De ce „dezertează” pensionarii de lux (România Liberă)
Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională, care se confruntă cu o criză severă de personal.
În ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie în baza Legii 223/2015, inițiată de fostul premier Victor Ponta.
În aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Printre susținători s-au aflat Gabriel Oprea, atunci șeful UNPR, Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de la PSD, Iulian Radu Surugiu, de la PNL.
Conform acestei legi, pensia ajunge să fie mai mare ca salariul. Cea mai mare pensie a ajuns astfel la 31.700 lei pe lună și acești bani îi primește un magistrat militar.
Surse din MAI au explicat pentru RL că, inițial, Legea pensiilor militare a fost dată cu dedicație pentru a-i scoate din sistem pe greii din ministerele de Interne, Apărare și din serviciile secrete. Ar fi trebuit să fie schimbată după 6 luni, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Dosarul „Băneasa” : condamnări, nu și confiscări (Jurnalul Național)
Omul de afaceri Puiu Popoviciu: 7 ani de închisoare cu executare. Magistrații nu au dispus nicio confiscare în acest dosar cu un prejudiciu total de aproape un miliard de lei. Singurele obiecte recuperate sunt o sticlă de trei litri de wisky, o sticlă de doi litri de palincă, un calendar, o agendă, un pix, un tricou și o brichetă.
Cât despre Puiu Popoviciu, condamnat definitiv, la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", a fost dat în urmărire naţională, în condiţiile în care nu a fost găsit la locuinţa sa, iar joi Poliţia ar urma să ceară instanţei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, întrucât există informaţii că omul de afaceri a părăsit ţara. De asemenea, fotografia şi datele lui Popoviciu au fost publicate de Poliţia Română la rubrica "Persoane urmărite".
Ministrul Justiției a recunoscut ieri că în arhiva SIPA s-a intrat ilegal și au fost copiate peste 3.000 de documente secrete (Evenimentul Zilei)
Jurnalistul Dan Andronic dezvăluia în EvZ că mai multe documente au fost copiate din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie la care a participat și judecătorul Cristi Dănileț.
30 la sută din informațiile adunate de SIPA priveau infracțiuni de criminalitate organizată, corupție sau infracțiuni împotriva siguranței naționale. Ele vizau judecători, procurori, polițiști, politicieni, ziariști. Acest lucru a fost precizat oficial încă de acum 10 ani, nu este o noutate, a precizat Dan Andronic în EvZ.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader confirmă copierea a peste 3000 de file din arhiva SIPA și faptul ca acolo au patruns persoane fără certificat ORNIS.
Toader spune că 3.000 de pagini din dosare au fost copiate la faţa locului, în sediul Administraţiei Penitenciarelor şi a reclamat la Parchet acestă situaţie.
Tudorel Toader: „La ANP există xeroxul cu care au fost copiate cele peste 3000 de pagini şi care este sigilat. La ANP există condicile privind vizitatorii în arhivă. Am solicitat informaţii şi de la oficiul care eliberează certificatele ORNISS. Le-am primit şi îmi spune cine avea şi cine nu. Aceste informaţii se referă la diverşi, foşti, angajaţi sau neangajaţi ai MJ care azi se află în alte demnităţi sau chiar in Ministerul Justiţiei, dar care se află la adăpostul prezumţiei de nevinovăţie.”
Românii şi Dumnezeu. Obedienţa neamului nostru, între puterea divină şi politicieni (Adevărul)
Mai mult de jumătate din români, mai exact 52%, consideră că „doar Dumnezeu le poate decide viitorul”, în timp ce 65% sunt de părere că „viitorul este în mâna conducătorilor”. Aşa arată un sondaj recent realizat de Institul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). „Românii s-au învăţat dintotdeauna să fie obedienţi faţă de ceva, fie că vorbim de autoritatea divină sau de autoritatea actorilor decizionali din spaţiul politic”, susţin specialiştii. Grijile din viaţa de zi cu zi sunt un alt motiv pentru care românii îşi pun speranţele în religie sau în politicieni. Doar 39% din cetățeni cred că următorul an va fi mai bun.