Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mineri în kaki. De ce? O întrebare pentru Roman şi Iliescu (Adevărul)

liviu_6.jpg

Ziaristul Liviu Avram se întreabă de ce li s-au distribuit minerilor chiloţi, ciorapi bumbac, săpun, pastă de dinţi şi periuţe de dinţi? I-au schingiuit studenţii pe bieţii mineri şi cu niscaiva cursuri intensive de igienă?
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

În regimul Dragnea, crește accelerat numărul asistaților social: 80 de români capătă zilnic un handicap grav plătit de stat (România Liberă) - Adrian Țuțuianu, executat cu o minciună cât Guvernul României (Evenimentul Zilei) - Noroc! (Gazeta Sporturilor)

Mineri în kaki. De ce? O întrebare pentru Roman şi Iliescu (Adevărul)

Editorialul ziarului, semnat astăzi de redactorul șef adjunct Liviu Avram, face referire la "documentul publicat marţi de Pressone.ro, privind implicarea Armatei în mineriada din 13-15 iunie 1990, este o notă a unui serviciu logistic al Armatei, prin care generalul-maior Ioniţă Botoş (unchiul celui care avea să devină procuror general al României, Ilie Botoş) cerea adjunctului ministrului Apărării să i se scadă din inventar hrană şi echipamente în valoare de 866.009,30 de lei, care fuseseră distribuite, la cererea Guvernului Roman, unor „forţe civile care au participat la restabilirea ordinei şi liniştei în capitala ţării”. Adică minerilor.
Într-un interviu pentru Europa FM, premierul de atunci, Petre Roman, susţine că alocările de la Armată au avut un scop umanitar: „Era o problemă absolut elementară,  pur şi simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniţi, pentru că erau veniţi în condiţiile improprii în care au venit, în noapte. Ministrul Stănculescu de atunci i-a preluat, au fost duşi, li s-a dat hrană. Iar unii dintre ei care erau cu haine rupte, el a spus: Domnule, din rezerva Armatei le dau pentru ca să fie cât de cât in situaţia să îi putem trimite înapoi. Ce să faci cu vreo 8-9 mii de mineri nemâncaţi, obosiţi?”. Documentul pe care Armata tocmai l-a desecretizat ne spune, cu precizie militară, şi câţi mineri aveau haine rupte: fix 958. Atâtea persoane au primit „costum salopetă kaki” şi tot atâtea „bocanci cu talpă cauciuc carâmb înalt”. Cine să fi rupt hainele de pe atâţia mineri domnul Petre Roman nu ne mai spune. Studenţii? Ochelaristele? Pletoşii? Panseluţele? Dar să zicem că domnul Roman are dreptate. Atunci de ce li s-au mai distribuit minerilor 950 de chiloţi, 920 de maiouri, 1.463 ciorapi bumbac, 302 săpunuri de ras, 437 lame de ras, 590 săpunuri de faţă, 192 aparate de ras, 700 de tuburi de pastă de dinţi şi 750 de periuţe de dinţi? I-au schingiuit studenţii pe bieţii mineri şi cu niscaiva cursuri intensive de igienă? Răspunsul s-ar putea să fie în altă parte şi poate că procurorii vor ajunge la el... Aproape o mie de mineri au fost păstraţi la dispoziţia FSN, ca forţă de rezervă în cazul în care represiunea protestatarilor ar fi eşuat. Adică în scop umanitar". 

 

În regimul Dragnea, crește accelerat numărul asistaților social: 80 de români capătă zilnic un handicap grav plătit de stat (România Liberă)

În 2012, ministerul Munci oferea ajutoare sociale pentru 542.156 persoane cu handicap. În mai 2017, erau 629.881. În medie, numărul lor a crescut cu circa 15.000 pe an, dar în cinci luni de guvernare Dragnea, în 2017, saltul a fost de peste 12.000 de persoane. Sunt două posibile explicații pentru această evoluție: fie existau numeroase persoane care au așteptat regimul PSD ca să-și depună dosarele, fie a crescut substanțial numărul fraudelor.

 

Adrian Țuțuianu, executat cu o minciună cât Guvernul României (Evenimentul Zilei)

Ziarul publică documente care arată faptul că Guvernul fusese informat de comunicatul pe care MapN urma să-l dea publicității, a aflat în timp utile de intenția MapN, ba mai mult, a știut chiar și conținutul comunicatului înainte de publicare.

 

Noroc! (Gazeta Sporturilor)

Steliștii debutează azi în Europa League în fața celui mai tare adversar din grupă. Plzen e în mare formă în Cehia, are 6 victorii din tot atâtea posibile și un golaveraj de 14 la 1. FCSB a debutat ezitant în Liga 1, dar are ascendentul moral al dublei cu Plzen din preliminariile Champions League, din urmă cu o lună, 2-2 și 4-1.