Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aritmetica măcelului de partid (Adevărul)

Blitzkrieg PSD: Grindeanu, executat cu sânge rece (Jurnalul Național) - Grindeanu nu este un erou. Marioneta şi-a schimbat doar păpuşarul (Gândul) - O afacere de partid tranșată de doi inculpați. Dragnea și Vâlcov au măsluit nerealizările lui Grindeanu (România Liberă)

Blitzkrieg PSD: Grindeanu, executat cu sânge rece (Jurnalul Național)

Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, iar social democrații vor depune moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, o premieră istorică pe scena politică românească. Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi în ședința de ieri a Comitetului Executiv. Membru PSD din 1996, Grindeanu le ceruse liderilor PSD să cântărească bine decizia, întrucât „există riscul iminent ca social-democrații să piardă guvernarea”. Liviu Dragnea s-a plâns ieri că adevărata miză a crizei din Kiseleff este destructurarea PSD, iar partidul este sub asediu.
În context, JN se concentrează pe sfetnicii cu epoleții ai premierului României.
Rămas fără miniștrii în cabinet, ca urmare a deciziei acestora de a demisiona în grup, premierul României, Sorin Grindeanu, a rămas să guverneze singur. El va apela în această perioadă care i-a mai rămas la Palatul Victoria, la sprijinul și expertiza consilierilor săi pe care i-a numit, personal, la Cancelaria Prim-Ministrului. Trei dintre acești consilieri sunt vechi colaboratori ai lui Grindeanu și trecutul lor pare să alimenteze speculațiile referitoare la dubla comandă pe care ar avea-o șeful Guvernului în funcție. 
Este vorba despre fostul secretar general adjunct din Ministerul Comunicațiilor, adus de Grindeanu în funcția de consilier al premierului. Al doilea consilier, ex ofițer „Doi și-un sfert”, este un fost subaltern al premierului, de pe vremea când conducea Consiliul Județean Timiș, pe care l-a „uns” în funcția de director de cabinet. Acesta a fost ofițer al serviciului secret al Ministerului de Interne. Al treilea sfătuitor al lui Grindeanu este un fost greu din SRI, generalul Gabriel Stătescu, mâna dreaptă a lui Florian Coldea.

 

Grindeanu nu este un erou. Marioneta şi-a schimbat doar păpuşarul (Gândul)

"Oricât de insalubru personaj politic este Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu nu este, nici pe departe, un erou", scrie Clarice Dinu redactor șef al portalului gandul.info.
"Cei care, orbiţi de ura faţă de liderul PSD, s-au grăbit să-l aplaude pe premier pentru curajul său sunt, cel puţin pentru moment, într-o gravă eroare de interpretare a gestului său politic. Sorin Grindeanu nu are curaj deloc. Dacă avea, îşi dădea demisia în februarie, dându-i peste nas lui Liviu Dragnea cu OUG 13. Nu a făcut-o şi a intrat în gaşca #noapteacahoţii, de bună voie şi nesilit de nimeni, gaşcă în care s-a simţit bine până acum.
Iar măsură onestităţii lui Sorin Grindeanu a venit joi la prânz, când l-a numit şef la SGG, pe Victor Ponta, prim-plagiator al ţării, cercetat în două dosare penale şi prieten de suflet al fugarului Sebastian Ghiţă"...Integral pe gandul.info.

 

O afacere de partid tranșată de doi inculpați. Dragnea și Vâlcov au măsluit nerealizările lui Grindeanu (România Liberă)

Motivul oficial al demersului PSD de a-l debarca pe Sorin Grindeanu este legat de raportul de evaluare, din care reiese că Executivul ar avea 236 de restanțe. Unele dintre acestea sunt controversate – cum ar fi restanțele în relația cu Rusia –, altele aveau ca termen anul 2018, iar unele măsuri au fost anulate de Dragnea personal.
Potrivit raportului de evaluare, prezentat în ședința PSD de Darius Vâlcov, care l-a realizat împreună cu Liviu Dragnea, din totalul măsurilor ce trebuiau adoptate de Executiv, 50 de măsuri sunt îndeplinite (13%), 107 sunt realizate parţial (27%) şi 236 sunt neîndeplinite (60%). Acest bilanț a justificat retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu, votată de conducerea PSD marți seară.
Darius Vâlcov, fost primar de Slatina şi fost membru al PDL, a trecut la PSD și a devenit ministru al Finanţelor în Guvernul Victor Ponta. Cu toate acestea, el a avut o „viaţă scurtă“ ca ministru, pentru că imediat au apărut acuze de corupţie şi luare de mită, instrumentate de DNA. Este judecat în două dosare de corupţie şi urmărit penal în altul, fiind încă sub control judiciar. 
Cel de-al doilea autor al raportului, Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012 și este trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

 

Aritmetica măcelului de partid: ce şanse are moţiunea PSD să trântească Guvernul pus de PSD (Adevărul)

Pentru că a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului, conducerea PSD l-a exclus pe Sorin Grindeanu din partid, iar luni va depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Aritmetica arată că PSD şi ALDE au o majoritate sigură, însă Victor Ponta şi Daniel Constantin încearcă să atragă oameni de partea lui Grindeanu. UDMR ar putea înclina decisiv balanţa.
Parlamentul are în acest mandat 465 de aleşi, dintre care 329 de deputaţi şi 136 de senatori. Majoritatea necesară pentru susţinerea Guvernului sau trântirea acestuia e asigurată de 233 de parlamentari, adică 50% plus unul. PSD are cel mai mare număr de mandate. Cu cei 221 de parlamentari, PSD mai are nevoie de doar  12 aleşi pentru a asigura voturile necesare trântirii lui Grindeanu în plen. ALDE, partenerul PSD în Guvern, are în prezent 24 de aleşi, după ce cinci dintre aceştia (Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu, Damian Florea, Mircea Banias şi Eugen Durbacă) au plecat să formeze Pro România. Aşadar, în prezent PSD şi ALDE s-ar baza pe 243 de parlamentari, adică cu 10 mai mult de numărul necesar pentru majoritatea parlamentară.

Revista presei românești - 16 iunie 2017