
Presa românească
3,7 milioane de elevi încep astăzi școala. Cu și mai multe lipsuri (Jurnalul Național)
default.png

3,7 milioane de elevi încep astăzi școala. Cu și mai multe lipsuri (Jurnalul Național)
Situația este mai mult decât dezastruoasă: multe școli nu pot asigura nici măcar normele minime de igienă. În unele județe, 4 din 10 școli nu au primit încă aviz sanitar pentru că nu au ... apă curentă. Autoritățile dau vina pe birocrație, sindicaliștii și părinții vorbesc de lipsă de competență. De nepăsare și de legi proaste.
Previziuni sumbre: epidemia de rujeolă se va extinde odată cu începerea şcolii (Adevărul)
Odată cu revenirea copiilor în colectivităţi, cresc şansele extinderii epidemiei de rujeolă, cei mai expuşi fiind micuţii nevaccinaţi din creşe şi din grădiniţe, categorie de vârstă unde se înregistrează şi cele mai multe decese şi îmbolnăviri.
În prezent, numărul deceselor se ridică la 34, după ce un micuţ de cinci luni din judeţul Neamţ a murit la sfârșitul săptămânii trecute. De altfel, Neamţul se numără printre judeţele aflate la mare risc, asta în condiţiile în care până acum cazurile identificate de medici au fost destul de puţine. Constanţa, Ialomiţa şi Suceava se regăsesc şi ele printre judeţele unde pot apărea focare de rujeolă în perioada imediat următoare.
Cu toate că proiectul legii vaccinării, aflat la Senat, prevede că o schemă incompletă de vaccinare sau lipsa imunizării îi pot ţine departe pe copii de sistemul educaţional de stat, în prezent este suficient un aviz epidemiologic dat de medicul de familie, ca părinţii să poată înscrie copiii la creşă, la grădiniţă sau la şcoală.
PSD, UDMR și trei liberali și-au dat mâna ca să dilueze Legea achizițiilor. Mai mulți semnatari sunt direct interesați, pentru că au afaceri cu statul (România Liberă)
PSD și UDMR propun o serie de modificări în legislația privind achizițiile publice, având și sprijinul a trei parlamentari PNL. Inițiatorii vor să elimine criteriul celui mai scăzut preț la stabilirea câștigătorului unei licitații, dorind ca lucrările publice și cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport calitate-preț. Inițiatorii propun ca achizițiile sub valoarea de 10.000 de lei să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Unii dintre semnatari sunt direct interesați, deoarece derulează afaceri cu statul.
Lista băncilor care au raportat pierderi nete în fiecare an din perioada 2008-2016 (Ziarul Financiar)
„Optimizarea fiscală“ de care sunt acuzate unele instituţii de credit care activează pe piaţa locală este în continuare motiv de dispută între Ministerul Finanţelor/Guvern şi bănci, acuzele oficialilor guvernamentali fiind reluate recent, mergându-se chiar până la invocarea unei posibile probleme de siguranţă naţională. ZF publică lista băncilor care au raportat pierderi nete în fiecare an din perioada 2008-2016, conform statisticilor transmise de Registrul Comerţului din datele primite pe bază de protocol de la Ministerul Finanţelor cu privire la situaţiile financiare anuale depuse. Dincolo de invocata „optimizare fiscală“, criza economică, nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL - non-performing loans), şi problemele de eficienţă ale băncilor comerciale au provocat pierderi pentru o parte dintre instituţiile de credit de pe piaţa locală, iar bugetul a pierdut o parte importantă din resursele virate de sectorul bancar, impozitele pe profit fiind în scădere în ultimii ani.
EVZ cere Comisie de anchetă parlamentară pentru Arhiva Secretă a SIPA
La aproape patru luni de la declanşarea serialului care a scos la iveală fapte foarte grave petrecute cu arhiva SIPA, fostul Serviciu Secret al Justiției, Evenimentul zilei cere înfi inţarea unei comisii de anchetă a Parlamentului României „în vederea clarifi cării cauzelor şi împrejurărilor care au condus la defi cienţele de manipulare a documentelor din arhiva DGPA/SIPA”.