Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, campioană la miniştri maziliţi (Adevărul)

adev.jpg

România are instabilitate guvernamentală cronică în ultimii 27 de ani
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Emil Constantinescu: „Avem nevoie de un vis românesc în care să ne regăsim, demni, identitatea!” (Evenimentul Zilei) - Centenar lângă un sicriu gol: Osemintele Mareșalului Averescu, de negăsit de 38 de ani (România Liberă)

România, campioană la miniştri maziliţi (Adevărul)

 
În şase domenii esenţiale – Educaţie, Sănătate, Apărare, Afaceri Externe, Afaceri Interne şi Transporturi – România a schimbat, din 1990 până în prezent, circa 150 de miniştri, de trei ori mai mulţi decât Germania, arată o analiză a SNSPA. 
Centrul pentru Promovarea Participării şi Democraţiei (CPD) din cadrul SNSPA a sintetizat date din 9 state (România, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Bulgaria, Polonia, Ungaria), despre modul în care s-au schimbat premierii şi miniştrii celor 6 portofolii esenţiale.
Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu sunt cei trei premieri care şi-au dus mandatele până la capăt. În medie, un ministru român rezistă în funcţie doar un an. Experţii contactaţi de „Adevărul“ vorbesc despre efecte.
În Educaţie: abandon şcolar masiv, şomaj, înjumătăţirea numărului de studenţi 24 de minştri în 27 de ani şi peste 150 de amendamente aduse în doar 6 ani la Legea Educaţiei Naţionale (intrată în vigoare în 2011). 
În Sănătate, în ultimii 27 de ani, nu mai puţin de 25 de ministri s-au succedat la Sănătate, motiv pentru care este considerat de experţi unul dintre cele mai vulnerabile domenii. Concret, instabilitatea înregistrată la vârful Sănătăţii este şi motivul pentru care reforma sistemului nu a fost posibilă, fiecare încercare a unui ministru de a aduce modificări unor acte normative fiind anulată de următorul. „Un sistem de sănătate are nevoie de resurse suficiente pentru a funcţiona corespunzător. Nu le poţi cere medicilor şi asistenţilor medicali, cu zeci de ani petrecuţi în şcoală, să producă medicină de calitate cu salarii de mizerie. Ei trebuie să fie susţinuţi de sisteme administrative performante, de sisteme IT care să le uşureze munca şi care să comunice între ele, şi de un sistem de finanţare transparent, centrat pe pacient. Asta nu înseamnă, însă, că infuzia de fonduri în sistem ar duce automat la performanţă ridicată. Banii sunt necesari, dar nu suficienţi”, a explicat, pentru „Adevărul”, Nicolae Done, specialist în sănătate publică la Johns Hopkins School of Public Health din SUA. Potrivit acestuia, într-un sistem deficitar, banii „se scurg” de multe ori prin multe canale dubioase, prin ineficienţă, corupţie şi incompetenţă. „Creşterea banilor fără o reformă structurală nu e de obicei eficace, pentru că sistemul pur si simplu absoarbe fondurile crescute fără o schimbare în bine”, a completat specialistul. 
 
 

Emil Constantinescu: „Avem nevoie de un vis românesc în care să ne regăsim, demni, identitatea!” (Evenimentul Zilei)

 
De aproape 30 de ani, România face și desface proiecte de țară, pipăind, ezitantă, realitățile. Dar care este sau care ar trebui să fie visul românesc, cum putem reveni la adevăratele valori, cum ne putem recăpăta demnitatea și mândria? Dialogul cu profesorul Emil Constantinescu, fost președinte al României, încearcă să limpezească toate aceste mirări
 
 

Centenar lângă un sicriu gol: Osemintele Mareșal.ului Averescu, de negăsit de 38 de ani (România Liberă)

 
„România liberă“ a făcut cunoscut încă din 2004 dispariția trupului militarului din Mausoleul de la Mărăști, monument închinat acestuia și bătăliilor duse de Armata Română în Primul Război Mondial. De atunci, nu s-a schimbat nimic.
La 100 de ani de la comemorarea luptelor eroice de pe dealurile Mărăștiului, care au avut loc în 1917, Consiliul Județean Vrancea împreună cu Ministerul Apărării Naționale afișează un festivism demn de alte epoci, prin manifestările însumate sub titulatura ”Vrancea Eroică”. Festivalul, care a început pe 19 iulie și se va încheia pe 6 august, va cuprinde manifestări ceremoniale, vernisaje și expoziții de fotografie, manifestări câmpenești și comemorative ale centenarului Primului Război Mondial. Tuturor acestor manifestări le-au fost alocate de la bugetul de stat 19,3 milioane lei (4,2 milioane de euro).