Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unu din doi copii români nu promovează fie examenul de evaluare naţională, fie cel de bacalaureat (Ziarul Financiar)

examen-2-shutterstock.jpg

Image source: 
zf.ro

Cazul „Roșia Montană“ se prăfuiește de 15 ani în sertarele procurorilor, în vreme ce România riscă să plătească despăgubiri de 4,4 miliarde dolari (România Liberă) - Dan Tudorache își dezvăluie, pas cu pas, planul pentru învierea Rapidului: "Pe fani nu-i interesează de unde vin banii, ci performanța! Avem 17 milioane de euro pe an!" (Gazeta Sporturilor)

Cele mai îngrijorătoare statistici pentru piaţa muncii: Unu din doi copii români nu promovează fie examenul de evaluare naţională, fie cel de bacalaureat (Ziarul Financiar)

Dintr-o cohortă de 200.000 de copii care aveau 15 ani în 2013 şi care, teoretic, ar fi trebuit să dea examenul de bacalaureat anul acesta, jumătate s-au pierdut pe drum, fie la evaluarea naţională, fie la bacalaureat, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la INS şi de la Ministerul Educaţiei.
Aceste cifre au atras atenția  Ligiei Deca, consilier de stat în Departamentul Edu­caţie şi Cercetare din cadrul Admi­nistraţiei Prezidenţiale. Ea spune că Este o problemă de sistem, pentru că sunt copii care nu performanează şi care trec prin ciclurile primar şi gimnazial fără să existe vreo formă de învăţământ remedial.
Județul Giurgiu este cea mai scăzută rată de promovare la examenul de la sfârșitul clasei a VIII-a. 
„Printre factorii care au condus la această situaţie se află si­tua­ţia socio-economică precară a judeţului Giurgiu, cadrele didactice suplinitoare (vecină­tatea capitalei ţării constituie un dezavantaj, pentru că resursa umană bine pre-gătită migrează către ora­şele mari), dezinteresul pentru participarea la pro­gramul de pregătire supli­mentară a elevilor pentru examenele naţionale, faptul că  75% din populaţia şcolară provine din mediul rural şi numărul extrem de mic de ca­binete de consilere psihopeda­gogică raportat la numărul elevilor din judeţ“, a explicat Georgeta Stănescu, inspector şcolar şi purtător de cuvânt al Inspecto­ratului Şcolar Judeţean Giurgiu.n opinia ei, pentru remedierea acestei situaţii în viitor, Ministerul Educaţiei ar trebui să revizuiască programele şcolare astfel încât să existe mai multe activităţi practice prin comparaţie cu cele teoretice.
Cu cât nivelul de şcolarizare este mai scăzut, cu atât nivelul de salarizare al viitorilor angajaţi va fi mai redus, iar găsirea unui loc de muncă va fi mai dificilă. De altfel, statisticile arată că peste 82% dintre cei 380.000 de şomeri înregistraţi în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România sunt fără studii sau  cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profe­sional.

 

Cazul „Roșia Montană“ se prăfuiește de 15 ani în sertarele procurorilor, în vreme ce România riscă să plătească despăgubiri de 4,4 miliarde dolari (România Liberă) 

Contribuabilul român ar urma să achite o notă de plată foarte piperată în urma neînceperii proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană. În tot acest timp, procurorii refuză să redeschidă un dosar pe această temă.
Gabriel Resources Ltd. a solicitat țării noastre despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari în procesul de arbitraj, sub formă de compensații pentru pierderile suferite. Acțiunea a fost depusă la un tribunal arbitral constituit sub auspiciile Centrului Internațional al Băncii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investiții (ICSID). O decizie nu poate fi pronunțată mai devreme de toamna anului 2019.
Gabriel Resources acuză autoritățile române că, „prin acțiuni și lipsă de acțiuni“, a blocat implementarea pro­iectului de exploatare minieră, fără nicio compensație, și a cauzat companiei „pierderi semnificative“.

 

Dan Tudorache își dezvăluie, pas cu pas, planul pentru învierea Rapidului: "Pe fani nu-i interesează de unde vin banii, ci performanța! Avem 17 milioane de euro pe an!" (Gazeta Sporturilor)

Dan Tudorache, primarul PSD al sectorului 1, își dezvăluie planul pentru învierea Rapidului: preia marca istorică, promovează până în prima divizie și forțează succesul cu buget-record.
Din 17 milioane de euro anual, cât ar avea primăria sectorului 1 conform Ordonanței ce permite alocarea a 5 la sută pentru sport din bugetul total al instituției, Rapidul ar trebui să poată fi înviat. Tudorache a vorbit deja cu Gabriela Firea, colega de partid de la Primăria generală. Ea i-a promis că nu-i va face concurență, se poate implica liniștit.
Edilul-șef mai are nevoie de un singur vot în Consiliul Local, apoi să preia AFC Rapid, din Liga a 4-a, să lipească marca veche peste această formație. Și să scape de Mișcarea Feroviară, o altă grupare care se pretinde continuatoare.

 
Revista presei românești - 5 iulie 2017