
Presa românească
Statul, complice la „fabricile de diplome“ din Arad (România Liberă)
nou.jpg

Mâncarea din ţară, mai proastă ca afară! (Adevărul)
Grăsime mai multă, aditivi alimentari în plus şi o valoarea nutriţională mai scăzută decât produsele din aceeaşi marcă vândute în occident. Asta este concluzia la care au ajuns oficialii români în privinţa a nouă din cele 29 de alimente verificate în cadrul studiului comparativ privind dublul standard al produselor care ajung pe mesele românilor.
Inspectorii români au comparat produsele româneşti cu cele din din Belgia, Olanda şi Germania. Spre exemplu, printre alimentele mai slabe calitativ se numără parizerul de porc, şunca, baconul, conservele de peşte sau cârnaţii de grătar, au explicat oficialii, care nu au vrut să facă publice şi numele producătorilor ale căror produse le-au analizat. Rezultatele vor fi însă transmise către Comisia Europeană, mai ales că acestea atestă rezultatele analizelor făcute de autorităţile din Cehia.
specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu a arătat pentru „Adevărul” că atunci când preţul unui produs este mai mare, calitatea lui este, în general una mai bună. În schimb, o problemă pe care o au românii e faptul că obişnuiesc să cumpere alimente ieftine, care au o valoarea nutriţională scăzută.
Raport ŞOC al Ministerului Sănătăţii: Nu există stocuri de vaccinuri în caz de epidemie. Unii medici refuză să imunizeze copiii (Gândul)
La peste un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, care a făcut până acum 32 de victime, Ministerul Sănătăţii admite că nici măcar acum România nu are stocuri de vaccinuri în caz de epidemie, că nu există un buget pentru situaţii de urgentă de acest tip şi nici personal care să intervină. Constatările sunt cuprinse în raportul de 13 pagini înainte de ministrul Florian Bodog premierului Tudose. În plus, potrivit documentului, o "ameninţare" o reprezintă faptul că unii medici de familie refuză să vaccineze copiii, dar şi "goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".
La ora actuală, 2.277 de localităţi nu au medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95% şi populaţie de etnie rromă, se mai arată în cadrul raportului.
În concluzia raportului, Ministerul Sănătăţii precizează că este necesară promovarea legii vaccinării şi reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare.
Statul, complice la „fabricile de diplome“ din Arad: ARACIS știa că universitățile au „un grad de încredere limitat“ (România Liberă)
Instituția care trebuia să verifice calitatea învățământului superior cunoștea de ani de zile existența unui management defectuos la universitățile „Vasile Goldiș“ și „Aurel Vlaicu“, vizate – astăzi – de o amplă anchetă de corupție.
Din documentele consultate de „România liberă“ reise, însă, că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) cunoștea de cel puțin patru ani neregulile uriașe existente la cele două instituții de învățământ superior.
În anul 2013, ARACIS a făcut o “evaluare externă a calității academice din instituția de învățământ acreditată Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad”. Consiliul ARACIS a avizat acordarea calificativului «grad de încredere limitat». Agenția acordă o perioadă scurtă, de 1 an, pentru ca Universitatea “Aurel Vlaicu” să își îmbunătățească standardele de calitate. În 2015 ARACIS mai face o evaluare la Universitatea “Aurel Vlaicu”, iar concluzia este aceeași ca în urmă cu doi ani. “Având în vedere neîndeplinirea standardelor de performanță…, Comisia de evaluare propune acordarea calificativului «grad de încredere limitat»“.
Ministrul Educației a oferit o declarație stupefiantă, susținând că „la nivelul ministerului nu am avut date, circulau în spațiul public.
Ministrul Pop nu trebuia să plece urechea la bârfele din spațiul public. Era suficient să citească documentele ARACIS, așa cum a făcut RL. Ar fi văzut că universitățile din Arad nu prezintă încredere din punct de vedere academic. Altfel, Pop are un master în Management educațional la Universitatea „Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Ştiinţe Economice, o universitate lipsită de orice credibilitate.
Concurenţa la facultate, un indicator revelator pentru cum sunt plătiţi bugetarii: 8 pe un loc la jandarmi şi 3,5 pe un loc la medicină (Ziarul Financiar)
Perspectiva unui loc de muncă sigur, dar şi salariile mari de la stat au atras absolvenţii de bacalaureat spre profesii precum cea de jandarm, ofiţer de penitenciare sau medic. Doar facultăţile cu profil IT, care livrează absolvenţi pentru mediul privat, au o concurenţă care se apropie de cea din facultăţile care formează viitori „bugetari”.
Şuetă la un şpriţ de vară. Ţigănie, muzichie şi politichie cu Damian Drăghici (Evenimentul Zilei)
S-a născut într-o familie de ţigani lăutari din Bucureşti şi îi era scris în stele să cânte la nunţi, botezuri şi alte paranghelii. Numai că, la 19 ani, a fugit în lumea largă. A trăit din muzică şi când n-a avut unde să cânte a cerşit la colţul străzii. Nomad, prin genetica etniei sale, a colindat prin toată Europa şi a zburat şi peste ocean. În America a dat lovitura şi a devenit celebru. Naiul său este comparat cu al celebrului Gheorghe Zamfir. S-a umplut de bani şi şi-a dublat masa corporală. Femeile roiau în jurul său ca muştele la miere. Apoi, s-a lăsat de mâncare şi băutură şi s-a apucat de politică. A ajuns senator şi, acum, se joacă de-a europarlamentarul. Numai muzica îl mai leagă de trecutul său colorat.