Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Z: Tudorel Toader apasă butonul restart în Justiție (Jurnalul Național)

tu_dorel.jpg

Ministrul Justiţiei va face declaraţii de presă, miercuri, începând cu ora 11.00, când ar urma să prezinte proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei.

Mihai Tudose a uitat că nu mai este cetăţeanul Tudose care stă în faţa televizorului în şlapi şi aşteaptă circul politic, ci premierul României: Ce-ar fi dacă băncile nu ar mai cumpăra sau le-ar spune clienţilor să nu cumpere titlurile României pentru că statul are pierderi, an de an? (Ziarul Financiar) - Tun marca „Tel Drum“. Schema prin care compania ar fi luat ilegal fonduri europene, potrivit Oficiului de Combatere a Spălării Banilor (Adevărul) -Pentru voi, pentru noi! (Gazeta Sporturilor)

Ziua Z: Tudorel Toader apasă butonul restart în Justiție (Jurnalul Național)

Ministrul Tudorel Toader ar trebui să prezinte, astăzi, proiectul de modificare a legilor Justiţiei, așteptat cu sufletul la gură de liderii coaliției de guvernare, încă de la preluarea puterii, în decembrie 2016. Pachetul care vizează reforma Justiției va  cuprinde „modificări de fond” şi va ajunge din toamnă în dezbaterea Parlamentului, acolo unde PSD și ALDE dețin majoritatea.
Punctul cel mai controversat al proiectului îl reprezintă redefinirea abuzul în serviciu (art. 297 din Codul Penal), după ce Curtea Constituțională a recomandat legiuitorului să impună un prag valoric pentru incriminarea penală a infracțiunii. Ministrul Justiției a anunțat recent un prag rezonabil. „Cu siguranță, nu va fi cel așteptat de toată lumea. Nici zero, nici 1 leu, nici 1.000, nici un salariu minim”, a spus Tudorel Toader după consultările cu reprezentanții societății civile. Situația fostului rector este cu atât mai ingrată cu cat Uniunea Europeană a adoptat recent o directivă care stabilește la 10.000 € pragul sub care un stat membru poate renunța la acțiunea penală împotriva unei persoane care a deturnat fonduri europene. Aceeași directivă prevede cel puțin patru ani de închisoare dacă prejudiciul din bani europeni este mai mare de 100.000 de euro.

 

Mihai Tudose a uitat că nu mai este cetăţeanul Tudose care stă în faţa televizorului în şlapi şi aşteaptă circul politic, ci premierul României: Ce-ar fi dacă băncile nu ar mai cumpăra sau le-ar spune clienţilor să nu cumpere titlurile României pentru că statul are pierderi, an de an? (Ziarul Financiar)

Premierul Mihai Tudose a declarat luni, conform Mediafax, că va face publică lista băncilor care declară că nu au profit, deoarece este dator să spună românilor care sunt băncile unde există pericol să-şi ţină banii.
În traducere liberă, nu ar trebui să vă ţineţi banii, economiile, la băncile care nu au profit, pentru că ar avea probleme.
Marţi, BNR a încercat să „cureţe“ în urma declaraţiei premierului, afirmând că sectorul bancar este solid şi lichid, cu o solvabilitate peste media europeană şi cu o lichiditate dublă faţă de cât ar trebui. Toate depozitele bancare până în 100.000 de euro sunt garantate, deci nu sunt în pericol.
Dacă Mihai Tudose ar fi fost simplu cetăţean, sau chiar parlamentar, unde este permisă libertatea declaraţiilor indiferent de consecinţe (celebra declaraţie politică), totul ar fi fost ok.
Poate ar fi fost justificată indignarea lui având în vedere că unele bănci raportează profit, chiar şi în perioadele de criză, iar altele marchează pierderi, deşi toate operează în aceeaşi economie, cu părţile bune şi părţile rele.
Dar el este acum premierul României şi reprezintă statul, inclusiv în ceea ce se cheamă problemele de stabilitate financiară, inclusiv stabilitatea sistemului bancar.
Să trimiţi oamenii să-şi scoată banii din băncile care nu fac profit, adică au pierderi, nu înseamnă deloc o responsabilitate, ci mai degrabă poate cădea în extrema unei instigări. 
Ce s-ar întâmpla dacă băncile nu ar mai finanţa statul pentru că raportează an de an deficit, adică are pierderi, cheltuielile fiind mai mari decât veniturile?
Citiți în ziar articolul de opinie semnat de directorul editorial Cristian Hostiuc.

 

Tun marca „Tel Drum“. Schema prin care compania ar fi luat ilegal fonduri europene, potrivit Oficiului de Combatere a Spălării Banilor (Adevărul)

Achiziţia unei staţii de asfaltare de către Tel Drum ar fi de fapt o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului, susţin inspectorii Oficiului de Combatere a Spălării Banilor. Motivul: firma care a vândut utilajul ar fi fost într-o relaţie de afiliere cu Tel Drum. Cei implicaţi neagă acuzaţiile.

 

Pentru voi, pentru noi! (Gazeta Sporturilor)

FCSB și Sporting joacă în miercuri seara pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor, de la ora 21:45, pe Arena Națională. În tur, scorul a fost 0-0.
Cine se califică va evolua în grupele Ligii și se va baza pe un bonus de cel puțin 20-25 de milioane de euro. În plus, va respira până în decembrie același aer cu Messi, Ronaldo, Neymar, Pogba, dar și cu Guardiola, Mourinho și Zidane.
Cine va fi eliminată nu va părăsi Europa, ci va juca în grupele Europa League.
50.000 de suporteri vor fi alături de roș-albaștrii. Din păcate, noul gazon de pe Arenă arată tot prost.

 
Revista presei românești - 23 august 2017