Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mărturii cutremurătoare ale victimelor Mineriadei din iunie 1990. Dosarul ajunge în instanţă după 27 de ani (Adevărul)

mineriada.jpg

Oficial, în urma evenimentelor sângeroase din 13-15 iunie 1990, cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa iar alte peste 1.000 au fost rănite
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

 Culisele demisiei ministrului Apărării (Evenimentul Zilei) - Problema migranților în România: greu de intrat, greu de supraviețuit (Jurnalul Național) - Altul la rând! (Gazeta Sporturilor)

CULISELE DEMISIEI MINISTRULUI APĂRĂRII. „I-am solicitat demisia. I-am spus că demisia ar fi un act de onoare să ieșim din această situație” (Evenimentul Zilei)

 
Ministrul Apărării și-a dat demisia în urma unui comunicat care a provocat panică în Armată și a stârnit îngrijorarea partenerilor externi. În comunicat se afirma că drepturile salariale urmează să fie plătite eșalonat. Cum s-a ajuns la această "comunicare defectuoasă", cine i-a solicitat demisia lui Adrian Țuțuianu și de ce s-a făcut aceea afirmație, a explicat premierul Mihai Tudose în mai multe ieșiri televizate.
 
 

Din culisele jafului de la CNAS: Cum și-a îmbogățit finul lui George Maior un prieten din SRI cu 40 milioane de euro (România Liberă)

 
În spatele faptelor din dosarul DNA de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate stau prietenii de pradă stupefiante. Una dintre acestea s-a legat între finul și fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI, Nicolae Sergiu Ciobanu, și Victor Matei. Ciobanu s-a lăudat că l-a ajutat pe Matei să devină profesor la Academia Națională de Informații a Serviciului Român de Informații. După ce a intrat în sistem, Matei s-a pricopsit cu un contract de cinci milioane euro pentru o lucrare la un hotel al SRI.
Într-adevăr, „constructorul de spitale” (așa cum apare numit în stenogramele interceptărilor din dosarul DNA) Victor Matei administrează firma General Service Grup 98. Iar această firmă a obținut peste 50 de contracte cu statul, a căror valoare depășește 40 de milioane euro. 
 
 

Mărturii cutremurătoare ale victimelor Mineriadei din iunie 1990. Dosarul ajunge în instanţă după 27 de ani (Adevărul)

 
Stufosul dosar al Mineriadei se apropie cu paşi repezi de camera preliminară, iar victimele vor daune pentru traumele fizice şi psihice prin care au trecut. Rănile fizice s-au vindecat demult. Ceea ce nu s-a vindecat este trauma psihică suferită de câteva sute de persoane ce acum solicită despăgubiri. Aproape 300 de persoane, care au calitatea de părţi vătămate în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, au depus, în timpul audierilor de la Parchet, cereri de constituire părţi civile şi solicită despăgubiri.  Oficial, în urma evenimentelor sângeroase din 13-15 iunie 1990, cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa iar alte peste 1.000 au fost rănite. Procurorii militari spun că răspunzători pentru ce s-a întâmplat atunci sunt Ion Iliescu, împreună cu Miron Cozma, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu-Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stănculescu şi alţi foşti lideri de la aceea vreme, care au fost deja puşi sub inculpare pentru crime împotriva umanităţii. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi încercat reprimarea violentă a manifestaţiilor din 13-15 iunie 1990.
 
 

Problema migranților în România: greu de intrat, greu de supraviețuit (Jurnalul Național)

 
Migranții ajunși în Bulgaria și Serbia sunt păcăliți de traficanții din aceste țări că România este cea mai bună cale pentru a ajunge mai departe, în Europa. De fapt, cel puțin pe cale maritimă, oamenii riscă să moară înainte de a ajunge la noi, apele teritoriale ale României fiind mult mai periculoase decât ale Greciei sau ale Italiei. Trei nave maritime cu migranți au ajuns ilegal în țara noastră, în ultimele trei săptămâni, însă pericolul de scufundare crește în anotimpurile reci. În România, traficanții sunt condamnați la cel puțin șapte ani de închisoare, iar migranții au cele mai proaste condiții de trai din Europa. În România, migranții nu au nici posibilități de muncă, nici nu pot strânge prea mulți bani din ajutorul lunar, primit de la Guvern. Așa se explică de ce au rămas doar 3.500 în toată țara, deși au început să intre pe teritoriul nostru încă din 2013.
 
 

Altul la rând! (Gazeta Sporturilor)

 
Soarta lui Cristoph Daum e stabilită, se mai negociază doar termenii despărțirii. Favoriții să preia „naționala” sunt Cosmin Contra și Dan Petrescu, antrenorii momentului în România, dar și italianul Walter Zenga, care ar fi stat pe banca României încă din vara trecută dacă neamțul îi refuza pe federali.
Ovidiu Ioanițioaia semnează astăzi editorialul „Groparul”. „E o diversiune aprecierea că Daum ar trebui să împartă vinovăția cu oficialii ce-au condus fotbalul până la instalarea la butoane a lui Burleanu și a trupeților acestuia. Fals, mincinos, manipulator. Deși Sandu și Dragomir au avut bubele lor, nu puține, complici cu Daum merită socotiți cei care l-au adus pe acest antrenor-caricatură, i-au oferit un salariu faraonic și i-au înghițit fițele de parcă tocmai ar fi coborât Mesia pe pământ!”.
 
Revista presei românești din 6 septembrie 2017