Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legi strâmbe: un special face cât 10 pensionari „normali” (Jurnalul Național)

Venituri de ciocoi la stat (România Liberă) - Salarii de te bagă-n boală în administrația locală (Adevărul) - Cu infrastructură la pământ, Ministerul Sănătății ține sute de milioane de lei în cont (Evenimentul Zilei)  - Marea întrebare pentru salariații din privat în 2018: Vor mări angajatori sau nu salariile brute cu 22%?  (Ziarul Financiar) - Seară de 15 milioane  de euro (Gazeta Sporturilor) 

Legi strâmbe: un special face cât 10 pensionari „normali” (Jurnalul Național)

Din 6,25 mil. de beneficiari de pensie, mai bine de jumătate primesc sub 1.000 de lei. 
Peste 1 milion de români trăiesc cu pensia minimă, care este de 520 de lei începând din februarie 2017. Ei sunt foștii agricultori, invalizi sau oameni care nu au reușit din munca lor cinstită să acumuleze un punctaj ce să le permită să trăiască fără a fi asistați de stat. 
Tot cu banii de la stat trăiesc și șmecherii care beneficiază de pensii de serviciu. Numai că statul nu le subvenționează pensia cu 100 - 200 lei, ci cu sume cuprinse între 2.000  și 9700 lei. Bugetul se împrumută ca să poată achita aceste pensii nesimțite. Pensiile medii ale militarilor și polițiștilor sunt de trei ori și jumătate mai mari decât cele din sistemul public. Însă nu sunt cele mai mari. Peste 8.600 de pensionari civili beneficiază de pensii de serviciu cu mult mai mari decât cele ale militarilor. Sunt foști procurori, judecători, parlamentari, diplomați, aviatori sau angajați ai Curții de Conturi aceștia iau în mănă între 3 și 10 pensii medii din sistemul public. Tabloul pensiilor din România arată șocant.

 

Venituri de ciocoi la stat (România Liberă)

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Cornel Ciocoiu  a fost demis de Guvernul Grindeanu pe 19 iunie, pensionat pe 29 iunie și reangajat de Guvernul Tudose pe 30 iunie. Acum are o pensie de 13.736 lei și un salariu de 8.187 lei.
Scuza oficială este că totul a fost legal, iar polițistul (45 de ani) nu avea de unde să știe că va fi angajat din nou.

 

Salarii de te bagă-n boală în administrația locală (Adevărul)

În majoritatea localităţilor din România au fost convocate în ultimele zile şedinţe de consiliu local sau judeţean, al căror punct principal pe ordinea de zi a fost creşterea lefurilor angajaţilor din administraţia publică. De la 1 iulie, conform noilor prevederi locale, cel mai mare salariu de primar în administraţia publică din România ajunge la 14.500 de lei brut. Practic, începând din luna august 2017, mii de angajaţi din primării şi consiliile judeţene vor pleca acasă cu lefuri majorate de 2-3 ori.   

 

Cu infrastructură la pământ, Ministerul Sănătății ține sute de milioane de lei în cont (Evenimentul Zilei) 

În 2015 au rămas necheltuite din veniturile proprii, potrivit Curții de Conturi, nu mai puțin de 522 milioane RON. Cu acești bani se puteau achiziționa, de exemplu, 72 de aparate RMN. Însă, ministerul a preferat să țină banii în cont pentru a încasa dobândă de 1,6 milioane de lei.
Din cauza faptului că MS nu a monitorizat modul în care unitățile publice subordonate au folosit finanțările solicitate pentru investiții, finalizarea unor obiective de investiții a durat între 15 și 19 ani, cum ar fi extinderea Centrului de Cardiologie Timișoara și amenajarea Institutului Regional de Oncologie Iași. 

Marea întrebare pentru salariații din privat în2018:: Vor mări angajatori sau nu salariile brute cu 22%?  (Ziarul Financiar)

Trecerea contribuțiilor sociale la angajat ridică problema modului în care vor fi determinați angajatorii să majoreze salariile brute pentru a păstra neschimbat netul angajaților.
Mutarea contribuţiilor pentru sănătate şi pensii în sarcina angajatului trebuie analizată simultan cu scăderea impo­zi­tului pe venit şi creşterea sala­riu­lui brut, cele trei măsuri reducând chel­tu­ielile com­paniilor, fără a afecta, teoretic, ni­ve­lul sala­riului net al angajatului, spune Danie­la Oprescu, tax director KPMG, dar există încă semne de întrebare legate de modalitatea în care guvernul va aplica aceste măsuri, în spe­cial obligativitatea companiilor de a majora salariile brute.

 

Seară de 15 milioane  de euro (Gazeta Sporturilor) 

Dacă se califică, FCSB și Viitorul au garantate prezența în grupele Europa League și accesul la pușculița UEFA.
Steliștii ar încasa minimum 9 milioane  de euro, iar puștiul lui Hagi alte 6, echivalentul bugetului pe un an al celor două cluburi.Grupele Champions League ar însemna triplarea respectivelor sume. 
Plzen – Steaua se dispută azi, ora 21.15, în direct la TVR 1. Partida Apoel – Viitorul are loc tot azi, ora 20.00, TVR 2.

 
Revista presei românești - 2 auguust 2017