Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viețile a trei milioane de copii, salvate anual prin vaccinare (EVZ)

vaccinare.jpg

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.
Image source: 
solidarite-sante.gouv.fr

Viețile a trei milioane de copii, salvate anual prin vaccinare (EVZ). Vantage Driller Roco, cu zero angajaţi, pierderi de 1,5 miliarde de lei (ZF). Cum a ajuns Zelea Codreanu în mijlocul protestelor extremist-rasiale din SUA (Adevarul). N-au cu ce sau n-au voie. Cum se bagă corect scandalagiul în dubă (Jurnalul national).

Viețile a trei milioane de copii, salvate anual prin vaccinare (EVZ)

În România, la 11 august, aveam ofi cial 8.493 de cazuri de rujeolă și 32 de decese. Boală prevenibilă prin vaccin. În același timp, mult așteptata lege a vaccinării bate pasul pe loc, iar opozanții imunizării fac tot ce pot ca ea să nu intre în vigoare. În România, statisticile nu sunt așa bine puse la punct, dar în lume, potrivit OMS, 3 milioane de decese la copii sunt evitate anual doar prin vaccinarea împotriva a patru boli: difterie – tetanos - tuse convulsivă (vaccin DTP3) și rujeolă. Sunt, însă, multe alte boli contagioase care pot fi prevenite prin imunizare. Din lunga listă, doar una a fost eradicată complet – variola. Culmea, prin hulita vaccinare. Restul, încă există și sunt la o călătorie cu avionul distanță.

O companie necunoscută, campioana pierderilor în 2016: Vantage Driller Roco, cu zero angajaţi, pierderi de 1,5 miliarde de lei (ZF)

Vantage Driller Roco, o firmă acţionari în Cipru, dar cu legături în America, figurează la Ministerul de Finanţe cu pierderi de 1,5 miliarde de lei anul trecut, cele mai mari raportate până acum de o companie înregistrată în România.
Topul celor mai mari pierderi din economie pe 2016 la nivelul companiilor scoate la iveală numele unei firme cu acţionari din Cipru care se situează pe primul loc, fără să aibă vreun angajat. Numele companiei Vantage Driller Roco apare într-un top preliminar al pierderilor pe 2016 pe primul loc, înaintea Complexului Energetic Hunedoara (care a raportat pierderi de 858 mil. lei anul trecut), al Daewoo Man­galia Heavy Industries (484 mil. lei) sau al ArcelorMittal Galaţi (271 mil. lei). Vantage Driller Roco a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei (circa 333 de milioane de euro). Nu este pentru prima dată când această firmă a doborât un record în economie, în 2014 Vantage Driller Roco fiind „autoarea“ celei mai mari majorări de capital, în valoare de 890 de milioane de dolari. În plus, şi luna trecută compania a marcat o nouă infuzie de capital, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de 361 de milioane de dolari. Banii ar fi venit de la acţionarii înregistraţi în Cipru. Ministerul Finanţelor, Ministerul Econo­miei şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu au furnizat informaţii referitoare la activitatea financiară a companiei până acum.

Cum a ajuns Zelea Codreanu în mijlocul protestelor extremist-rasiale din SUA (Adevarul)

Focarul de tensiune de la Charlottesville a explodat la sfârşitul săptămânii trecute, după luni bune de frământări. Acest oraş universitar din Virginia, considerat o enclavă progresistă într-un spaţiu conservator, cu un primar evreu şi un şef de poliţie de culoare, a fost teatrul unor incidente violente între extremişti de dreapta reuniţi în jurul statuii generalului Robert E. Lee (1807-1870), care urmează să fie dărâmată de municipalitate, şi contestatari ai acestora, în mare parte membri ai mişcării antirasiste Black Lives Matter. Punctul culminant a fost atins în momentul în care un militant al extremei drepte a intrat cu maşina în contramanifestanţi, ucigând o femeie şi rănind alte 19 persoane. Ucigaşul este James Alex Fields Jr., un tânăr de 20 de ani fascinat de Adolf Hitler, iar unul dintre cei care l-au susţinut imediat în faţa tribunalului este Matthew Heimbach, un bărbat care spune că a găsit inspiraţie în ideile şi faptele lui Corneliu Zelea Codreanu.
Potrivit presei americane, Alex James Fields jr. este un tânăr rezervat, cu accese de violenţă şi pasionat de Adolf Hitler. El s-a arătat interesat mai ales de tacticile militare folosite de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a încercat să intre în armata americană, însă nu a reuşit, fiind declarat inapt. Acum este anchetat pentru crimă.
Unul dintre cei care şi-au manifestat imediat susţinerea pentru el este Matthew Heimbach, care a apărut la tribunal cu un tricou inscripţionat cu imaginea lui Corneliu Zelea Codreanu şi mesajul „Prezent“. Într-un interviu acordat în 2015, Heimbach, identificat printre organizatorii mitingului de la Charlottesville, s-a declarat un admirator al fostului legionar român şi al mişcării acestuia. În opinia sa, Zelea Codreanu nu a fost un fascist şi nicil el nu este un neonazist. „Legiunea avea misiunea de a salva suflete prin revitalizarea Bisericii Ortodoxe în România“, a afirmat Heimbach, subliniind că a fost în ţara noastră şi a vorbit despre Mişcarea Legionară cu câţiva vârstnici.

N-au cu ce sau n-au voie. Cum se bagă corect scandalagiul în dubă (Jurnalul national)

Cazurile de ultraj din ultima perioadă au împărțit românii în două tabere pro și contra agresivității polițiștilor aflați în misiune. Mulți s-au întrebat de ce polițiștii de la Rutieră nu l-au încătușat pe politicianul Cristian Boureanu sau pe medicul de la Maternitatea Giulești și de ce s-a ajuns la circ în plină stradă. Polițiștii au, însă, cel puțin două probleme în aplicarea legii și a procedurilor interne: una legată de pregătirea fizică și, deci, de posibilitatea reală de a încătușa un agresor, iar cealaltă, legată de lege, care, de fapt, nu specifică în ce situație se poate încătușa o persoană.

O situație din anul 2006, din județul Maramureș, i-a determinat pe angajații Ministerului de Interne să fie mai atenți atunci când, conform procedurilor, ar trebui să încătușeze persoane care se opun legitimării, după ce doi polițiști au fost condamnați. „Polițiștii, conform Legii 218 din 2002 (art. 33, 34 – n.r.), aplică reținerea administrativă, dacă omul refuză legitimarea. Reținerea poate fi făcută până la 24 de ore sau până când persoana este identificată. Dar avem o practică nedreaptă, din acest punct de vedere, dată de Curtea de Apel Cluj, după ce doi ziariști au fost reținuți, pentru că au refuzat să se legitimeze, la Sighetu Marmației, iar ei au depus plângere împotriva polițiștilor. Tribunalul Maramureș i-a achitat pe polițiști, în primă instanță, dar Curtea de Apel Cluj i-a condamnat la șase luni cu suspendare, pentru lipsire de libertate, pentru că procedura nu este stipulată prin lege. Pe baza acestei sentințe, toți polițiștii au acum o reținere în a aplica procedurile care, dacă nu sunt publicate în Monitorul Oficial, nu produc efecte juridice”, a explicat, pentru Jurnalul Național, comisar-şef Coste Dorin Ioan, liderul Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) Maramureş.

Dică explică de ce FCSB n-a luat gol de la Sporting

FCSB și Sporting Lisabona au terminat la egalitate, 0-0, în turul play-off-ului Champions League. Returul va avea loc pe 23 august, la București, de la ora 21:45. După meci, antrenorul Nicolae Dică a anunțat că este mândru de evoluția jucătorilor săi și că nu știe dacă va putea conta pe fundașul Mihai Bălașa, iar Budescu nu va fi 100% apt.

"Felicitați trebuie să fie băieții. Ei au jucat. Sporting are în continuare prima șansă. Vom încerca să fim la fel de concentrați și să obținem calificarea.

Am făcut un joc defensiv foarte bun, ne-am apărat mai jos. De aceea nu am luat gol azi. Când atacăm și încercăm să avem posesie e foarte posibil să iei gol pe contraatac, cum se întâmplă în Liga 1. Azi am arătat bine. Sunt mândru de jucători. Au arătat că au valoare și că merită să joace aici. Chiar dacă Enache a ratat, e bine că a ajuns la finalizare din poziția de fundaș dreapta în minutul 80.

Vreau ca Arena Națională să fie plină și să-i facem fericiți pe fani prin calificarea în grupele Champions League. Budescu este posibil să joace la retur, dar nu va fi 100%. La Bălașa este puțin mai greu", a spus Dică la TV Sport ro.

 
Revista presei românești, cu Mircea Oprea