Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ceea ce nu ştie Liviu Dragnea este că laptele nu se bea cu furculiţa (Ziarul Financiar)

dragnea.jpg

Liderii PSD se reunesc miercuri, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a stabili ce decizie iau cu privire la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, în condiţiile în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut prim-ministrului să demisioneze, acesta refuzând în două rânduri să facă un asemenea gest, după cum au precizat surse politice, pentru News.ro
Sursa imaginii: 
psd.ro

Dragnea vs Grindeanu - cine obţine Victoria? (Gândul) - Ion Iliescu, judecat pentru crime împotriva umanității. Dosarul Mineriadei, finalizat după 27 de ani (România Liberă) - Creşe noi, abandonate în ţiplă de cinci ani (Adevărul) - Show degeaba (Gazeta Sporturilor)

Dragnea vs Grindeanu - cine obţine Victoria? (Gândul)

„Oricum ar fi, şi oricare vor fi consecinţele noii „marţi negre a PSD”, asistăm la câteva premiere politice spectaculoase”, pe care ziaristul Marian Sultănoiu le comentează pe portalul gandul.info
„Între acestea, o alianţă care dispune de o majoritate parlamentară confortabilă se luptă să-şi dărâme propriul guvern, la doar şase luni de la instalare; un lider politic, Liviu Dragnea, căruia nu-i pasă, nici cât negru sub unghie, dacă războiul său, personal, cu Sorin Grindeanu va conduce la declanşarea unei crize politice, într-un moment în care imaginea ţării, în ansamblu, ar fi putut căpăta conotaţii pozitive; arborarea unui soi de inconştienţă sinucigaşă de către liderul în discuţie, vizavi de contextul în care Grindeanu va refuza să demisioneze, fapt care ar putea scinda partidul (chiar dacă nu violent, din primul minut după),  consecinţă gravă, a cărei punere la cale îi va fi imputată, în totalitate, într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Acuzarea lui Grindeanu de neimplicare, de neştiinţa conducerii, de coordonare defectuoasă este o probă de făţărnicie fără seamăn, câtă vreme tocmai asta i s-a reproşat lui Dragnea, când l-a impus partidului pe timişorean, membru vechi de partid, ce-i drept, dar fără mari veleităţi de coordonator politic naţional - bietul om, nepretinzând că ar fi altfel. La urma-urmei, cred că acesta a fost motivul cel mai preţios al alegerii – faptul că Sorin Grindeanu dădea impresia, la instalarea pe funcţie, că nu poate sta pe picioarele sale, decât sprijinit de umărul lui Daddy-Dragnea.
Doar că, fostul preşedinte al CJ Timiş a învăţat relativ repede mersul pe propriile picioare. Personal n-am sesizat multe gafe pe care Grindeanu să le fi făcut, vizavi de propriul partid.
Răspunsul este cât se poate de simplu, pe persoană fizică. Cum s-ar spune, Grindeanu trebuie schimbat pentru că, dacă nu-l schimbi acum, când abia a început să se emancipeze şi să crească, mai târziu ar putea fi imposibil”.

 

Ceea ce nu ştie Liviu Dragnea este că laptele nu se bea cu furculiţa (Ziarul Financiar)

„Aproape fără o opoziţie politică, partidul de guvernământ PSD îşi sabotează propriul guvern din motive pe care, raţional, nimeni nu le înţelege”. 
Iulian Anghel arată că „Economic totul arată bine. PIB-ul e la un uluitor 5,7% creştere în T1 an la an. Salariul real a crescut cu 14% în T1 an/an. Comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine puterea de consum a oamenilor – a crescut cu 7% în T1. Exporturile au crescut cu 12% şi în ciuda faptului că importurile cresc peste exporturi, deficitul de cont curent este sub control pentru că serviciile care, subliniază cea mai puternică inteligenţă a României, compensează. Singurele care sunt în defect sunt investiţiile statului care au scăzut cu 31% în T1 an/an.
România este azi într-o poziţie de invidiat pentru mulţi. Va depăşi PIB-ul Cehiei în scurt timp, se va apropia de cel al Portugaliei în scurt timp şi în zece ani va fi acolo unde îi este rostul şi felul – a şaptea putere economică a UE, nu a şaptesprezecea, ca azi. Nu pledăm pentru stabilitatea invocată de dl Iliescu în trecut – „guvernul trebuie lăsat să lucreze”. Dar întrebăm: de ce schimbi guvernul într-un moment în care nimic nu-ţi cere să schimbi guvernul? De ce provoci o criză politică când nimic nu-ţi cere asta?”

 

Ion Iliescu, judecat pentru crime împotriva umanității. Dosarul Mineriadei, finalizat după 27 de ani (România Liberă)

Parchetul General a anunțat, ieri, finalizarea rechizitoriului privind reprimarea violentă a manifestațiilor din iunie 1990. Fostul președinte al României Ion Iliescu, dar și fostul premier Petre Roman, precum și Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990. Actul de acuzare are 2200 de pagini, iar întregul dosar - 500 de volume. Prin mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost înăbușit un miting-maraton din Piața Universității. Protestatarii cereau, la acel moment, alegeri libere, fără participarea comuniștilor și a securiștilor. Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, a declarat pentru România liberă că „dacă pentru CEDO au fost probe concludente, și pentru ÎCCJ ar trebui să fie”.

 

Creşe noi, abandonate în ţiplă de cinci ani (Adevărul)

În trei localităţi din Olt au fost construite creşe ca un artificiu pentru atragerea de fonduri europene. După ce le-au construit, autorităţile le-au ţinut închise până au primit dreptul să le schimbe destinaţia. Sătenii din Teslui, Slătioara şi Bobiceşti nici n-au știut că au creșe (din 2012!), pentru că acestea n-au funcţionat cu destinaţia pentru care au fost construite. Mai mult, până recent clădirile au avut lacătul pe uşă.

 

Show degeaba (Gazeta Sporturilor)

România lui Daum a descoperit fotbalul ofensiv prea târziu. Tricolorii au învins aseară deținătoarea Copei America, după o revenire entuziasmantă de la 0-2, la 3-2 (final). Omul meciului a fost Nicolae Stanciu, ținut rezervă de Daum în Polonia.

 
Revista presei românești - 14 iunie 2017