Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eroii din război, umiliți la pensii de generalii de carton (Adevărul)

Modificarea regimului pensiilor speciale, în şedinţa de Guvern (Cotidianul) - Ministerul Muncii a hotărât cât pierd părinții din indemnizația pentru creșterea copilului (România Liberă) - De ce s-au dus tinerii bucureşteni la facultăţile din Cluj (Ziarul Financiar) - Cobai (Gazeta Sporturilor)

Modificarea regimului pensiilor speciale, în şedinţa de Guvern (Cotidianul)

Guvernul discută, în şedinţa de vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum şi procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizată de acest act normativ fiind cea a magistraţilor. Proiectul trebuia să intre joi în atenţia Executivului, însă şedinţa a fost amânată cu o zi pentru că proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.

 

Eroii din război, umiliți la pensii de generalii de carton (Adevărul)

În vreme ce un general care şi-a câştigat gradele pe timp de pace se poate pensiona în România anului 2017 cu un venit lunar de 20.000 de lei, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici.
Gheorghe Constantin (96 de ani) este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la 271 de misiuni de luptă, de vânătoare, de bombardament şi de cercetare. După război, a fost primul comandant al Aeroportului „Mihail Kogălniceanu. A ieşit la pensie în 1951. Acum, are un venit lunar de 4.500 de lei. „Nu e în regulă cu ceea ce se întâmplă acum, dar am auzit că se vor mai mări şi pensiile noastre. Să vedem“, spune generalul.
Un alt erou încă în viaţă al celui de-Al Doilea Război Mondial este generalul de aviaţie Ion Dobran (98 de ani), din Bucureşti. A participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică. „Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia“, spune el.
Ştefan Sohaciu, ajuns la vârsta de 92 de ani, a fost prizonier în timpul războiului în trei lagăre: la unguri, la austrieci şi la nemţi. Statul a considerat că indemnizaţia de 470 de lei este suficientă pentru cele îndurate în tinereţe. După război, a fost profesor, fiind absolvent al Facultăţii Româno-Franceze la Universitatea din Bucureşti.

 

Ministerul Muncii a hotărât cât pierd părinții din indemnizația pentru creșterea copilului (România Liberă)

Aproximativ 6 milioane de lei lunar estimează să economisească Guvernul României prin plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență pregătită în acest sens de către Ministerul Muncii. Instituția propune ca suma maximă oferită mamelor pentru concediul maternal să fie de 8500 de lei pe lună.
În prezent, indemnizația se acordă în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, și nu poate fi mai mică de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

 

De ce s-au dus tinerii bucureşteni la facultăţile din Cluj (Ziarul Financiar)

În Cluj nu pierzi două ore pe zi în trafic,  sistemul de mijloace de transport în comun este mai bine pus la punct faţă de Bucureşti, autorităţile au grijă şi de studenţi, nu doar de pensionari, oamenii sunt mai politicoşi, iar oferta educaţională variată şi universităţile mai „tehnologizate” – acestea sunt motivele pentru care o parte dintre absolvenţii de liceu din Capitală au ales să îşi continue studiile la o facultate din Cluj.

 

Cobai (Gazeta Sporturilor)

Cele 3 echipe românești  - Dinamo, CSU Craiova, Astra Giurgiu - au părăsit Europa după ce au marcat un singur gol în cele 6 partide. Au plătit tribut unor trageri la sorți infernale, dar și lipsei de experiență și discrepanței imense dintre bugetele lor și cele ale adversarelor. În cărți au mai rămas doar FCSB (Champions League) și Viitorul (Europa League), care azi își vor afla adversarii. 

 
Revista presei românești - 4 august 2017