Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Csaba Asztalos: Investițiile guvernului ungar în Transilvania au crescut de 10 ori (România Liberă)

rl.jpg

Csaba Asztalos, președintele CNCD: România este mult mai conectată și mai dependentă de corporații, multinaționale și bănci decât Ungaria
Image source: 
romanialibera.ro

La București, Centenarul ne ia prin surprindere (Adevărul) - Campanie anti-rujeolă, la 11 luni de la izbucnirea epidemiei (Evenimentul Zilei) - România, scoasă din priză opt ore anul trecut (Jurnalul Național)

Csaba Asztalos: Investițiile guvernului ungar în Transilvania au crescut de 10 ori (România Liberă)

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat într-un interviu pentru „România liberă“ că dacă Soros „destabilizează“ România, așa cum a declarat prim-ministrul, acest lucru ține de „securitatea națională“ și înseamnă că „avem servicii secrete foarte slabe“, ceea ce „nu e cazul“.
Atacurile din România și din Ungaria asupra lui Soros nu sunt comparabile, fiindcă nici cele două state nu sunt la fel, mai spune Asztalos. „România este mult mai conectată și mai dependentă de corporații, multinaționale și bănci decât Ungaria.“ Despre reticența liderilor comunității maghiare de a avea reacții față de ceea ce se petrece la Budapesta, șeful CNCD spune că acest lucru se întâmplă și fiindcă guvernul ungar a crescut investițiile, în Ardeal, în ultimii ani, de zece ori. Maghiarii din Transilvania trebuie să fie „la fel de echidistanți față de puterea de la Budapesta și față de cea din București“ – crede Asztalos – și să găsească „o formulă de autonomie politică“.

 

La București, Centenarul ne ia prin surprindere (Adevărul)

Ion M. Ioniță scrie în editorial că „Departamentul Centenar de la Guvern a lucrat atât de mult, încât e trimis să se reformeze la Ministerul Culturii. Până acum nu există nici program, nici buget. Poate se va îngropi ceva la anul, sub semnul urgenței, așa cum se improvizează la noi și se justifică apoi procedurile speciale, căci altfel rămânem cu Centenarul nesărbătorit.
Ce fac alții prin Europa, între timp?

Francezii au înființat Misiunea Centenară în 2012, cu doi ani înainte de marcarea unui secol de la începutul Primului Război Mondial. Este organizație de interes public, interguvernamentală, mandatată să organizeze și să coordoneze Centenarul Marelui Război, 1914-1918. Din consiliul de administrație fac parte șase ministere: Externe, Apărare, Interne, Economie, Educație, Cultură, alte instituții publice și asociații, cum ar fi Biblioteca Națională, Asociația Foștilor Combatanți, Institutul Francez sau Asociația Primarilor.
Anul trecut, execuția bugetară a Misiunii s-a ridicat la peste 11 milioane de euro, după o rectificare bugetară în plus de peste 3 milioane de euro față de ceea ce se prevăzuse inițial...
Unde este România în acest peisaj? Bine că am avut înaintași care au făcut Marea Unire, că noi, nici să le marcăm faptele după 100 de ani nu suntem în stare!”

 

Campanie anti-rujeolă, la 11 luni de la izbucnirea epidemiei (Evenimentul Zilei)

Cifrele transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică sunt mai mult decât ingrijorătoare. Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, în creștere cu 370 față de săptămâna precedentă. Sunt afectate în special județele Timiș, Caraș Severin și Arad, județe care se află și în top-ul negru al deceselor: Timiș — opt, Arad - șase, Dolj — șase, Caraș Severin — trei și câte una din județele Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și din București.
Acum Ministerul Sănătății ia taurul de coarne și dă startul campaniei pro-vaccinare.
Ministrul Florian Bodog, și cel al Internelor, Carmen Dan, vor organiza astăzi o videoconferință cu prefecții, președinții de Consilii județene și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și ai medicilor de familie din toate județele, pentru mobilizarea autorităților locale în campania de informare și susținere a vaccinării împotriva pojarului. Întrebat de ce s-a întârziat atât de mult, Bodog a susținut că a fost nevoie să se achiziționeze cele 400.000 de doze de vaccin ROR și să fie distribuite în teritoriu. Și acesta, în condițiile în care, încă din luna februarie, demnitarul declara sus și tare că în cel mai scurt timp dozele vor fi în țară.

 

România, scoasă din priză opt ore anul trecut (Jurnalul Național)

Anul trecut, românii au stat cam opt ore în beznă din cauza defecțiunilor la rețele electrice. 
La nivel național, vorbim de o medie a întreruperilor de curent electric de 473 de minute, potrivit raportului pe anul trecut al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Deși a fost în scădere față de anul precedent, acest indicator ne plasează încă la mare distanță de media Uniunii Europene. Și racordarea la rețeaua electrică este un proces care scoate peri albi solicitanților, mai ales în Dobrogea, unde au de așteptat mai bine de un an de zile pentru a aprinde becul.

Revista presei românești - 18 iulie 2017