Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miza premierului: de ce trebuie să joace Iohannis (România Liberă)

sabina_9.jpg

Jurnalista Sabina Fati consideră că miza nominalizării premierului este importantă, Iohannis ar trebui să se bată pentru ea fiindcă e nu doar în interesul lui pe termen lung, ci și în folosul țării, în vreme ce Dragnea va face tot posibilul să câștige în fața președintelui fiindcă de această negociere depinde viitorul lui politic și mai mult decât atât.
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

PSD  a înfrânt PSD (Jurnalul Național) - Cine se încălzeşte pentru Palatul Victoria (Adevărul) - Plusurile şi minusurile Guvernului Grindeanu (Ziarul Financiar)

PSD  a înfrânt PSD (Jurnalul Național)

Liviu Dragnea reușit să dărâme guvernul Sorin Grindeanu, însă n-ar fi răzbit în răfuiala taberelor pesediste fără sprijinul decisiv al minorităților naționale. Moțiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu a fost adoptată de Parlament cu 241 de voturi “pentru” și 10 “împotrivă”, iar jocul politic se mută acum la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis va începe de luni consultările pentru desemnarea unui nou premier și a transmis că persoana nominalizată trebuie să le respectat cel puțin un criteriu: să nu aibă dosare penale. 

 

Miza premierului: de ce trebuie să joace Iohannis (România Liberă)

„Cu cea mai mare cotă de încredere, aproape dublă față de ceilalți lideri autohtoni, Klaus Iohannis are de partea lui opinia publică și susținerea marilor cancelarii occidentale, chiar dacă acestea nu contează neapărat în ecuația internă. E adevărat, pe de altă parte, că partidul care l-a propulsat la Cotroceni este inconsistent, nu are strategii și viziuni atrăgătoare și, mai ales se bazează pe un număr redus de parlamentari. Opoziția, în general, e prea slabă și inadecvată pentru a se transforma în majoritate și nici nu are lideri pregătiți pentru a prelua rolul importante. De aceea Klaus Iohannis va trebui să suplinească pârghia parlamentară pe care s-ar fi putut baza, cu altfel de argumente, pentru a ajunge eventual să-i convingă pe social-democrați să propună o persoană adecvată pentru fotoliul de premier, pe cineva care nu se transformă imediat în păpușa lui Dragnea, care are puterea și capacitatea de a se opune atunci când trenul condus de liderul PSD începe să deraieze“... Integral în Româania liberă.

 

Cine se încălzeşte pentru Palatul Victoria (Adevărul)

PSD a programat deja o şedinţă a  Comitetui Executiv – for ce reuneşte toţi vicepreşedinţii şi liderii din teritoriu – pentru a decide cu ce nume de premier vor merge Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu la Cotroceni. „Eu am patru variante de premier. Sunt şi bărbaţi, şi femei“, a spus Liviu Dragnea, după moţiunea de cenzură, fără să dezvăluie nume. Potrivit unor surse din PSD, cele mai mare şanse pentru Palatul Victoria le are europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, una dintre apropiatele lui Liviu Dragnea, originară din Teleorman. De altfel, un prim semnal a fost dat deja în acest sens de Gabriela Firea, la rândul ei fidelă lui Dragnea, care a pledat pentru un viitor premier femeie. Întrebat ce i-ar recomanda viitorului prim-ministru, Sorin Grindeanu a spus: „Să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea“.

 

Ce lasă în urmă guvernul Grindeanu, demis ieri în Parlament de propriul partid prin moţiune de cenzură. Plusurile şi minusurile Guvernului Grindeanu (Ziarul Financiar)

A avut o viaţă scurtă - doar şase luni. Doar guvernul Ungureanu, demis şi el în 2012 tot prin moţiune de cenzură, a avut o viaţă mai scurtă, de doar trei luni.
Cu toate acestea, a fost un guvern – numit de presă guvernul Dragnea-Grindeanu - care s-a mişcat rapid să pună în aplicare programul de guvernare şi luat decizii care au stimulat eco­nomia (o creştere record de 5,6% în T1), chiar dacă unele contestate. Guvernul s-a con­centrat excesiv pe măsurile sociale, neglijând complet investiţiile publice - un minus de 28% în primele patru luni din an. Nu a făcut nimic pe frontul abosorbţiei fondurilor UE, nu a acreditat agenţii de management şi nu a pus la punct Fondul Naţional de Dezvoltare. Dar a rezolvat problema vaccinurilor, iar în scurtul său mandat angajările au continuat să crească, în vreme ce investiţiile străine, atrase de avântul economic record, au făcut un salt de 49% în primele patru luni din an.

 
Revista presei românești - 22 iunie 2017