă. El avertizează că din contractul pe care medicul îl are cu Casa de Asigurări de  Sănătate, care însumează 10.000 de lei, se pot acoperi doar două cheltuieli: salariul asistentei medicale (peste 5.400 de lei, potrivit noii legi) și funcționarea cabinetului (în lege sunt prevăzute cheltuieli de 4.600 de lei). Și medicul, el din ce trăiește?, întreabă  dr. Petrencic.
Demersul său este susținut de Societatea Națională de Medicina Familiei și de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

 

„Găsiți-mi voi jucători!” Daum a răbufnit la conferința de presă de dinaintea amicalului cu Chile (Gazeta Sporturilor)

Selecționerul s-a plâns de condițiile în care muncește, „am cel mai mic contract din carieră”, dar se consideră „mai român” decât jurnaliștii în fața cărora a țipat. Neamțul spune că roadele muncii sale se vor vedea în viitor: „Oricum, când am negociat, eu am discutat despre Euro 2020, nu despre Mondialul din 2018”. În Gazetă veți vedea însă că  a mințit. Cum s-a dat de gol Daum și cum s-a prăbușit demonstrația Federației, aflați din ziarul sportiv.

 
Revista presei românești - 13 iunie 2017