Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputaţii au tocat în ultimii zece ani 100 milioane de euro (Jurnalul național)

Scandal legi justitie plen Senat.jpg

Legile justiţiei, pe agenda Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legile justiţiei, pe agenda Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Deputaţii au tocat în ultimii zece ani 100 milioane de euro (Jurnalul național). Tragedie la Brănești. O femeie însărcinată și fiicele sale, spulberate de un tren (România liberă). The Times confirmă dezvăluirile EvZ: Marea Neagră riscă să devină poartă de intrare a refugiaților (EVZ). Care sunt băncile care fac jocurile pe piaţa titlurilor de stat din România (ZF). Hagi anunță schimbări masive după eșecul cu RB Salzburg (GSP).

Deputaţii au tocat în ultimii zece ani 100 milioane de euro (Jurnalul național)

Camera Deputaţilor a cheltuit în ultimii zece ani aproape 100 de milioane de euro numai pe bunuri şi servicii. Camera inferioară a Parlamentului a atribuit în acest sens circa 1.100 de contracte în urma unor licitaţii sau cereri de oferte, dar şi peste 3.500 de cumpărări directe. Setea de achiziţii s-a dovedit de-a dreptul insaţiabilă în 2015, când aleşii noştri au tocat peste 18 milioane de euro pentru una-alta, un record absolut după 1989. În comparaţie, cu un an înainte, în 2014, au cheltuit de aproape nouă ori mai puţin. 

Un rezumat al achiziţiilor făcute de Camera Deputaţilor în intervalul 2007- 2017, prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) ne relevă faptul că cea mai importantă cheltuială făcută de camera inferioară a Parlamentului a fost cea de peste 3,1 milioane de euro pentru amenajarea parcării subterane de la Palatul Parlamentului, în baza unui contract atribuit în octombrie 2010. 

2,2 milioane euro a costat retehnologizarea instalaţiilor de alimentare de rezervă cu energie electrică a Palatului Parlamentului, în decembrie 2015.

Tragedie la Brănești. O femeie însărcinată și fiicele sale, spulberate de un tren (România liberă)

O femeie și trei copii au fost spulberați de un tren care mergea spre litoral, în apropiere de halta Brănești. Asupra femeii, care ar fi fost însărcinată, s-ar fi găsit un bilet de adio. Trenurile înspre și dinspre mare au fost blocate timp de trei ore.
Femeia care s-ar fi aruncat, joi, a fost internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor dr. Alexandru Obregia” de două ori.
Cumnata victimei a povestiti că nu crede în ipoteza sinuciderii, ea crezând că femeia ar fi căzut în faţa trenului. „Cred că o avea pe cea mică în braţe şi pe celelalte mai mari, de mână. Nu cred că s-a sinucis. Nu a fost atentă, mai mult ca sigur. A venit la mama ei în vizită şi acum voia să plece acasă. Dacă era certată cu soţul, nu mai pleca. S-au îmbrăcat şi au zis că pleacă acasă. Nu voia să divorţeze. Dacă era să divoreţeze nu mai făcea şi al patrulea copil”, a povestit cumnata femeii, Florica Nedelcu.

The Times confirmă dezvăluirile EvZ: Marea Neagră riscă să devină poartă de intrare a refugiaților (EVZ)

Peste 3 milioane de refugiați ar putea alege Marea Neagră să intre în Europa prin România sau Bulgaria, după ce rutele „clasice” prin care aceștia ajungeau pe continent au început să pice una câta una.
 
Cel mai vechi ziar din Marea Britanie, prestigiosul cotidian „The Times”, a scris pe 15 august că imigranții își schimbă rutele ilegale de intrare în Europa, o confirmare a articolului pe care Evenimentul zilei îl scria în aceeași zi, cu titlul „Musulmanii iau cu asalt frontierele României”.

EVZ a semnalat că numărul străinilor care au încercat să intre ilegal în România, majoritatea musulmani, s-a triplat în prima parte a acestui an, față de perioada similară a anului trecut, și că pe 13 august a avut loc un incident rarisim pentru țara noastră: zeci de imigranți au încercat să intre în România prin Marea Neagră.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat dimineața, la ora 07.00, la aproximativ 10 mile marine est de localitatea Mangalia, o ambarcaţiune cu pavilion Turcia care se îndrepta spre țărmul României, la bordul căreia se aflau 69 de persoane din Irak (30 bărbați, 10 femei, 29 de minori).

Care sunt băncile care fac jocurile pe piaţa titlurilor de stat din România (ZF)

ING Bank, a şaptea cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală după active, a urcat în primul semestru din acest an în clasamentul dealerilor primari sărind pe primul loc, poziţie care a fost ocupată în anul 2016 de Raiffeisen Bank, iar în 2015 de Banca Transilvania. ING Bank a fost atât în 2015, cât şi în 2016 pe locul doi în topul dealerilor primari, după ce în 2013 şi 2014 a fost lider. 
În ultimii ani, profiturile băncilor au fost alimentate de câştigul din tranzacţionarea titlurilor de stat şi mai puţin de veniturile din activitatea de bază, respectiv din creditare. Băncile din România sunt în topul celor mai mari expuneri faţă de stat din Europa, cu o pondere de aproximativ 20% din total active.

Hagi anunță schimbări masive după eșecul cu RB Salzburg (GSP)

Gică Hagi s-a arătat extrem de nemulțumit de prestația elevilor săi după înfrângerea suferită de Viitorul în prima manșă a play-off-ului Europa League cu Red Bull Salzburg, scor 1-3.
"E o realitate acest rezultat. Au fost mult mai rapizi decât noi pe tranziție. Au fost mai ofensivi ca noi, mai puternici. Noi am stat prost în teren în prima repriză și am luat goluri ușoare. Singurul lucru bun e că am marcat un gol. Trebuie să analizăm bine de tot acum. Acum ne-am dat seama de o realitate care nu e bună. Trebuie să schimbăm multe lucruri din punct de vedere personal, colectiv. Dacă nu, vom avea probleme mari. Nu mai arătăm cum eram înainte. Suntem într-un moment foarte greu.

Ei au avut pasarea mai rapidă, gândirea mai bună. Noi suntem blocați. Cel puțin prima repriză nu mi-a plăcut deloc. Noi mergem în retur să jucăm, ce să facem? Trebuie să o luăm de la capăt. În fotbal succesul și înfrângerea durează o zi", a declarat Hagi la TVR 1.

Returul dintre Red Bull Salzburg și Viitorul se va juca joi, în Austria.

Revista presei naționale, Mircea Oprea