Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pensiile militarilor, un război de 5 miliarde lei (România Liberă)

presa.jpg

Liderii PSD şi ALDE discută astăzi, în şedinţa coaliţiei, despre modificările care vor fi aduse Legii pensiilor militare
Sursa imaginii: 
gov.ro

Guvernul nu mai are bani pentru pensiile militarilor. Ministrul Muncii: „Ghici ce?! Economia nu produce atât!” (Gândul) - De ce ajung românii sclavi în străinătate (Jurnalul Național) - Piaţa românească de artă este aşteptat să crească cu 30% până în 2019, la peste 16 mil. Euro (Ziarul Financiar)

Pensiile militarilor, un război de 5 miliarde lei (România Liberă)

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care pensiile din poliție, armată și servicii secrete ar putea să scadă, susține Dumitru Coarnă, lider de sindicat. Potrivit informațiilor sale, va fi majorată vârsta, concomitent cu micșorarea cunatumului pensiei
În 2016, România alocat 5,4 miliarde lei pentru a plăti pensiile militarilor. În acest moment, angajații din MAI și Armată pot beneficia de o pensie de până la 80 la sută din salariul brut din instituțiile respective. Pensiile speciale nu se bazează pe principiul contributivității. Din datele oferite de Ministerul de Finanțe, reiese că cea mai mare parte a beneficiarilor pensiilor speciale pentru militari nu sunt foștii angajați ai MApN, ci cei ai internelor și ai SRI. Anul trecut, au fost 75.458 de beneficiari în cadrul MapN, 69.180 de la Ministerul de Interne și 9.414 de la SRI. De pensiile speciale pentru militari beneficiază și foști ofițeri de securitate.

 

Guvernul nu mai are bani pentru pensiile militarilor. Ministrul Muncii: „Ghici ce?! Economia nu produce atât!” (Gândul)

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, confirmă că are în lucru un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se vor schimba regulile în priviţa pensiilor speciale ale militarilor, poliţiştilor şi angajaţilor din serviciile secrete. Actul normativ, a spus ea, va fi adoptat săptămâna viitoare, dar va intra în vigoare de la 15 septembrie, iar până atunci cei care vor să iasă la pensie anticipat din sistem o pot face. Noile prevederi nu vor afecta pensiile în plată, iar modificările au în vedere actualizarea acestor tipuri de venituri cu rata inflaţiei şi nu în raport cu salariile celor în activitate. „La o pensie de 30.000 acum, statul nu-şi permite să plătească 60.000 peste câţiva ani . Ghici ce?! Economia nu produce atât”, a spus Vasilescu.
Ministrul Muncii susţine că ordonanţa nu va viza exclusiv militarii, ci „se referă la tot ce înseamnă pensii speciale”. 
Pe lângă militari, există și alte categorii care au pensii speciale, cum ar fi foștii magistrați sau foștii parlamentari.

 

De ce ajung românii sclavi în străinătate (Jurnalul Național) 

Autoritățile nu au găsit un răspuns pentru situația dezastruoasă a românilor din Sicilia. Cazuri similare au fost descoperită și în Spania. Sărăcia, lipsa de experiență, de încredere și de educație sunt câțiva factori care transformă în victime foarte mulți români explică sociologii. FADERE arată că muncitorii descoperiți în Spania lucrau fără contract de muncă, fiind plătiți foarte prost, dormind în corturi, fără apă curentă și fără electricitate. Federația asociațiilor de români din Europa cere premierului reformarea Ministerului Românilor de pretutindeni. Peste patru milioane de români lucrează în străinătate, Iar mulți dintre ei trebuie să îndure condiții inumane de viață și salarii de mizerie. În afară de medici asistente medicale, advertiseri, ingineri și IT-ști, zeci de mii de muncitori plecați din România, în speranța unui trai mai bun, ajung victime ale angajatorilor. La baza acestor profitabile afaceri cu forță de muncă ieftină stau, de cele mai multe ori, tot niște români care își vând, la propriu, conaționalii. Mai multe asociații cere acum măsuri reale pentru protejarea românilor care muncesc în străinătate și sunt abuzați. 

 

Medicina şi evoluţia nivelului de trai ne-au dublat anii de viaţă. Vaccinurile SALVEAZĂ anual 2,5 milioane de suflete (Evenimentul Zilei)

Scandalul vaccinurilor a luat amploare. Taberele pro și contra vin, fiecare, cu argumente. Celor care susțin vaccinarea copiiilor le sunt alături medicii specialiști,. Cei care sunt împotrivă nu sunt susținuți decât de cei fără pregătire medicală. Principalele motive datorită cărora trăim mai mult sunt: vaccinurile, antibioticele și tehnicile chirurgicale. Conform ultimelor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,5 milioane de vieți sunt salvate anual doar datorită vaccinării.1,5 milioane de vieți ar putea fi salvate dacă ar primit toate vaccinurile.

 

Piaţa românească de artă este aşteptat să crească cu 30% până în 2019, la peste 16 mil. Euro (Ziarul Financiar)

Piaţa românească de artă se dezvoltă în trei direcţii, respectiv creşterea interesului şi vânzărilor de artă contemporană, dez­vol­tarea şi deschiderea de muzee pri­vate şi integrarea europeană treptată, arată Raportul Pieţei de Artă din Ro­mânia realizat de casa de avocatură Po­po­vici Niţu Stoica & Asociaţii şi de Insti­tutul de management al artei Artmark.
„Pe piaţa de artă din România există şase case locale de licitaţii, circa 120 de galerii şi magazine de artă (circa 80 sunt galerii şi spaţii de artă contem­porană, inclusiv artist-run spaces), dintre care nouă sunt active şi pe plan internaţional”, con­form aceleiaşi surse. Săptămânal se organizează în medie două licitaţii, fiind expuse în total aproximativ 140 de lucrări de plastică de autor. Interesaţi de acestea sunt, în egală măsură, colecţionarii şi investitorii.

 
Revista presei românești - 31 iulie 2017