Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patru miniştri ai economiei în opt luni de guvernare PSD: cu cine să faci politici economice în România? (Ziarul Financiar)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cum se foloseşte Coaliţia pentru Familie de copii şi tineri pentru a promova referendumul antigay: „Un gest total lipsit de moralitate şi de bun simţ“ (Adevărul) - Dacia Duster II reinventează „low-cost”-ul (România Liberă) 

 

Patru miniştri ai economiei în opt luni de guvernare PSD: cu cine să faci politici economice în România? (Ziarul Financiar)

"Numai cine nu vrea nu este în ţara asta ministru", scrie ziaristul Iulian Anghel într-un articol de opinie publicat pe site-ul publicației. "Gheorghe Şimon, deputat PSD, a de­pus ieri jurământul ca ministru al eco­no­­miei, în vreme ce predecesorul lui a de­­­pus jumământul ca ministru al apă­ră­rii, fo­­toliu rămas liber după demisia lui Adrian Ţuţuianu. Una dintre cele mai importante po­zi­ţii din guvern – cea de ministru al eco­no­mi­ei – ajunge să fie subiectul unui joc de ne­­înţeles: care sunt criteriile după ca­re cine­va ajunge ministrul care să de­cidă nu doar soarta unor companii im­por­­tante afl­a­te în admins­trarea sta­tului, ci politica eco­no­mică a ţării? – lucru mult mai im­por­tant decât cele patru-cinci pro­cente pe care statul le mai are în eco­no­mie.
Doi prim-miniş­tri ai României de du­­­pă revoluţie au fost, înainte de a avea aceas­tă puternică poziţie în stat, miniştri ai economiei - Tudose şi Tăriceanu -, dar nici­­unul dintre ei nu a arătat un interes deo­­sebit pentru domeniul pe care l-au ges­tionat. Mihai Tudose nu a deschis niciodată gura în public cât a fost ministru al economiei, iar azi, ca prim-ministru se remarcă prin decizia potrivit căreia toate companiile de stat să vireze la buget în avans sume sub formă de divi­dende neangajate în proiecte viitoare.
„Dividendele, în mod cert, se dau ac­ţio­­­narilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum, pentru că acum ne tre­bu­ie. Vrem să începem nişte proiecte foar­te mari şi am dat un exemplu Braşov-Plo­ieşti. Acela se face pe bani naţionali şi tre­­­buie să demonstrăm că avem banii mă­­­­car de început, ca Banca Mondială să fie parteneră în proiect”, explică pre­mierul. 
Ministerul Economiei are sub autoritate companii importante din domeniul energiei sau apărării precum Transelectrica sau Transgaz.
Dar politica pentru companiile din portofoliu, astfel ca ele să producă „dividende” şi peste zece ani şi pentru economia întreagă? Care este politica pentru ele?"

 

Cutremurul Dragomir dărâmă rămășițele Binomului (Evenimentul Zilei)

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, plecat din Serviciu în 2013, a aruncat practic România în aer în urmă cu două seri după ce a făcut mai multe dezvăluiri despre modul şi motivaţia pentru care este dusă aşa zisă luptă anticorupţie. El a povestit, într-un interviu la România TV, din postura unui om care a fost parte din Sistem, la vârf, că dosarele de corupţie erau făcute de ofiţerii SRI, contrasemnate de procurori, iar inculpaţii erau executaţi la comandă de judecători apropiaţi de Servicii sau şantajaţi prin dosarele din celebra arhivă SIPA. Totul era sprijinit mediatic de acoperiții din presă, în vederea acreditării ideii că acțiunile de tip mafiot ale Binomului ar fi reprezentat, de fapt, lupta împotriva corupției.

 

Cum se foloseşte Coaliţia pentru Familie de copii şi tineri pentru a promova referendumul antigay: „Un gest total lipsit de moralitate şi de bun simţ“ (Adevărul)

Disputele din jurul căsătoriilor gay ar putea fi definitiv tranşate dacă PSD va organiza, în această toamnă, referendumul pentru redefinirea familiei, aşa cum a anunţat liderul social-democraţilor Liviu Dragnea.    Iniţiativa cetăţenească este în prezent la Senat, forul decizional în ceea ce priveşte acest demers legislativ. Dacă proiectul este adoptat de cel puţin două treimi din numărul senatorilor din plen, atunci revizuirea Constituţiei poate fi făcută doar dacă este susţinută de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.   În acest sens, Coaliţia pentru Familie, care a iniţiat proiectul, a demarat campania de sensibilizare şi a reuşit să işte noi dezbateri.
Primele materiale de promovare a referendumului, care prevede menţionarea în Constituţie a faptului că familia este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie şi nu între soţi cum este acum, sunt clipuri video în care mai mulţi copii şi tineri îi îndeamnă în mod direct pe senatori să voteze favorabil.   „Eu te voi vota pe tine şi vreau să cred că îţi pasă. Cum va arăta România de mâine? Pentru că România mea este România copiilor tăi. Aşa că, de tine depinde ca un bărbat şi o femeie să fie părinţii copiilor din România. Votează definiţia căsătoriei aşa cum ai vota-o pentru copiii tăi“, este discursul rostit de tinerii din clipul de promovare a referendumului.    
Mai multe voci din mediul online acuză, însă, Coaliţia pentru Familie că se foloseşte de nişte copii în încercarea de a sensibiliza autorităţile şi că aceştia nu ar fi trebuit să transmită un mesaj politic.  Chiar dacă videoclipul nu a apărut pe TV, ci doar în mediul online, pe pagina oficială de Facebook a Coaliţiei pentru Familie, este pusă în discuţie atât legalitatea, cât şi moralitatea unui astfel de material video. 

 

Dacia Duster II reinventează „low-cost”-ul (România Liberă) 

La cea de-a 67-a ediție a Salonului Auto de la Frankfurt (IAA 2017), povestea celui mai vândut model Dacia intră într-un nou capitol. Noul model Dacia Duster, lansat la 7 ani distanță de primul model, vine cu airbag-uri cortină, pornire fără cheie, sistem de asistență la coborârea pantelor, faruri automate, climă automată și multe alte dotări specifice unor clase superioare, în contextul păstrării prețului de bază imbatabil.

 
Revista presei românești din 13 septembrie 2017