Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nebunia trebuie oprită! (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2_1_0.jpg

Ion M. Ioniță, senior editor Adevărul, consideră că PSD este izolat din punct de vedere politic după povestea cu UDMR. Deasemenea, există şansa tot mai mare ca moţiunea de cenzură să cadă. Pentru Liviu Dragnea asta înseamnă sfârşitul carierei.
Image source: 
adevarul.ro

Dragnea și Grindeanu, la mâna trădătorilor (Jurnalul Național) - Prima reacţie a lui Iohannis după negocierile PSD-UDMR. Avertismentul pentru Liviu Dragnea (Gândul) - Moţiunea de cenzură şi scenariile de la final (Evenimentul Zilei) - Bursa zvonurilor pentru viitorii miniştri (Ziarul Financiar)

Dragnea și Grindeanu, la mâna trădătorilor (Jurnalul Național)

UDMR nu participă azi la votul moțiunii de cenzură. Hotărârea Uniunii a fost luată după ce negocierile cu PSD au eșuat, ieri, din cauza pretenâiilor exagerate ale liderilor maghiari.Chiar și fără sprijin maghiar , oamenii lui Liviu  Dragnea au dat asigurări că moțiunea va trece. Teoretic, PSD și ALDE au împreună 245 de  senatori și deputați, cu 12 peste cele 233 de voturi necesare. La zestrea coaliției ar putea contribui și „dezertori” din PNL și PMP . Președintele Senatului a admis că vor exista și trădători în coaliție: „Sunt cu aproximație 16 sau 17”. De cealaltă parte, Victor Ponta a negociat cu mai mulți social-democrați în speranța că va mai „pescui” câteva voturi anti-Dragnea.

 

Nebunia trebuie oprită! (Adevărul)

Simplul fapt că Liviu Dragnea a încercat să obţină sprijinul UDMR oferind la schimb o lege extrem de sensibilă este grav, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță. Nicio formaţiune politică nu a dus până acum interesul personal şi de grup dincolo de liniile roşii ale intereselor fundamentale ale ţării.
Legea statutului minorităţilor este îngheţată de peste 10 ani, tocmai din cauza unor prevederi inacceptabile din proiectul UDMR. Faptul că discuţiile PSD-UDMR nu au dus la o înţelegere este benefic. Dar cum este posibil ca viitorul României să fie subiect de troc politic pentru rămânerea la putere a unui grup de oameni sau a oponenţilor lor?
Criza politică de la Bucureşti a luat-o pe căi periculoase. Nu mai este vorba despre o furtună în ligheanul puterii. PSD trebuie să oprească această sarabandă a inconştienţei politice. O minimă responsabilitate ar impune deschiderea dialogului în interiorul partidului. Dacă nu înţelege acest lucru, PSD se îndreaptă către o situaţie internă explozivă, riscând să facă praf partidul.

 

Prima reacţie a lui Iohannis după negocierile PSD-UDMR. Avertismentul pentru Liviu Dragnea (Gândul)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Berlin, că PSD nu ar trebui să introducă în negocierile ce au loc în prlament chestiuni legate de autonomie sau criterii etnice, care ”nu trebuie negociate”, făcând referire la discuţiile ce au avut loc între PSD şi UDMR.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că doreşte ca în ţară să se termine criza politică şi să se revină la ”normalitate”, precizând că imaginea României în plan extern nu trebuie pusă sub semnul întrebării de unele ”dispute în interiorul partidului majoritar ”.
Şeful statului a mai precizat că atunci când va desemna un nou premier va ţine cont de criteriile de integritate, menţionând că România are nevoie de un guvern stabil.

 

Moţiunea de cenzură şi scenariile de la final (Evenimentul Zilei)

Dacă premierul va „supraviețui” moțiunii de cenzură, va merge, joi, să negocieze cu PSD și ALDE formarea cabinetului Grindeanu 2. În același timp, el va solicita organizarea unui Congres extraordinar al partidului pentru a prelua funcția de președinte deținută în prezent de Liviu Dragnea. 
Dacă PSD reușește să-l demită pe Grindeanu, premierul ia în calcul să se înscrie în partidul PRO România, alături de fostul premier Victor Ponta și de fostul vicepremier Daniel Constantin. Formațiunea ar avea 8 parlamentari și va încerca să devină un „UNPR 2”: înființarea, la toamnă, a unor grupuri parlamentare formate din senatori și deputați aflați în conflict cu propriile partide. Cu acest vehicul politic, cei trei vor „ataca” alegerile europarlamentare din 2019 și pe cele prezidențiale și legislative din 2020.
Adoptarea moțiunii de cenzură va declanșa negocieri la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea unui nou premier. Potrivit Constituției, șeful statului este singurul care poate propune candidatul. Dacă Iohannis nu va accepta varianta de premier înaintată de PSD și ALDE, atunci cele două partide ar putea să îl suspende pe acesta din funcție sau să respingă doi candidați propuși de acesta, lucru care ar provoca dizolvarea Parlamentului și organizarea de noi alegeri anticipate la toamnă. Surse din PSD au relatat EVZ că o variantă de compromis luată în calcul în partid, în cazul unui conflict cu Iohannis, este formarea unui „Guvern de uniune națională” PSD-PNL.

 

Bursa zvonurilor pentru viitorii miniştri (Ziarul Financiar)

Liviu Dragnea îşi pregăteşte noul Executiv. Potrivit unor surse politice, liderul PSD a făcut deja o listă cu cei care vor face parte din noul Executiv. Florin Georgescu este propunerea pentru premier, în timp ce Eugen Teodorovici ar putea ajunge la Finanţe, au declarat surse politice.  Printre cei care vor face parte din Exectuiv în cazul în care moţiunea trece se află şi miniştri din guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb îşi vor păstra portofoliile, anunţă surse politice. Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale.
Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare.
Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.

Revista presei românești - 21 iunie 2017