Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, țara care n-are destui polițiști pentru patrulare (Adevărul)

DNA ancheta activitatea Grupării Kovesi în Afacerea Sibiu-Orăștie încă din 2011. Dosarul era instrumentat de cei doi procurori recent dați afară (Evenimentul Zilei) - Autoritățile române, preș în fața dictatorului Erdogan (România Liberă) - Baubau înainte de Bilbao (Gazeta Sporturilor)

România, țara care n-are destui polițiști pentru patrulare (Adevărul)

Premierul Mihai Tudose susţine că poliţiştii nu vor mai patrula singuri după ce agentul Sorin Vezeteu a fost ucis cu 40 de lovituri de cuţit de un psihopat. De altfel, astăzi, premierul urmează să se întâlnească cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie pentru a discuta despre statutul poliţiştilor, drepturile şi obligaţiile acestora, astfel încât situaţiile similare celei din Suceava să fie evitate.
Sindicaliştii din Ministerul de Interne susţin că propunerea premierului rămâne o simplă declaraţie politică pentru că deficitul de personal din Poliţie este imens, şi în plus, mai nou, Executivul a anunţat blocarea angajărilor în instituţiile publice până la sfârşitul anului.
Poliţia a fost lăsată în derizoriu, subfinanţată an de an. Practic, am ajuns să nu mai putem să lucrăm, să asigurăm cetăţeanului un minim de siguranţă. Ca să funcţionăm câte doi oameni într-o patrulă, am avea nevoie de 20.000 de noi poliţişti. Cam aceasta ar fi deficitul de personal la momentul actual”, a explicat, pentru „Adevărul”, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). În plus, susţine Coarnă, este nevoie de o modificare a legislaţiei, cu sancţiuni mai dure pentru ultraj. 

 

DNA ancheta activitatea Grupării Kovesi în Afacerea Sibiu-Orăștie încă din 2011. Dosarul era instrumentat de cei doi procurori recent dați afară (Evenimentul Zilei)

Ziarul a pornit ancheta jurnalistică plecând de la faptul că DNA a demarat o mare anchetă și a deschis un mare dosar în anul 2015, după ce autostrada Sibiu-Orăștie a fost inaugurată și, la scurt timp, o porțiune din ea s-a surpat.
Procurorul Mihaela Iorga Moraru, cea dată afară din DNA de către Laura Codruța Kovesi, pentru că a refuzat testul cu detectorul de minciuni, audiase la sfârșitul anului 2015 foarte multe persoane implicate în construcția autostrăzii. Mai mulți dintre cei care au depus mărturie l-au nominalizat și pe Eduard Bebe Kovesi, fostul soț al șefei DNA, printre cei care au furnizat materiale de construcții neconforme pentru autostradă. Martorii l-au plasat pe Bebe Kovesi într-un grup de firme care a căpușat lucrările de la autostrăzi, în cârdășie cu angajați ai antreprenorului general, Salini Impregilio.
Grupul acesta de „afaceriști” s-a evidențiat prin faptul că nu a avut nicio legătură sau experiență în construcția de autostrăzi (unul era cârciumar, patron de baruri și restaurante, altul furniza internet și televiziune prin cablu, altul lucrase în căi ferate și fusese cercetat penal în Italia pentru fapte de corupție pe bani publici), nu a deținut utilaje sau angajați de specialitate, a încasat bani foarte mulți fără să mai plătească adevărații prestatori, iar apoi a băgat firmele în insolvență și a deschis alte firme cu care a luat-o de la capăt.

 

Autoritățile române, preș în fața dictatorului Erdogan (România Liberă)

La Cluj, cei care au distribuit un ziar anti-Erdogan au fost amendați de Primărie. La Timișoara, o turcoaică a fost ținută la arest preventiv, deși are statut de refugiat politic. La București, poliția de frontieră nu a permis intrarea în țară a unui baschetbalist turc din NBA care susține opoziția din Turcia.
România s-a manifestat ostil față de unii dintre cei care se opun președintelui Turciei, care a instaurat un regim autoritar la Ankara, după tentativa eșuată de puci militar din vara anului trecut. Surse diplomatice afirmă că această politică a autorităților române urmărește menajarea dictatorului turc cu speranța că va fi menținută cooperarea militară dintre Turcia și România, în contextul în care amenințarea rusească la Marea Neagră se conturează tot mai puternic. 

 

Baubau înainte de Bilbao (Gazeta Sporturilor)

Dinamo s-a făcut de râs la ultima repetiție pentru debutul în Europa League. Câinii au pierdut aseară primul meci acasă cu Contra antrenor (Dinamo – Botoșani 0 -1), iar joi vor da piept cu o echipă cotată la 171 milioane de euro, de 24 de ori mai mult decât Botoșani.

 
Revista presei românești - 24 iulie 2017