Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvatorii democrației și puciștii (Hotnews.ro)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tăpălagă (Hotnews.ro) comentează criza politică generală de liderul PSD Liviu Dragnea, care vrea să îl schimbe din funcție pe Sorin Grindeanu, premierul ales de el în urmă cu 6 luni

Moţiunea de cenzură a intrat în linie dreaptă. Ce calcule îşi fac Grindeanu şi Dragnea (Adevărul) - Kovesi, discuţii înregistrate cu procurorii despre cum „să ajungem la premier”: „După decizia CCR mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu ministru, să presăm....” (Gândul) - Ludovic Orban și-a îndeplinit visul: în sfârșit e șeful PNL (Jurnalul Național) - Marea vânzoleală în mercato. Dinamo e pământ de flori! (Gazeta Sporturilor))

Moţiunea de cenzură a intrat în linie dreaptă. Ce calcule îşi fac Grindeanu şi Dragnea (Adevărul)

Conflictul dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu s-a purtat mai întâi în partid, apoi s-a mutat în Guvern, iar în final a cuprins şi Parlamentul. Liviu Dragnea n-a reuşit să-i convingă pe toţi aleşii PSD să semneze moţiunea de cenzură, însă mizează pe o mobilizare exemplară miercuri, la vot. În replică, premierul Sorin Grindeanu spune că numărul mai mic de semnături  e prima dovadă că moţiunea de cenzură va pica.

 

Salvatorii democrației și puciștii (Hotnews.ro)

Moțiunea citită duminică, 18 iunie, în Parlament rămâne unică nu doar prin faptul că PSD caută să-și dărâme propriul guvern, ci mai ales prin cinismul abisal al textului. Tot ce scrie acolo pare să fie despre Liviu Dragnea, nu despre Sorin Grindeanu. El, liderul PSD, exercită azi puterea în nume personal și reprezintă o amenințare reală pentru democrație, însă Dragnea a pus în cârca rivalului din partid toate faptele care i se impută lui însuși. Cu umorul său inegalabil, Dragnea și susținătorii lui pretind, dimpotrivă, că ei sunt salvatorii democrației și denunță o lovitură de stat în curs de desfășurare...
Marele public a avut ocazia rară de a arunca o privire într-un castel al ororilor pe ușa deschisă chiar de pesediști. Au văzut cum se măcelăresc liderii fără scrupule între ei, cum se folosesc de instituțiile statului pentru a se demola reciproc, în fine, i-au văzut partidului o față urâtă pe care nici o televiziune nu a mai putut să o ascundă în aceste zile. S-a văzut PSD în toata splendoarea și nocivitatea lui când liderii săi au decis să-și verse mațele pe stadion cu tribunele pline. 
Repet, nu este o bătălie între bine și rău, între salvatori ai democrației și puciști. Însă dacă moțiunea trece, Dragnea ajunge stăpân peste toată țara iar influența liderului PSD va crește enorm. Va fi văzut drept omul care a învins Sistemul. Dacă Grindeanu și Ponta vor conduce mai departe Guvernul, n-avem mari motive de bucurie. Interesele celor doi se suprapun până la un punct, dacă vorbim de justiție, cu ale liderului PSD, cu singura diferență că încă nu par chiar atât de disperați.

 

Kovesi, discuţii înregistrate cu procurorii despre cum „să ajungem la premier”: „După decizia CCR mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu ministru, să presăm....” (Gândul)

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, apare într-o înregistrare difuzată de RTV, în care le cere procurorilor din subordine să mărească ritmul de lucru la anchete, pentru că lumea acuză DNA că „stă cu fundul pe dosare”. Kovesi precizează că după decizia CCR şi-ar fi dorit să iasă cu un dosar cu un ministru sau "măcar un dosar important". Ea spune că şi-a asumat ancheta privind OUG 13, împreună cu procurorii Uncheşelu şi Surugiu, în urma căreia CCR a decis că procurorii nu pot ancheta aspecte care ţin de oportunitatea politică sau legalitatea de tehnică legislativă în cazul miniştrilor. Într-o altă înregistrare, şefa DNA Codruţa Kovesi apare, în cadrul unei şedinţe cu procurorii din subordine, în care i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional „dosarul cu casele” şi să ajungă la premier. Nu este clar despre ce case şi care premier este vorba, însă singura anchetă a DNA legată de aceste aspecte ar fi cea de la Timişoara, unde edilii Robu şi Ciuhandu sunt anchetaţi pentru retrocedarea ilegală a aproape 1.000 de imobile în vremea când Sorin Grindeanu lucra la municipalitate. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că sesizează Inspecţia Judiciară a CSM, dând însă ca sigur faptul că premierul despre care Kovesi vorbeşte pe înregistrare este Sorin Grindeanu. DNA a reacţionat, spunând că este vorba despre discuţii publice sau cu procurorii din subordine, care au fost decupate, iar „o serie de sintagme au fost intercalate”.

 

Ludovic Orban și-a îndeplinit visul: în sfârșit e șeful PNL (Jurnalul Național)

Ludovic Orban a devenit în weekend al optulea președinte din istoria postdecembristă a liberalilor. Fostul deputat a obținut la Congres un scor de aproape patru ori mai mare față de contracandidatul său Cristian Bușoi: 3.518 la 952. Orban și-a reafirmat sprijinul față de președntele Klaus Iohannis și a anunțat că principalul său obiectiv îl reprezintă victoria la parlamentarele di 2020 și accesul PNL la guvernare. Orban le-a cerut liberalilor să înceteze blaturilor cu PSD.

 

Marea vânzoleală în mercato. Dinamo e pământ de flori! (Gazeta Sporturilor)

Piața transferurilor e agitată cum n-a mai fost demult: FCSB a dat lovitura cu Budescu, CFR își reconstruiește o formulă de lux, Hagi cosmetizează Viitorul cu Constantin, ex-rapidistul controversat și foarte experimentat. Dinamo e singura candidată la titlu care n-a făcut încă nicio achiziție deși a pierdut doi titulari, Palici și Dielna.

Revista presei românești - 19 iunie 2017
1085