Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum au ajuns românii pe locul doi în lume la emigraţie (Adevarul)

Mulți dintre românii plecați în străinătate muncesc în agricultură

România, campiona Europei la creştere economică. Cât va mai putea ţine ritmul? (ZF). Cum au ajuns românii pe locul doi în lume la emigraţie (Adevarul). Politică în stil PSD: Trei miliarde de lei, profitul de la companiile de stat, înghițit de măririle de pensii și salarii (Romania libera). Lovitură de teatru marca Florian Coldea. Cum a devenit conferențiar la Academia SRI (EVZ).

România, campiona Europei la creştere economică. Cât va mai putea ţine ritmul? (ZF)

România a bifat cea mai mare creştere economică din T2 la nivelul Uniunii Europene, de 5,9% în serie brută în ritm anualizat, de 5,7% în serie ajustată, ajutată de consumul puternic, dar şi de activitatea din industrie, care a avut cel mai bun trimestru din ultimul deceniu. Industria a înregistrat o creştere semnifi­cativă, acesta fiind cel mai bun trimestru din ultimul deceniu, în timp ce partea de construcţii nu a mers foarte bine, a explicat la ZF Live Ciprian Dascălu, economist ING Bank. „Creşterea industriei e mai degrabă dată de cererea internă. Ca ritm de creştere, înregistrările auto în vestul Europei înce­tinesc. Datele PIB pe zona euro au surprins pozitiv destul de mult. Avem practic cerere dinspre piaţa unică care duce la această evo­luţie bună a industriei. Indicatorii de încredere pe industrie stau destul de bine“, a adăugat el. 

Politică în stil PSD: Trei miliarde de lei, profitul de la companiile de stat, înghițit de măririle de pensii și salarii (Romania libera)

Măririle de pensii și salarii au stors tot profitul de la companiile de stat. Peste trei miliarde de lei din profitul acestor companii au acoperit găurile bugetare generate de politicile de guvernare pesediste. Fostul premier Grindeanu a decis, la începutul acestui an, ca minimum 90% din profit să intre direct în bugetul statului. Anterior, doar o pondere de 50% din dividende era obligatoriu să fie virată la bugetul public, restul putând fi investit în dezvoltare.

Cei mai mulți bani au fost încasați de la Hidroelectrica, societate care a contribuit la bugetul statului cu peste 829 milioane de lei. Printre societățile cărora statul le-a luat profitul se află și Rasirom, coordonată de Serviciul Român de Informații. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de Petre Daea, a contribuit la bugetul de stat cu 22.000 lei. Banii au fost luați din profitul companiei Piscicola SA.

Cum au ajuns românii pe locul doi în lume la emigraţie (Adevarul)

Exodul românilor din ţară atinge cote alarmante. Cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) arată că ţara noastră este a doua într-un top mondial al migraţiei, după Siria, ţară lovită de un război civil. Specialiştii spun că în câţiva ani, România ar putea rămână fără forţă de muncă
Avem peste 3,4 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate sau stabiliţi definitiv acolo cu tot cu familii, ceea ce plasează România pe poziţia a doua într-un top mondial al migraţiei. Cifrele vin de la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) ai cărei reprezentanţi susţin că suntem întrecuţi doar de Siria, stat lovit de un război civil. În procente, diaspora reprezintă 17% din populaţia totală a României. Concret, potrivit ultimului raport ONU referitor la migraţie, cu date din 2015, România înregistrează a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări. Mai exact, ţara noastră a înregistrat o creştere a migraţiei de 7,3% pe an, în timp ce pe primul loc este Siria cu 13,1% , iar pe locul trei Polonia, cu 5,1%. Experţii Naţiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creştere a numărului de migranţi într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul.

Lovitură de teatru marca Florian Coldea. Cum a devenit conferențiar la Academia SRI (EVZ)

Fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Florian Coldea, a dat concurs pe 30 iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar al Academiei Naționale de Informații și a fost admis, cu toate că nu îndeplinea toate condițiile necesare.

Florian Coldea a declarat, pe proprie semnătură că este eligibil pentru a ocupa postul didactic, iar comisia de concurs i-a admis dosarul, deşi generalul SRI nu bifează toate standardele ştiinţifice minimale necesare şi obligatorii, informează o anchetăPressOne.  Reamintim că Florian Coldea este pensionar de aproape șapte luni, după ce a fost forțat să demisioneze din SRI la mijlocul lunii ianuarie, în urma dezvăluirilor făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiță despre vacanțele petrecute împreună în mai multe destinații exotice.

Toate indiciile arată că fostul şef operativ al SRI şi-a pregătit CV-ul în ultimii doi ani de zile, astfel încât să poată ocupa, la un moment dat, poziţia de conferenţiar universitar. În urma acestui concurs, Florian Coldea ar urma să fie din nou angajat în Serviciul Român de Informaţii cu normă întreagă, având în vedere că ANIMV este unitate militară a SRI. 

Conform procedurilor, Academia SRI a făcut publică vacantarea postului inclusiv pe site-ul propriu, însă nu imediat, aşa cum prevede legislaţia, ci abia în luna iunie. Așa că, timp de șase săptămâni, între 28 aprilie şi 14 iunie, s-a derulat perioada în care cei interesaţi să se înscrie la concurs o puteau face. Singurul care şi-a depus dosarul a fost însă Florian Coldea.

 
Revista presei românești, cu Mircea Oprea