Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu (România liberă)

sabina.jpg

Descotorosirea de propriul premier fără niciun motiv serios ar fi a treia mare greșeală a lui Dragnea, apreciază jurnalista Sabina Fati
Image source: 
romanialibera.ro

Dragnea insistă, Grindeanu rezistă (Adevărul) - Avertiment dur de la șeful Consiliului Fiscal. Ionuț Dumitru: Salariile pot crește cu doar 2-3% (România Liberă) - Bucureștiul folosește sânge de la vecini. Apel la donare (Jurnalul Național) - Hagi e planul secret! (Gazeta Sporturilor)

Dragnea insistă, Grindeanu rezistă (Adevărul)

Comitetul Executiv al PSD, for de conducere din care fac parte vicepreşedinţii partidului şi liderii din teritoriu, i-a retras  sprijinul politic premierului pentru a-l forţa să demisioneze. Însă Grindeanu a refuzat şi a anunţat că pleacă din fruntea Guvernului numai dacă Iohannis va garanta că numeşte un nou premier tot de la PSD. Grindeanu îl acuză pe Dragnea că vrea toată puterea. 
Într-o conferință de presă ținută nopatea târziu la Palatul Victoria, premierul Sorin Grindeanu l-a atacat dur pe liderul PSD Liviu Dragnea, pe care îl acuză că a inventat motive ca să-i retragă sprijinul politic cu scopul de a acapara el toată puterea. Grindeanu l-a taxat şi pe Darius Vâlcov, autorul evaluării asumate de Liviu Dragnea, şi a ironizat-o pe Lia Olguţa Vasilescu

 

Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu (România liberă)

„Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful”, notează în editorial jurnalista Sabina Fati.
„La fel ca Mobutu Sésé Seko, liderul PSD vrea brusc să-și schimbe guvernul, deși lucrurile tocmai se liniștiseră după nefericita Ordonanță 13, care a scos oamenii în stradă aproape toată iarna. Nu e clar ce-l nemulțumește pe Liviu Dragnea la propriul său premier. Firește că-l deranjează destul de mult că Sorin Grindeanu are o cotă de încredere (33,9%) cu aproape 10% mai mare decât a sa (Liviu Dragnea, 24,3%), conform unui recent sondaj IMAS. Îl enervează și faptul că premierul și ministrul Justiției s-au coalizat împotriva schimbării procurorilor-
șefi după evaluarea făcută de Tudorel Toader, în urma căreia fruntașii PSD se așteptau să fie înlăturați Augustin Lazăr și Codruța Kövesi. Lui Dragnea nu-i convine nici că Guvernul nu a modificat încă legile Justiției și Codurile Penal și de Procedură Penală. Omul vrea nu doar să scape de dosarul penal pe care îl are pentru abuz în serviciu, ci și să-și asigure o oarecare imunitate viitoare, mai cu seamă că el a știut cum să facă lucrurile chiar fără să fi aflat despre sfaturile lui Mobutu...
Descotorosirea de propriul premier fără niciun motiv serios ar fi a treia mare greșeală a lui Dragnea, după nominalizarea unui premier incompatibil (Sevil Shhaideh) și după Ordonanța 13, ce l-a făcut popular în toată lumea pentru felul în care vrea să scape de dosarul penal.
Schimbarea Guvernului la nici șase luni de la instalare ar putea arăta incapacitatea PSD de a administra țara și inconsistența unui lider care nu știe care sunt pârghiile pe care trebuie să apese pentru a folosi puterea în limite rezonabile. Liviu Dragnea pare să se autosaboteze, din nepricepere, din grabă sau poate din pricina Reflexului Mobutu.”

 

Avertisment dur de la șeful Consiliului Fiscal. Ionuț Dumitru: Salariile pot crește cu doar 2-3% (România Liberă)

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că nu-i e clar cât de mari vor fi creșterile de salarii bugetare  din 2018, întrucât PSD. nu a comunicat prea bine. Totuși, lui Dumitru e foarte clar că, dacă vor fi, creșterile salariale vor fi infime: „Eu cred că toată lumea e interesată de creșterea de salariul net. Creșterile de salariu brut și creșterile de salariu net, dacă se transferă aceste contribuții ale angajatorului la angajat, vor fi complet diferite. O creștere de salariu brut de 25 la sută în termen de salariu net va semna doar câteva procente. Două-trei”.

 

Bucureștiul folosește sânge de la vecini. Apel la donare (Jurnalul Național)

În România mai puțin de 2% dintre adulții aleg  Alex să fie donatori de sânge, în condițiile în care media europeană este de 6%. Ultima campanie de donare și promovare a donării a avut loc ieri, la București, unde sunt 60 de spitale și o cerere foarte mare de sânge. Un centru mobil de recoltare a fost trimis în Piața Universității, printre voluntarii care s-au prezentat aici numărându-se și ministrul Sănătății. 
Donatorii de sânge trebuie să aibă vârsta cuprind cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele șase luni o intervenție chirurgicală etc. De asemenea donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării și să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice, hepatice, endocrine.

 

Hagi e planul secret! (Gazeta Sporturilor)

FRF ar vrea să renunțe acum la Cristoph Daum, dar neamțul cere un milion de euro pentru reziliere. Planul federalilor ar fi să-l oferteze pe Hagi, căruia i-ar oferi același salariu ca lui Daum și concesia de a lucra în paralel la Viitorul.

 
Revista presei românești - 15 iunie 2017