Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentarii au muncit doar 59 de zile în 2017 (Adevărul)

646x404.jpg

Liviu Dragnea a fost absent de la multe şedinţe ale Camerei Deputaţilor, deşi este preşedintele acestui for
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Motivele pentru care ministrul Educației, Liviu Pop, „a executat” 13 inspectori școlari, vineri seara, după ora 22.00 (România Liberă) - Poliția plajelor, proiect discutat la MAI (Jurnalul Național) - Noul Câmp Tactic, ultima redută a Laurei Codruţa Kovesi (Evenimentul Zilei) - TVA defalcată, amânată pentru 1 ianuarie. Finanţele: „TVA este a statului, firmele nu pot plăti salarii şi furnizori din TVA” (Ziarul Financiar)

Parlamentarii au muncit doar 59 de zile în 2017 (Adevărul)

De la preluarea mandatului şi până în prezent, deputaţii şi senatorii au muncit, în total, 59 de zile, cea mai aglomerată fiind luna mai, cu 12 zile lucrate. Asta în condiţiile în care un parlamentar primeşte lunar, indiferent că vine la muncă sau nu, indemnizaţie care poate ajunge şi până la 16.000 de lei, precum şi bani de cazare şi de benzină.

 

Noul Câmp Tactic, ultima redută a Laurei Codruţa Kovesi (Evenimentul Zilei)

Procurorul General, Augustin Lazăr, şefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, şi şefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, au semnat în urmă cu o lună un document prin care îşi iau angajamentul să continue lupta anticorupţie. Practic, prin acest document, judecătorii, cei care ar trebui să asigure egalitatea în faţa legii, se angajează să colaboreze cu procurorii, cei care acuză, împotriva acuzaţilor, adică a celor cărora primii ar trebui să le facă dreptate. Se mai poate vorbi de independenţa Justiţiei? Probabil că nu, dar se pare că procurorii au ales să arunce Justiţia în aer numai pentru a o salva pe şefa DNA. De câteva luni, Laura Codruţa Kovesi pare încolţită, ies la iveală tot mai multe abuzuri ale procurorilor anticorupţie, din ce în ce mai multe dosare se termină cu achitare.

 

Poliția plajelor, proiect discutat la MAI (Jurnalul Național)

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne se discută despre posibilitatea înființării unei poliții a plajelor, așa cum au solicitat salvamarii, care să amendeze turiștii care ignoră avertismentele de valuri mari și intră în apă. 
26 de oameni au murit înecaţi în mare vara aceasta. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, e de părere că „Bunul simţ ar trebui să fie suficient, să asculţi ce îţi spune salvamarul.  Când îţi spune salvamarul << Nu intra în apă >> şi tu intri înseamnă că ai o problemă. Este ca şi când  ţi s-ar spune << Poartă centura >> şi tu nu o porţi şi faci un accident, apoi te miri că eşti făcut praf. Implementarea unor sancţiuni este o chestie care se analizează ".
În acest sezon la malul Mării Negre, salvamarii au avut peste 900 de intervenţii.

 

Motivele pentru care ministrul Educației, Liviu Pop, „a executat” 13 inspectori școlari, vineri seara, după ora 22.00 (România Liberă)

La finalul săptămânii în care a admis că elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale în primele două luni de școală, ministrul Educației a mai luat o decizie lipsită de transparență și nefundamentată.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a revocat din funcţie, printr-o decizie emisă vineri seară, prin fax, şefii a 13 inspectorate şcolare: Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi. Decizia i-a luat prin surpindere pe inspectorii care obținuseră aceste posturi, anul trecut, în urma unui concurs.
RL a aflat că unii au fost destituiți pentru că nu își postaseră declarațiade avere. În alte cazuri, unele documente trimise la minister ar fi fost înregistrate mai târziu, pentru a-i culpabiliza pe inspectori.

 

TVA defalcată, amânată pentru 1 ianuarie. Finanţele: „TVA este a statului, firmele nu pot plăti salarii şi furnizori din TVA” (Ziarul Financiar)

Ministerul Finanţelor a anunţat o schimbare majoră în propunerea sa privind TVA split sau defalcat - proiectul de ordonanţă privind divizarea plăţilor efectuate de plătitorii de TVA.
„Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu mari întreprinderi şi IMM-uri, vom propune o serie de modificări la proiectul de ordonanţă privind splitul TVA, care să ţină cont de observaţiile repre­zentanţilor companiilor. Am reţinut că principalele observaţii se referă la implementarea prea rapidă a proiectului şi la penalitatea de 50% care ar fi introdusă prea repede asupra neplăţii TVA. De aceea, vom amâna intrarea în vigoare a TVA split în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 octombrie va fi doar opţional”, au spus înalte surse oficiale din cadrul Ministerului de Finanţe pentru Ziarul Financiar.
„TVA este colectată în numele statului şi trebuie plătită statului”. România are cea mai mare evaziune la TVA din UE.

 

Nici a treia oară! Simona Halep a ratat încă o dată șansa de a urca pe primul loc în clasamentul WTA (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep a pierdut de o manieră categorică finala turneului Premier 5 de la Cincinnati, fiind învinsă în minimum de seturi de Garbine Muguruza, scor 1-6, 0-6, la capătul unui meci care a durat doar 57 de minute. După acest turneu, Simona rămâne pe locul 2 WTA, la doar cinci puncte în spatele liderului Karolina Pliskova. Următorul turneu va fi cel de la US Open, care se va desfășura în perioada 28 august - 10 septembrie.

 
Revista presei românești - 21 august 2017