Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avertismentul producătorilor: dispar mii de medicamente ieftine (Jurnalul Național)

Cum le închide Dragnea gura opozanţilor din partid: funcţii şi milioane de euro de la buget (Adevărul) - Oamenii de afaceri salută decizia de creştere a salariului minim dacă se fac investiţii în zonele defavorizate şi îi cer guvernului plafonarea din nou a contribuţiilor sociale (Ziarul Financiar) - Călători spre centrul Pământului (România liberă)

Cum le închide Dragnea gura opozanţilor din partid: funcţii şi milioane de euro de la buget (Adevărul)

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a oferit funcţii şi bani din bugetul de stat social-democraţilor care au criticat Guvernul Tudose. Cele mai elocvente nume sunt Eugen Teodorovici, Rovana Plumb şi Marian Oprişan, dar procesul de înăbuşire a opoziţiei din partid continuă.
Senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe şi al Fondurilor Europene în guvernarea Ponta,  i-a acuzat pe liderii PSD, imediat după învestirea Guvernului Tudose,  că nici măcăr nu l-au consultat când au decis să lase Ministerul Fondurilor Europene în subordinea Ministerului Dezvoltării, deşi s-ar fi impus un portofoliu de sine stătător. După câteva zile în care s-a războit cu propriul partid, Teodorovici a fost numit consilier onorific al premierului Tudose. Această funcţia vine mănuşă pentru Dragnea: nu-i oferă putere lui Teodorovici, dar îi închide gura. 
Dragnea a aplicat aceeaşi tactică şi cu Rovana Plumb, şi ea apropiată de Ponta.  I-a oferit funcţia de ministru al Fondurilor Europene, dar a păstrat ministerul în subordinea lui Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, unul dintre cei mai fideli oameni ai liderului PSD. 
Alegerea lui Mihai Tudose, unul dintre anonimii PSD, pentru conducerea Guvernului a fost criticată şi de Marian Oprişan,  preşesintele PSD Vrancea, unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu... În prima săptămână de guvernare Tudose, Dragnea l-a împăcat şi pe Oprişan. Executivul a alocat suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică. Aproximativ 71% din aceşti bani vor fi folosiţi pentru „lucrări de interes public“, precum asfaltarea unui drum judeţean, construirea unui parc şi a două poduri. Acţiunile vor fi coordonate de CJ Vrancea condus de Marian Oprişan. 

 

Oamenii de afaceri salută decizia de creştere a salariului minim dacă se fac investiţii în zonele defavorizate şi îi cer guvernului plafonarea din nou a contribuţiilor sociale (Ziarul Financiar)

AOAR a organizat ieri un eveniment prin care solicită guvernului condus de Mihai Tudose (PSD) să ia un set de măsuri care să încurajeze investiţiile şi să susţină dezvoltarea companiilor cu capital privat românesc.
Una dintre propunerile oamenilor de afaceri este revenirea la plafonarea bazei de calcul pentru contribuţiile la sănătate şi la pensii ale angajaţilor, pentru toate tipurile de venit. Până la începutul acestui an, România avea un plafon de impozitare pentru pensii (CAS) limitat la nivelul de 5 salarii medii brute lunare, care a fost eliminat. Măsura a afectat peste 36.000 de salariaţi români cu salarii mari, de peste 5 salarii medii brute.
De asemenea, mediul de business  îi cere guvernului să menţină nivelul cotei unice de impozitare de 16%, să ajute grupurile de firme româneşti să raporteze către Fisc în mod consolidat, să aplice sistemul taxării inverse prin care s-ar elimina frauda la TVA şi să susţină un program în par­te­neriat public-pri­vat pentru crearea de creşe şi grădiniţe.

 

Avertismentul producătorilor: dispar mii de medicamente ieftine (Jurnalul Național) 

Peste 2000 de medicamente esențiale pentru milioane de pacienți riscă să dispară de pe piață din cauza taxei clawback, care tinde să crească spre 30 %, avertizează reprezentanții companiilor producătoare de medicamente generice din România. Această situație va declanșa o criză majoră în sănătate, iar cei mai afectați vor fi pacienții cronici, în special cei cu afecțiuni cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator.

 

Călători spre centrul Pământului (România liberă)

Patru oameni de vârste diferite, cu aspirații diverse și cu istorii care nu rezonează între ele, povestesc pentru România liberă de ce au ales să-și ia lumea în cap. Alexandra a străbătut singură 14 state din America Latină. Aka Ana a fost nu ma de un deceniu, ajuns la capătul lumii și s-a stabilit în Mexic. Paul a descoperit ospitalitatea locuitorilor din Iran sau Uzbekistan în drum spre Mongolia. Iar Dragoș, alături de soțul alături de soție și cei doi copii, a luat America de Nord la picior. Incursiuni cu bilet doar dus spre necunoscut, care trebuie citită până la capăt.