Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum pot fi convinşi europarlamentarii noştri să iasă la luptă în apărarea unui obiectiv strategic al României? (Adevărul)

unteanu_0.jpg

Jurnalistul Cristian Unteanu este corespondentul ziarului Adevărul La Bruxelles
Image source: 
adevarul.ro

Ministrul-faliment, la cârma Economiei (Jurnalul Național) - Noul val migrator se sparge în România. În două luni, au venit refugiați cât în cinci ani, dar majoritatea vor să ajungă în Germania  (România Liberă) - Viaţa după Contra (Gazeta Sporturilor)

Cum pot fi convinşi europarlamentarii noştri să iasă la luptă în apărarea unui obiectiv strategic al României? (Adevărul)

Tema este una la îndemână şi evidentă: intrarea României în Spaţiul Schengen. Problemă care, pe an ce trece, se transformă, vizibil, fie într-o şaradă imposibil de descifrat, fie într-o batjocură la adresa ţării noastre care, totuşi, cum se spune în Tratat, este un stat membru cu drepturi şi cu obligaţii egale cu cele ale partenerilor din club, scrie Cristian Unteanu în editorialul ziarului Adevărul.
Europarlamentarii noştri ar putea cere introducerea pe agenda unei viitoare Adunări Generale subiectul aderării ţării noastre la Schengen, cerând chiar o rezoluţie în acest sens, invocând costurile pe care România le plăteşte acum datorită lipsei acestui statut. Ar putea evoca, în acest sens, un studiu difuzat chiar de PE în septembrie 2016, intitulat chiar aşa „Raport asupra costurilor non-Europei“, „Costurile statutului non-Schengen“ (găsiţi textul aici). Le-ar cere colegilor europeni să rămână în logica aprecierilor de acolo şi să ceară Parlamentelor naţionale să ia o poziţie în acest sens, transmisă ca atare guvernelor ţărilor respective.  
Ar trebui, printr-o scrisoare deschisă, să ceară preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, dar şi prim-ministrului, care, însoţit de ministrul de Interne şi cel al Justiţiei, să vină la Bruxelles şi să participe la o reuniune specială pe problema României la care să fie invitaţi colegii lor din toate grupurile politice, reuniune finalizată printr-un document de poziţie care să fie transmis ca atare pe toate canalele politice din Bruxelles.   
Tehnic, se poate. Practic, îi vedeţi pe ai noştri semnând un document comun?

 

Ministrul-faliment, la cârma Economiei (Jurnalul Național)

Toate firmele deținute sau conduse de Gheorghe Șimon, noul ministru al Economiei, au dat faliment, cu datorii de milioane de lei către bănci și instituții publice. Pe lista celor care au pierdut bani se află și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, instittuție care este chiar în subordinea ministrului Economiei. Domeniile în care a activat fără prea mare succes  Gheorghe Șimon sunt: producția de utilaje miniere, construcții sau cherestea.

 

Noul val migrator se sparge în România. În două luni, au venit refugiați cât în cinci ani, dar majoritatea vor să ajungă în Germania  (România Liberă)

Ne place sau nu, România este una dintre rutele prin care locuitori din țări devastate de conflicte interne sau de sărăcie, din Orientul Mijlociu vin spre Europa de Vest, în principal spre Germania, Mecca libertății și prosperității pentru aceștia.
Aproape 500 de migranți ilegali au ajuns, numai în acest an, în România, pe Marea Neagră. Un număr- record. Tot atâția intraseră în țara noastră în perioada 2013-2016. Timp de doi ani, în 2015 și 2016, nu a existat niciun caz de migrație ilegală la Marea Neagră. Problemele din Turcia au dus la redeschiderea unei rute care mai funcționase sporadic în 2013 și 2014. Autoritățile române sunt în momentul de față total nepregătite pentru preluarea unui val de migranți. Stau mărturie poveștile din centrele de primire, acolo unde procedurile sunt neclare, iar viitorul refugiaților pare incert.

 

Viaţa după Contra (Gazeta Sporturilor)

Cosmin rămâne până la meciul cu FCSB, de peste două etape, iar Dinamo trebuie să îşi caute antrenor. Niculescu, Miriuţă şi Grozavu sunt pe listă.
Probabila plecare a lui Contra spre naţională naşte o reacţie în lanţ. Succesiunea la Dinamo este o problemă complicată, nu doar fiindcă Negoiţă e strâns la pungă, ci din cauză că în Ştefan cel Mare cam toată lumea e nervoasă. Echipa a câştigat puncte puţine, Dinu s-a certat cu Dănciulescu, iar Mutu visează cai nemţeşti pe pereţi, adică pe Matthaus şi pe Effenberg.
Dinamo a ajuns o formaţie de mijlocul clasamentului. Aşa se vede şi când îi urmăreşti evoluţiile, şi când priveşti clasamentul.