Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Minerul, pensionara și veterinarul, specialiștii Guvernului la TAROM (Jurnalul Național)

wing-221526_960_720.jpg

Consiliul de administraţie al companiei de stat Tarom l-a numit, luni seară, în funcţia de director general interimar pe Florin Susanu - un director cu vechime în companie, responsabil cu operaţiunile de zbor. Susanu are contract de mandat de o lună
Image source: 
pixabay.com

Directorul general al Tarom a demisionat, dar Consiliul de administraţie rămâne pe poziţii (Ziarul Financiar) - Ce caută Pop „Genunche” la Educație: PSD te vrea prost (România Liberă) - PNL începe curățenia de toamnă. Cum îi va taxa Orban pe liberali suspecți de blat cu PSD (Evenimentul Zilei)

Directorul general al Tarom a demisionat, dar Consiliul de administraţie rămâne pe poziţii. Cine sunt administratorii Tarom: un tânăr de 33 de ani din Giurgiu, un fost agent de vânzări şi un grup de angajaţi „născuţi“ consilieri (Ziarul Financiar)

Niciunul din cei şapte membri ai consiliului de administraţie (CA) al companiei aeriene Tarom nu are experienţă în conducerea unei companii aeriene şi nici studii în domeniu. Numirile în board au fost făcute doar pe criterii politice şi nu pe criterii de performanţă.
Ieri, Eugen Davidoiu, 50 de ani, cel care ocupa funcţia de director general al Tarom din februarie şi sub conducerea căruia Tarom a avut pier­deri record de 104 mil. lei în se­mestrul I faţă de 28 mil. lei în perioada similară a anului trecut, şi-a dat demisia ca urmare a disputelor apărute între premierul Mihai Tudose şi Răzvan Cuc, ministrul transporturilor, pe fondul rezultatului negativ obţinut de transportator.

 

Minerul, pensionara și veterinarul, specialiștii Guvernului la TAROM (Jurnalul Național)

TAROM-ul este exemplul de manual al unei companii publice cu un potențial economic uriaș, dar pe care managerii numiți strict pe criterii politice de către stat o îngroapă în datorii. Pe o piață a aviației care cunoaște salturi anuale de 10 %, TAROM este depășită de aproape toate companiile private low-cost care operează în România. În acest timp, mai bine de jumătate dintre angajații săi sunt la sol, unde nu se știe prea bine ce fac, în afară de faptul că s-au organizat în vreo nouă sindicate. Pe de altă parte, e greu de crezut că se va urni ceva, din moment ce la șefia TAROM au fost parașutate genii ale aviației, precum un veterinar, o jurnalistă, un fost spion Doi și-un Sfert, un șef de mină etc
Cu doar 23 de avioane, TAROM este o companie națională minusculă față de coloși aerieni de stat precum Lufthansa, Emirates, KLM, Turkish Airlines etc. Ce mai au în plus acești operatori naționali? Profituri impresionante.
Numirile în funcții de conducere la Tarom au și o importantă miză financiară. Astfel, chiar dacă toți administratorii de până acum n-au făcut decât să înfunde și mai mult compania, (in)competența le-a fost răsplătită cu mii de lei pe lună. În prezent, administratorii neexecutivi au o remunerație lunară brută sub forma unei indemnizații fixe de 5.259 RON. La rândul său, directorul general al companiei are un salariu brut de 24.306 lei, echivalentul la circa 5.400 de euro. Salariul mediul unar al celor aproximativ 2.000 de angajați ai TAROM era anul trecut de peste 5.700 lei.

 

Epurările din Educaţie: se întorc politrucii (Adevărul)

Demiterea celor 13 inspectori şcolari judeţeni arată cât de profund politizat este învăţământul din România, susţin experţii în educaţie. Aceştia afirmă că se doreşte înlocuirea lor cu alte persoane care să servească anumite interese politice, şi nu pe cele ale elevului.

 

Ce caută Pop „Genunche” la Educație: PSD te vrea prost (România Liberă)

„Am crezut că, odată cu îndepărtarea plagiatorului Ponta, PSD va renunța la politica deliberată de a distruge sistemul românesc de învățământ” Așa își începe articolul de opinie ziaristul Mircea Marian. Și continuă .... „Am greșit. Dragnea a plasat la ministerul Educației un personaj amoral și brutal, doctorand la Academia de Poliție, pentru a-și subjuga complet acest domeniu.
Trei sunt obiectivele PSD în Educație. 
Primul este să dețină controlul fluxurilor de bani... Al doilea obiectiv: școlile să rămână un spațiu de propagandă pentru PSD, cu complicitatea unor sindicate aservite și anti-reformiste... Al treilea obiectiv: o școală care îndobitocește și promovează supunerea oarbă. Tone de materii inutile și la care se învață „pe de rost”. Copiii nu sunt învățați să gândească, să-și pună întrebări și să conteste autoritatea. Dragnea și restul trupei n-au nevoie de adolescenți și tineri care să spună: „De ce?”. Care să conteste...
În loc de concluzie: nici partidele de opoziție, nici președintele Iohannis, nu par pregătiți să-i reziste lui Pop. Din când în când, ne oferă discursuri sforăitor-lacrimogene despre cât sunt ei de preocupați de educație. Atât. Știrea bună vine dinspre cadrele didactice, unde apar insule de rezistență, precum Cristina Tunegaru sau învățătoarea Mara Luana Răucă, cea care i-a scris recent lui Pop pe tema materialelor auxiliare. Vom vedea dacă vor reuși să sperie PSD-ul și să-l determine să se oprească sau vor fi izolate și scoase din sistem.

 

PNL începe curățenia de toamnă. Cum îi va taxa Orban pe liberali suspecți de blat cu PSD (Evenimentul Zilei)

Liderul liberal, Ludovic Orban, are pe agendă, înaintea începerii sesiunii parlamentare din toamnă, schimbări majore în interiorul partidului. Deoarece președintele PNL a spus că nu va tolera nicio înțelegere pe sub masă cu PSD., cei doi lideri pe grup la Camera Deputaților și Senat, Raluca Turcan și Mario Oprea, și-ar putea pierde funcțiile.
Împărțirea funcțiilor de conducere în Legislativ va fi tranșată, week-endul viitor la Neptun, când va avea loc biroul politic și ședințele grupurilor parlamentare, a aflat evz din surse liberale.

Revista presei românești - 22 augut 2017