Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul a ajuns la fundul sacului: umblă la pensiile speciale ca să facă economii (Ziarul Financiar)

Ce schimbări aduce 1 august (Adevărul) - Guvernul a renunţat la ideea privatizării Cuprumin (România Liberă) - Prima tabără de refugiați din România improvizată la doi pași de SRI și poliție (Evenimentul Zilei) - Distribuirea fructelor în școli devine program la nivel UE (Jurnalul Național)

Guvernul Tudose/Dragnea a ajuns la fundul sacului: umblă la pensiile speciale ca să facă economii (Ziarul Financiar)

 
3,5% din totalul pensionarilor din sistem (de 5,2 milioane) consumă anual 11% din bugetul total de pensii (de 58 de miliarde de lei).
Ministerul Muncii pregăteşte însă o ordonanţă prin care să modifice legea pensiilor militare, astfel încât acestea să nu mai crească atunci când se majorează salariile militarilor activi.
Cea mai mare pensie specială o încasează un fost magistrat, care primeşte, lunar, peste 40.000 lei, fiind urmat de un fost aviator, cu peste 39.000 lei.
În cazul funcţionarilor publici pensia minimă este de 869 lei, iar cea maximă e de 14.392 lei. 
Pensia minimă în cazul diplomaţilor este de 1.230 de lei, iar cea maximă e de 12.700 lei.
Guvernul a ajuns la fundul sacului: umblă la pensiile speciale ca să facă economii. Un număr de 184.000 de pensionari au pensii speciale. Foștii militari au pensii triple față de restul angajaților, iar specialii de opt ori mai mari. Vedeți în ZF care este structura pensiilor în România.
 
 

Ce schimbări aduce 1 august (Adevărul)

 
A doua jumătate a anului vine laolaltă cu contribuţii sociale majorate pentru cei care lucrează part-time, lefuri mai mari pentru cei din administraţia publică, eliminarea obligativităţii ştampilei pe documente pentru autorităţi şi schimbări privind impozitarea microîntreprinderilor. Marea absentă, însă, va fi legea insolvenţei persoanelor fizice, care a fost amânată pentru 1 ianuarie 2018.
 
 

Guvernul a renunţat la ideea privatizării Cuprumin (România Liberă)

 
Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Mihai Fifor, în condițiile în care  profitul companiei pe primul semestru este de 25 de milioane de lei.Compania exploatează 60 la sută din rezervele de cupru ale României. Cuprumin are în prezent 540 de angajaţi, iar în perioada următoare va mai angaja 20 de persoane.
 
 

Prima tabără de refugiați din România improvizată la doi pași de SRI și poliție (Evenimentul Zilei)

 
De aproape o săptămână, la doi pași de SRI și de un sediu al Poliției din Timișoara s-a constituit prima tabără de refugiați din România. Una clandestină în care, după razia de ieri dimineața, s-a dovedit că erau „doar” 42 de persoane din Siria și Iran – 15 bărbați, 10 femei, copii de la un an la 14. În ciuda faptului că acum doi ani autoritățile exersau montarea corturilor pentru refugiați în timp record, celor de la Timișoara nimeni nu le-a adus nici măcar o pătură.
„Toți imigranții care stăteau clandestin aveau premise de ședere în România, de la diferite centre pentru refugiați”, a declarat, pentru EVZ, Ionuț Sârbu, ofițer de presă în cadrul Poliției Timiș.
Poliția urmeză să îi trimită înapoi în centrele pentru migranți, dar aceștia pot refuza să plece, în virtutea faptului că, odată cu solicitarea azilului, au dreptul la libertate de mișcare pe teritoriul României.
 
 

Distribuirea fructelor în școli devine program la nivel UE (Jurnalul Național)

 
România va primi aproape 18 milioane de euro pentru distribuția de fructe și lapte în școli, începând cu anul școlar 2017-2018, ca parte a unui program european menit să încurajeze alimentația sănătoasă în rândul elevilor, a anunțat Comisia Europeană. Programul prevede, pe lângă distribuirea de fructe, legume și produse lactate, cursuri care să le explice copiilor importanța unei bune alimentații și modul în care sunt produse alimentele.
 
Revista presei românești - 1 august 2017